Salotos – nuobodu? Tik ne taip paruoštos: TOP patarimai, kad valgyti norėtųsi net akimis

Recipe

Sauja šviežių, traškių salotų lapų – maistinga, tačiau galbūt ne kiekvieną įkvepia valgyti sveikiau. Visgi vos keli kūrybingai pasitelkti priedai jas pakylės į tokį patiekalą, kuriam bus sunku pasakyti „ne“. Raktas į genialias nebrangias salotas gali būti tiek valgomos gėlės, tiek namuose patobulintas aliejus ar naujos rūšies žalumynai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, parduotuvėse jau pasirodęs šviežias pavasario derlius keičia pirkėjų mitybos įpročius: dažniau į pirkinių krepšelius keliauja įvairios salotos, pomidorai, agurkai, morkos, ridikėliai ir kitos daržo gėrybės.

„Šiuolaikinės technologijos dabar užtikrina, kad šviežių salotų galima įsigyti ištisus metus. Visgi pastebime, kad jų pardavimai pradeda augti sulig vasario viduriu, kai pasirodo dar platesnė šviežia salotų įvairovė, atkeliaujanti į parduotuves su naujuoju derliumi. Kasmet matome ir didesnį lietuvių norą kulinariniams eksperimentams: pirkėjai dairosi ne tik įprastų lapinių ar romaninių salotų, pamėgtų gražgarsčių, bet drąsiai gamina su sultenėmis, lapiniais kopūstais (angl. „kale“) ar salotų mišiniais su gėlių žiedais“, – pastebi V. Budrienė.

Kuriuos lapus rinktis salotų pagrindui?

Šviežių salotų pagrindas – žalumynai, kurių lapai tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti visi vienodi. Kas dar nėra pažinę visos salotų įvairovės, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasakoja apie esminius jų skirtumus ir pranašumus.

Lapiniai kopūstai pastaruoju metu labai išpopuliarėję dėl savo išskirtinės maistinės vertės. Šio garbanoto kopūsto galima dėti į salotas arba apkepus orkaitėje paversti traškiais sveikais traškučiais. Jie mėgstami ir glotnučiuose, mat pasižymi didele geležies, kalcio, vitaminų A, C, K koncentracija. 

Įvairiaspalvės ir kitos stambių lapų salotos, tokios kaip „Lollo Biondo“, vertinamas dėl minkštumo ir švelnaus skonio. Jos puikiai tinka kaip salotų pagrindas, taip pat mėgstamos naudoti mėsainiuose, sumuštiniuose. Minkšti lapai jas paverčia idealia rūšimi gaminant sveikus suktinukus – lapai pakankamai dideli, kad į juos pavyktų suvynioti įdarą, ir pakankamai tvirti jį išlaikyti.

Gražgarstės – aštroko skonio pienių lapus kiek primenantys žalumynai ne tik puikiai papildo įvairias lapines salotas, bet puikiai tinka šaltoms sriuboms, picoms ar net košėms gardinti.

Aisbergo arba ledo salotose yra daug vandens, todėl jos yra mėgstamas maisto produktas lieknėjant. Jos vienas dažniausių pasirinkimų salotų receptuose, gaivus jų traškumas pagyvins ir sumuštinius, mėsainius. Maistinės vertės jose mažiau nei kitose salotų rūšyse, tačiau kaip privalumą galima išskirti ilgesnį jų išstovėjimą šaldytuve.

Sultenės yra maistingi smulkučiai žali lapai, kuriuose yra vitamino K ir kitų mineralų. Jos puikiai tinka salotoms arba kaip garnyras prie kitų patiekalų, pavyzdžiui, makaronų. Sultenės skonis – šiek tiek sviestinis, švelnus, o žavi jų išvaizda pagražins bet kurias salotas. 

Špinatai yra itin universalūs ir turi begalę panaudojimo būdų. Tai vieni mėgstamiausių lapų salotoms ruošti, jie puikiai dera ir kaip priedas įvairiuose sumuštinių receptuose. Priešingai nei dauguma kitų lapinių žalumynų, špinatai dažnai apdorojami ir termiškai, naudojami padažuose, omletuose, makaronų patiekaluose, picose. 

Romaninėse salotose gausu kalcio, kalio ir kitų vitaminų. Iš jos gaminkite žymiąsias Cezario salotas – lapų traškumas bus geriausias kontrastas kreminiam padažui.

Skanesnėms salotoms – ir gudrybė su dubeniu

Šiandien vis daugiau žmonių renkasi salotas ne tik kaip garnyrą ar užkandį, bet ir kaip pagrindinį patiekalą. Tinkamai paruoštos salotos gali padėti gauti po žiemos taip reikalingų maistinių medžiagų, tačiau derėtų nepamiršti kelių dalykų. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad kai kurios klaidos jas iš sveiko patiekalo gali paversti kalorijų bomba.

Daržovės tebūnie pagrindas. Pats paprasčiausias būdas pasirūpinti, kad salotos būtų sveikos – būtent žalumynų lapus ir šviežias daržoves laikyti valgio žvaigždėmis. Derinant jas su tokiais priedais kaip vištiena, krevetės ar sūriai, lengva užsimiršti ir daržo gėrybes nustumti į antrą planą. O būtent jose esančios skaidulos gali padėti palaikyti sveiką virškinimo sistemą ir suteikti energijos.

Suteikite daugiau spalvų. Valgome akimis – tad gražiai ir efektingai atrodančios salotos paskatins jų paragauti net ir tuos, kurie paprastai į tokį valgį šnairuoja. Įkvėpkite joms daugiau energijos naudodami skirtingas spalvas: geltonus kukurūzus, oranžines morkas, žalius agurkus, ryškiaspalvius ridikėlius ar skirtingų spalvų paprikas. Jokių pastangų virtuvėje nereikalaujantis G. Urbonavičiūtės patarimas – išbandyti salotų mišinius su valgomomis gėlėmis, kurios bemat suteiks šventiškumo.

Įtraukite baltymų. Būtent jie padės sukurti subalansuotą patiekalą, kurio pakaks priešpiečiams ar vakarienei. Ilgiau išliksite sotūs, taip pat suteiksite organizmui daugiau naudingų medžiagų. Puikiai tinka produktai, kurie neapsunkins skrandžio: virta vištiena, virti kiaušiniai, tunas. Nepamirškite, kad tinka ne tik gyvulinės kilmės produktai: rinkitės ir bolivinę balandą, avinžirnius, pupeles, lęšius.

Pagardinkite sveikais riebalais. Jie papildys Omega-3 atsargas, jų reikia tinkamam širdies darbui, o salotoms taip pat suteiks ir papildomo skonio bei traškumo. Rinkitės, pavyzdžiui, vandenyje išmirkytus riešutus, sausoje keptuvėje pakepintas sėklas. Verta salotas gardinti ir avokadų ar alyvuogių aliejumi.

Atidžiai pasirinkite padažą. Pirktiniai padažai yra tikras išsigelbėjimas skubant, tačiau jei rūpinatės kalorijų skaičiumi ir sveika mityba, išstudijuokite jų sudėtį. Rinkitės tokį, kuriame būtų mažiau cukrų, druskos. Nesunku padažą ir pasigaminti patiems: kaip pagrindą galite naudoti aliejų, balzaminį actą arba natūralų jogurtą, skaninti citrinos sultimis, garstyčiomis, prieskoninėmis žolelėmis. 

„Paeksperimentuoti verta ir su aliejais – išbandyti skirtingas jo rūšis arba patiems suteikti mėgstamam aliejui papildomo skonio. Tereikia šiek tiek pašildyti jį keptuvėje, įdėti žolelių ir prieskonių bei kelias minutes pamaišyti. Išjunkite ugnį, leiskite aliejui visiškai atvėsti ir perpilkite į aukštą stiklinį indą bei palikite pastovėti, kad skoniai susilietų. Vos kelios minutės darbo, ir visuomet po ranka turėsite skanų pagardą salotoms“, – idėja dalijasi kulinarijos technologė.

Panaudokite šalto dubens triuką. Kiek netikėta, bet suveikianti gudrybė – salotas dėti į šaldytuve atvėsintą indą. Salotos skaniausios šaltos, o toks dubuo jų temperatūrą dar labiau sumažins. Tad tai žalumynams ir daržovėms suteiks papildomo šviežumo bei traškumo.