Vasaros atgaiva


Author Vytautas
Time 75
Recipe

Skaniausių šaltibarščių receptą žinome kiekvienas, bet kiekvienam jis – skirtingas. Su kiaušiniais ar be? Ar reikia ridikėlių? O ar įdėti grietinės? Gal mineralinio? IKI 2025 m. gegužę kvietė pasidalinti savo skaniausiu šaltibarščių receptu ir drauge sukurti skaitmeninę šaltibarščių receptų knygą „ŠaltibarštIKI enciklopedija“.

 

Pagal surinktus balsus užimta 10 vieta

Ingridientai

Burokėliai - 3 vidutinio dydžio

Kefyras - 500 ml natūralaus (geriausia riebesnio)

Graikiškas jogurtas - 200 ml natūralaus

Vanduo - 100 ml šalto virinto (reguliuoti tirštumą)

Agurkai - 1 vnt., smulkiai pjaustytas

Krapai - 2 šaukštai šviežių

Mėtos lapeliai - 2 šaukštai šviežių (nebūtina)

Obuolių actas - 1 valg. š.

Druska - 1 šaukštelis

Cukrus - 1/2 šaukštelio

Juodieji pipirai - šviežiai malti

Ožkos sūris - 50 g (užbarstyti ant viršaus)

Kiaušiniai - 1 virintas kiekvienai porcijai (4 kiaušiniai)

Alyvuogių aliejus - 1 šaukštas + 1 šaukštas smulkintų krapų (krapų aliejui)

Gaminimo eiga

1 Kepti burokėliai:

Burokėlius nuplauk, suvyniok į foliją ir kepk orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 60 minučių, kol suminkštės.

Atvėsink, nulupk ir sutarkuok stambia tarka.

 

2 Krapų aliejus:

Sumaišyk 1 šaukštą alyvuogių aliejaus su smulkintais krapais ir palik 10 min. pastovėti. Galima ir sutrinti blenderiu.

 

3 Šaltibarščių pagrindas:

Į dubenį supilk kefyrą, jogurtą ir šiek tiek šalto vandens.

Įmaišyk keptus burokėlius, smulkintą agurką, krapus, mėtą, actą, druską, cukrų ir pipirus.

Viską gerai išmaišyk ir palaikyk šaldytuve bent 1–2 valandas, kad skoniai susijungtų.

 

4 Patiekimas:

Supilk į lėkštę ar dubenėlį.

Įdėk per pusę perpjautą virintą kiaušinį.

Užbarstyk trupinto ožkos sūrio ir užlašink krapų aliejaus.