Šedevras iš kelių ingredientų: paragaukite „TikTok“ išpopuliarėjusio dubenėlio su ryžiais ir lašiša

Įvairiausi dubenėliai puikūs tuo, kad juose galite kombinuoti visus savo mėgstamus produktus. Vienas tokių patiekalų – socialiniame tinkle „TikTok“ išpopuliarėjęs ryžių ir lašišos dubenėlis. Šis patiekalas greitai pagaminamas, puikiai tinka daržovių, kruopų, mėsos ar žuvies likučiams panaudoti, o pasirinkus dar kelis įmantresnius ingredientus ar padažus – dubenėlis gali tapti ir ant vakarienės stalo akcentu. Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sveikas maistas Lietuvoje populiarėja, o ypač pavasarį žmonės daugiau dėmesio kreipia į tai, ką gamina ir kas atsiduria jų lėkštėse.

Panaudosite likučius

„Pagrindinės dubenėlių sudedamosios dalys: kruopos, žuvis, mėsa, daržovės, yra tie produktai, be kurių neapsieina kasdienis pirkėjų krepšelis. O ypač pavasarį, pasirodžius šviežio derliaus daržovėms: lietuviškiems trumpavaisiams agurkams, pomidorams, iš pietų atkeliavusioms morkoms, ridikėliams. Žuvies kategorijos pardavimai taip pat nuosekliai auga, be to, dėmesio sulaukia ir ekologiški maisto produktai“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, pasakoja, kad dubenėliai – puikus patiekalas norint ne tik skaniai, subalansuotai pavalgyti, bet ir kovoti su maisto švaistymu. Mat dubenėliui puikiai tinka ir nuo pusryčių likusios kruopos, įvairiausios daržovės ar nuo pietų bei vakarienės likę mėsos ar žuvies likučiai. Pavyzdžiui, didelio dėmesio „TikTok“ platformoje susilaukęs Azijos įkvėptas dubenėlis su lašiša ir ryžiais – taip pat gaminamas iš likučių. Jame naudojamas ir šviežias avokadas, įvairiausi padažai, dumblių lakštai.

Tiems, kurie pabandys namuose pasigaminti šį patiekalą, V. Juodkazienė siūlo supjaustytą avokadą citrinų sultimis apšlakstyti nedelsiant, kitaip dėl oksidacijos jis greitai patamsės, o lašišą ji pataria kepti be riebalų, tiesiog pirmiausia apkepkite filė pusę be odos, kad išsiskirtų natūralūs riebalai.

3 receptai

Ryžius gamindami dubenėlį galite naudoti tiek baltuosius, tiek rudus. Jeigu mėgstate, į dubenėlį galite įmaišyti ir pakeptų susmulkintų žiedinių kopūstų. Tam, kad patiekalas įgautų intensyvesnio skonio, nereikėtų pamiršti ir įvairiausių padažų – sojų, sriracha padažo, japoniško majonezo, kurį lengvai galite pasigaminti ir namuose sumaišydami 1 šaukštą lengvo majonezo, 1/2 šaukštelio ryžių acto ir 1/8 šaukštelio cukraus. Jeigu mėgstate, patiekalą galite gardinti kimčiais, šviežia kalendra ar svogūnų laiškais, kitomis mėgstamomis daržovėmis ar žalumynais.

V. Juodkazienė šį patiekalą siūlo išbandyti namuose ir dalijasi net keliais lašišos dubenėlių receptais. Vienas jų – garsusis „TikTok“ platformoje didelio dėmesio sulaukęs receptas, kitas dubenėlis gaminamas su žalia lašiša, o trečias – ruošiamas su daugybe daržovių: moliūgais, kukurūzais, žalumynais ir granatų sėklomis.

„TikTok“ dubenėlis su lašiša

Jums reikės:

1 keptos lašišos filė

3/4 puodelio virtų ryžių – baltųjų arba rudųjų

1 ledo kubelio

avokado, supjaustyto kubeliais

1 šaukšto sojos padažo

1 šaukštelis japoniško majonezo

2 šaukšteliai sriracha padažo

jūros dumblių lakštų

Gaminame:

Lašišos filė susmulkinkite lėkštėje, sudėkite ryžius, tuomet lėkštės centre uždėkite ledo kubelį. Viską uždenkite kepimo popieriumi ir pašildykite mikrobangėje kelias minutes. Įpilkite sojos padažo, naminio japoniško majonezo ir sriracha padažo. Viską išmaišykite, uždėkite kubeliais pjaustytą avokadą ir jūros dumblius.

Lašišos dubenėlis su daržovėmis ir bolivinėmis balandomis

Jums reikės:

200 g moliūgų

100 g žiedinių kopūstų

50 g raudonųjų svogūnų

100 g bolivinių balandų

50 g lapinių burokėlių lapų

200 g lašišos filė

1 a. š. druskos

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

2 v. š. granatų sėklų

1 v. š. alyvuogių aliejaus

2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių

1 a. š. smulkintų krapų

Gaminame:

Moliūgus nulupkite ir supjaustykite kubeliais, žiedinius kopūstus sulaužykite mažesniais žiedynais, o svogūnus susmulkinkite. Bolivines balandas nuplaukite po tekančiu vandeniu, suberkite į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu ir virkite apie 15 minučių. Pasūdykite lašišos filė ir iškepkite ją keptuvėje po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusią lašišą pagardinkite pipirais. Švariame puode užkaiskite vandenį, įberkite druskos, suberkite moliūgus ir virkite apie 10 minučių. Tuomet suberkite žiedinius kopūstus ir virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai į puodą sudėkite lapinius burokėlius ir dar minutę pavirkite. Nukelkite puodą nuo viryklės, nupilkite vandenį ir palikite ataušti. Į dubenėlius suberkite bolivines balandas, išdėliokite lašišos filė, virtus moliūgus, žiedinius kopūstus bei lapinius burokėlius. Viską apibarstykite svogūnais, granatų sėklomis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei žaliųjų citrinų sultimis, papuoškite krapais ir patiekite.

Pokės dubenėlis su lašiša ir apelsinais

Jums reikės:

200 g šviežios lašišų filė

2 v. š. sezamų aliejaus

2 v. š. apelsinų sulčių

2 v. š. citrinų sulčių

150 g apelsinų

30 g salierų (stiebų ir lapų)

20 g morkų

50 g įvairių salotų lapų

100 g ryžių

1 v. š. ryžių acto

1 v. š. sojų padažo

1 a. š. medaus

Gaminame:

Supjaustykite lašišų filė nedideliais kubeliais, suberkite į dubenį, įpilkite sezamų aliejaus, apelsinų bei citrinų sulčių, išmaišykite ir palikite marinuotis. Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Į švarų dubenėlį supilkite ryžių actą, sojų padažą bei medų, viską išplakite ir užpilkite ant karštų, ką tik išvirusių ryžių. Apelsinus nulupkite taip, kad liktų tik minkštimas – tiek išorinę žievelę, tiek kiekvienos skiltelės odelę. Visus paruoštus ingredientus lygiomis dalimis išdėliokite dviejuose dubenėliuose: dėkite ryžius, ant jų – marinuotos lašišos kubelius, šalia – apelsinus, smulkintus salierus, lazdelėmis supjaustytas morkas ir plėšytas salotas. Skanaukite!