Sukurti pakilią nuotaiką per tautos šventes galima ne tik renginiuose, bet ir ant namų stalo. Lietuvos vėliavos spalvas lengvai atkartosite gardžiuose patiekaluose, kuriems, pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, prireiks paprastų kasdienių ir nebrangių produktų. Ryžius ar užtepėlę galima nuspalvinti ciberžole, avokadas ar šviežios žolelės suteiks gaivios žalumos, o raudoną simbolizuos prisirpusios braškės ar sunokę pomidorai.
Įdomu tai, kad per tautines šventes lietuviai perka ne tik tradicinę lietuvišką atributiką, bet dairosi ir būdų išreikšti patriotiškumą per maistą, pastebi G. Kitovė.
„Tikrai lietuvišką meniu susidėlioti nesunku ir visiškai nebrangu. Prie įprastų su lupena virtų bulvių galima patiekti tikro žemaitiško pasididžiavimo – kastinio. Vien varškės sūris atvers nesuskaičiuojamas galimybes – rūkytą ar jau iškeptą su prieskoniais galima patiekti kaip užkandį, tradicinį kepti orkaitėje su įvairiais priedais ir paruošti pagrindinį patiekalą, o desertui jį patiekti su medumi, o gal pagamintą iš saldaus pieno. O jei norisi tik kąsnelio skanėsto – varškės sūreliai yra tikras mūsų gastronominis stebuklas, kurį vertina ir svečiai iš kitų šalių. Atsigręžimas į tokius tradicinius ingredientus leis su mažomis išlaidomis sužadinti nostalgiją ir sukurti gražų Lietuvai svarbios šventės paminėjimą“, – pasakoja G. Kitovė.
Tiesa, per šventes pirkėjams norisi ir kai ko ypatingo – todėl populiariu pasirinkimu tampa trispalvės gamos konditerių kūriniai, kuriuos gyventojai mielai perka jaukiam paminėjimui namuose su artimaisiais arba šventinę dieną nešasi į svečius.
„Pavyzdžiui, Lietuvos vėliavų spalvų pyragaičių rinkinys „Meilė“ mėgstamas kaip originalus akcentas minint mūsų visų laisvę ir išreiškiant meilę Tėvynei. Kitas per Lietuvai svarbias progas išpopuliarėjantis skanėstas – trispalvė tartaletė, paskaninta Lietuvos vėliavos spalvas menančiais persikų, kivių ir braškių sluoksniais. Pirkėjų dėmesys tokiems gaminiams rodo, kad tautiškumas gali būti išreiškiamas ne tik per tradicines formas, bet ir per originalesnius pasirinkimus“, – sako G. Kitovė.
Originalių idėjų paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną dažnai dairosi ir tie, kurie nusiteikę patys pasisukioti virtuvėje ir artimuosius nustebinti savo gamintais skanėstais. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška dalijasi trimis idėjomis, kaip Vasario 16-ąją paminėti ir su ypatingomis vaišėmis. Įprasti, sutaupyti padedantys produktai gali virsti skaniais ir įspūdį paliekančiais Lietuvos vėliavas spalvas simbolizuojančiais patiekalais.
Trispalvės salotos
Reikės: 1 prinokusio avokado, 1 prinokusio mango, 2 saujų ridikėlių, šlakelio citrinos sulčių, 1 šaukšto sezamo sėklų, šlakelio sezamų aliejaus, druskos, grūstų juodųjų pipirų.
Gaminame:
Trispalvės užtepėlės
Geltonai užtepėlei reikės: 200 g konservuotų kukurūzų, 100 g virtų arba konservuotų avinžirnių, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2 šaukštelių citrinos sulčių, trupučio ciberžolės miltelių, žiupsnelio druskos, žiupsnelio pipirų.
Gaminame:
Žaliai užtepėlei reikės: 1 prinokusio avokado, 1 nedidelio pomidoro, šlakelio citrinos sulčių, žiupsnelio druskos, žiupsnelio čili pipirų, žiupsnelio juodųjų pipirų, šviežių krapų.
Gaminame:
Raudonai užtepėlei reikės: 100 g saulėje džiovintų pomidorų, 100 g juodųjų alyvuogių, pusės skiltelės česnako, poros lapelių šviežių bazilikų, žiupsnelio petražolių, druskos ir pipirų – pagal skonį.
Gaminame:
Trijų spalvų rizotas
Reikės: 500 g arborio ryžių, žiupsnelio ciberžolės, 2 šaukštų aliejaus, 1 svogūno, 3 skiltelių česnako, 1,75 l daržovių sultinio, 250 g vyšninių pomidorų, ½ šaukštelio druskos, ½ šaukštelio juodųjų pipirų, kedrinių pinijų, 250 g mocarelos sūrio, 160 g bazilikų pesto, šviežių baziliko lapelių.
Gaminame:
Trispalvis želė tortas
„Dažniausiai želė mišinius užpilame karštu vandeniu, tačiau šįkart išmėginkite kitaip, suteikiant papildomą skonį. Šį desertą galite ruošti kaip tortą norimoje formoje arba porcijomis. Žemiau nurodytame recepte ingredientus ruošime platėjančiame dubenyje, kurį, paruošus tortą, apversime, tad atkreipkite dėmesį į atvirkščią spalvų eiliškumą“, – sako „Iki“ konditeris Thierry Lauvray.
Reikės: 3 pakuočių želė mišinio: geltono, žalio ir raudono, 0,5 l rūgštesnių obuolių sulčių, 1 šviežio obuolio (nebūtinai), 0,5 l mėtų lapelių arbatos, 2–3 vidutinio dydžio burokų, trintų aviečių, vyšnių ar kitų raudonų uogų (nebūtinai).
Gaminame: