Už lango – debesys, bet virtuvėje – saulėta vasara: 3 kūrybiški ir pigūs receptai su arbūzu 

Recipe

Nors dangaus spalva ir nedžiugina, tačiau tą galima bent šiek tiek kompensuoti su ryškių spalvų gama lėkštėje. Geltoni persikai, įvairiaspalviai pomidorai, mėlynos šilauogės ir žinoma, visos vasaros karalius – sultingas, nebrangus bei ryškus arbūzas. Kad ir koks oras – arbūzai neatsiejami nuo vasaros, todėl šiuo metų laiku nesitraukia iš kasdienio pirkinių sąrašo, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Kalbant apie maistą, lietuviai išties smalsūs – mėgsta egzotiškas gėrybes, ieško naujų skonių ir eksperimentuoja. Tiesa, nors pirkinių krepšelis ir įvairėja, kai kurie produktai yra tiesiog nepajudinami. Arbūzas vasarą – vienas jų. Jų galima įsigyti ir žiemą, tačiau neabejotinai daugeliui tai yra sezoninis skanėstas – vasarą arbūzų nuperkama net keliolika kartų daugiau. Būtent vidurvasarį prasideda tikras jų pirkimo įkarštis, kai savo saldumu ir patraukliomis kainomis arbūzai traukte traukia gaivių skanėstų norinčius gyventojus“,  – pažymi G. Kitovė. 

Kai apniukusiu oru veiklos lauke gal ne tiek ir daug – tai puikus metas naujiems atradimams namie. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška įsitikinusi, kad arbūzas – puikus pagalbininkas kulinarinėse kelionėse. Su juo darbo ir išlaidų visai nedaug, o rezultatas gali tiesiog priblokšti savo grožiu ir skoniu. Su 3 jos siūlomais naujais receptais tikrai neprašausite ir paįvairinsite savo racioną bei stalą.

Arbūzo ir fetos derinys naujai – šachmatinės salotos

„Koks šiltasis sezonas be vieno skaniausių derinių – gaivaus, saldaus arbūzo ir jam kontrastą suteikiančios fetos? Tokios salotos dažnuose namuose valgomos ištisą vasarą, tad laikas artimuosius šiek tiek nustebinti ir mėgstamą patiekalą patiekti naujai. Vieniems taip sudėliotos salotos primins šachmatų lentą, kitiems – galbūt nostalgišką „tetrio“ žaidimą. Tačiau tikrai abejingų nepaliks, o jums nereikės jokių įmantrių priedų ar sugebėjimų – tik šiek tiek fantazijos“, – sako E. Semaška.

Porcijos: 2-3

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 1 mažo arbūzo, kelių trumpavaisių agurkų, 140 g fetos, poros geltonųjų pomidorų, saujos alyvuogių, alyvuogių aliejaus, šviežių bazilikų ir šilauogių papuošimui, balzamiko padažo, druskos, pipirų. 

Gaminame:

  1. Iš arbūzo išimkite sėklas. Jį, pomidorus ir fetą supjaustykite panašaus dydžio kvadratėliais. 
  2. Agurkus supjaustykite storais griežinėliais – jų storis turtų būti panašus į agurkų skersmenį.
  3. Didelėje lėkštėje konstruokite salotas – pakaitomis dėliokite arbūzo, fetos, agurkų, pomidorų kubelius, pagardinkite druska (nepersistenkite, nes feta turi sūrumo), pipirais. Galite dėlioti didelę „šachmatinę lentą“ arba ingredientus dėti vieną ar kito ir pastatyti kubą. Ant viršaus išdėliokite perpus perpjautų alyvuogių.
  4. Apšlakstykite salotas alyvuogių aliejumi, balzamiko padažu, papuoškite šilauogėmis ir šviežiais baziliko lapeliais. Skanaus!

Dubenėlis „poke bowl“ su arbūzu

Vis populiarėjant veganiškai mitybai, ne tik daugiau dėmesio tarp pirkėjų sulaukia augalinės kilmės produktai, bet žmonės atranda ir naujų būdų sukurti puikias alternatyvas mėsai, žuviai, pastebi „Iki“ kulinarijos šefė. Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose dalijamasi receptu, kaip centus tekainuojantis arbūzas virsta prabangiu patiekalu, kuris skoniu ir tekstūra tampa be galo panašus į šviežią tuną. 

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 400 g arbūzo, 2 šaukštų sojos padažo, 1 šaukšto ryžių acto, ½ šaukšto skrudintų sezamų aliejaus, ½–1 šaukštelio mėgstamo aštraus padažo. Dubenėliui – mėgstamų priedų: virtų ryžių, pjaustyto avokado, ridikėlių, smulkinto šviežio kopūsto, 1 didelės šiaudeliais arba juostelėmis pjaustytos morkos, plonai pjaustytų agurkų, keptų grybų, sezamo sėklų, marinuoto imbiero. 

Gaminame:

  1. Dubenėlyje suplakite arbūzo padažo ingredientus. Arbūzą supjaustykite norimo dydžio kubeliais, sudėkite į didelį, platų dubenį, užpilkite padažu ir išmaišykite, kad padažas padengtų  visus gabaliukus. Palikite marinuotis mažiausiai 20 minučių. Jei ne visi gabaliukai yra panardinti į marinadą, kas kelias minutes juos apverskite.
  2. Kol arbūzas marinuojasi, supjaustykite daržoves ir pakepinkite grybus įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi.
  3. Gražiai išdėliokite ingredientus dubenėliuose, arbūzą palikite paskutinį. Likusį arbūzo marinatą užpilkite ant ryžių ir kitų ingredientų kaip padažą. Papuoškite sezamo sėklomis.

Greitam ir gaiviam desertui – šokoladu ir migdolais skanintas arbūzas

„Saldus arbūzas daugeliui jau savaime yra geriausias desertas. Tačiau jei kartais norisi šio to elegantiškiau – prisiminkite, kad šokoladas gali pagerinti viską, net ir arbūzą. Toks duetas tik iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti keistas – skoniai maloniai dera tarpusavyje, o dar geriau ir tai, kad galėsite eksperimentuoti su pagardais. Naudokite skirtingus riešutus, galite uždėti ir džiovintų ar liofilizuotų uogų ar kitų mėgstamų priedų“, – išbandyti siūlo E. Semaška.

Porcijos: 8

Gaminimo laikas: 5 min. (+1 val. šaldytuve)

Reikės: 500 g arbūzo, 70 g juodojo šokolado, 1 šaukšto kokoso drožlių, 1 šaukšto smulkintų graikinių riešutų, 1 šaukšto migdolų riekelių, 1 šaukšto anakardžių riešutų.

Gaminame:

  1. Arbūzą supjaustykite storesnėmis riekėmis, o tuomet – trikampiais. Žievę palikite – bus patogiau paimti į ranką. Arba, jei norite – žievę galite pašalinti, minkštimą supjaustyti kvadratukais ir į kiekvieną jų įsmeigti dantų krapštuką.
  2. Šokoladą ištirpdykite mikrobangų krosnelėje arba inde virš verdančio vandens.
  3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Pamerkite arbūzo minkštimą (ne visą) į šokoladą, tada dėkite ant skardos.
  4. Kol šokoladas nepradėjo stingti, pabarstykite pagardais ir padėkite į šaldytuvą, kol šokoladas sustings (maždaug valandą).