Tunas mėgstamas ir žalias: kaip jį paruošti, kad tirptų burnoje

Recipe

Visą laiką valgyti tą patį nuobodu, todėl kartkartėmis galime paieškoti alternatyvų, kurios ne tik praplėstų racioną naujais skoniais, bet ir pasitarnautų kaip įvairesnių maisto medžiagų šaltinis mūsų organizmui. Pavyzdžiui, vietoj dažnai valgomos lašišos ar karpio paskanaukite nepaprasto skonio tuno. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įmantresnių rūšių žuvis pirkėjų vis labiau mėgstama ne tik ypatingomis progomis, bet skanaujama ir kasdien.

Itin mėgstamas žalias

„Lašišą, karpį ar silkę mūsų pirkėjai mėgsta ir dažnai perka. Tačiau pastaruoju metu jie ant stalo patiekia ne tik tradicinės, bet ir įmantresnės rūšies žuvies: juodojo paltuso, plekšnės, subtilaus skonio geltonpeliakio tuno, kuris atsiduria ir kasdieniame pirkinių krepšelyje. Savo pirkėjams esame paruošę platų žuvies pasirinkimą ir pastebime, kad žuvies pardavimai nuosekliai didėja“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad didžiausiais tuno mėgėjais pasaulyje yra tituluojami japonai. Šios šalies gyventojai tuną mėgsta šviežią ir dažniausiai valgo žalią – iš jo gamina sušius, sašimius, tatakius. Japonai ne vieninteliai, kurie šią žuvį mėgsta nekeptą. Pavyzdžiui, Karibų jūros šalyse mėgstami įvairiausių daržovių dubenėliai su žaliu tunu, o Pietų Amerikoje vertinamas žalios žuvies patiekalas ceviche, kuriam paruošti dažnai pasirenkamas ir tunas. Žinoma,jau visame pasaulyje mėgstamas ir tuno tartaras.

„Ruošiant Japonijoje mėgstamus tuno tatakius žuvis yra itin lengvai pakepama ir plonai supjaustoma – šiek tiek pakepusi būna tik žuvies išorė, o vidus lieka visiškai žalias. Paprastai tuno tatakiai patiekiami kaip užkandis, kartu su sojos, imbiero ir citrusinių vaisių sulčių padažu. Tuo tarpu tartaras gaminamas iš visiškai žalio tuno. Jis supjaustomas į kvadratinius gabalėlius, sumaišomas su mėgstamais ingredientais – smulkiai supjaustytu svogūnu, avokadais, mangais. Pagardinamas citrinos sultimis, sojos padažu ar citrininiu majonezu ir patiekiamas vienas arba su duonele“, – sako ekspertė.

Pietų Amerikoje, Ispanijoje ir Portugalijoje taip mėgstamas tuno ceviches gaminimas taip pat prasideda nuo tuno supjaustymo nedideliais gabalėliais, tuomet žuvis sumaišoma su smulkiai supjaustytais svogūnais, įvairiausiais žalumynais, Chalapos pipirais ar kitais ingredientais, apšlakstoma citrinos sultimis ir prieš valgant paliekama vos 5 minutėms pasimarinuoti.

Svarbiausia neperkepti

Žinoma, dažniau nei žalia ši žuvis gaminama ir apdorota karščiu. Dažniausiai tunas kepamas keptuvėje arba kepsninėje. Kaip teigia V. Juodkazienė, svarbiausia taisyklė kepant tuno kepsnį – jo neperkepti. Mat, kaip ir jautienos, tuno kepsniai dažniausiai valgomi pusiau žali.

„Tuno kepsniai kepami trumpai, jų stengiamasi neperkepti, todėl dažniausiai patiekiami pusiau žali ar vidutiniškai iškepti. Tuno kepsniai prieš kepant dažniausiai tiesiog patepami alyvuogių aliejumi ir lengvai pagardinami prieskoniais. Tuomet jie dedami į stipriai įkaitintą keptuvę ir kepami vos 1–2 minutes. Žinoma, kepimo laikas priklauso ir nuo kepsnio storio. Jeigu jie storesni – kepti galima ir keliomis minutėmis ilgiau, tik svarbiausia nepersistengti, kad žuvis neperkeptų ir netaptų sausa“, – sako „Iki“ maisto ekspertė.

Kadangi tunas – subtilaus skonio žuvis, dažniausiai prie jos patiekiamos šviežių daržovių salotos, citrina ir česnaku pagardintos keptos bulvės, rudieji ryžiai. Be to, prie tuno ypatingai tinka ir vaisiai – citrusai, mangai ar kiti kaulavaisiai.

Dalijamės net trimis receptais, su šia nepaprasta žuvimi.

Tuno tartaras

Jums reikės:

500 g šviežio tuno kepsnio

1 prinokusio avokado

1 mango

1 raudonojo svogūno

8 v. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. medaus

3 v. š. žuvies padažo

1 žaliosios citrinos

1 skiltelės česnako

3 g šviežių kalendrų lapelių

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Tuno kepsnį labai gerai nusausinkite – jis turėtų tapti beveik matinis. Tuomet jį, avokadą ir mangą supjaustykite nedideliais vienodo dydžio kubeliais. Itin smulkiai supjaustykite kalendras ir svogūną – jų tarpusavyje nemaišykite. Į atskirą dubenėlį supilkite alyvuogių aliejų, sudėkite medų, įspauskite citrinos sultis ir česnako skiltelę, supilkite žuvies padažą, kalendras ir pipirus. Viską labai gerai išmaišykite. Į paruoštą padažą suberkite susmulkintą tuną, avokadą, mangą bei svogūną ir viską gerai išmaišykite. Dėkite į šaldytuvą ir po 15 minučių jau galėsite skanauti!

Ryžių dubenėlis su tunu ir apelsinais

Jums reikės:

200 g šviežios tuno filė

2 v. š. sezamų aliejaus

2 v. š. apelsinų sulčių

2 v. š. citrinų sulčių

150 g apelsinų

30 g salierų (stiebų ir lapų)

20 g morkų

50 g įvairių salotų lapų

100 g ryžių

1 v. š. ryžių acto

1 v. š. sojų padažo

1 a. š. medaus

Gaminame:

Supjaustykite tuno filė nedideliais kubeliais, suberkite į dubenį, įpilkite sezamų aliejaus, apelsinų bei citrinų sulčių, išmaišykite ir palikite marinuotis. Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Į švarų dubenėlį supilkite ryžių actą, sojų padažą bei medų, viską išplakite ir užpilkite ant karštų, ką tik išvirusių ryžių. Apelsinus nulupkite taip, kad liktų tik minkštimas – tiek išorinę žievelę, tiek kiekvienos skiltelės odelę. Visus paruoštus ingredientus lygiomis dalimis išdėliokite dviejuose dubenėliuose: dėkite ryžius, ant jų – marinuoto tuno kubelius, šalia – apelsinus, smulkintus salierus, lazdelėmis supjaustytas morkas ir plėšytas salotas.

Česnakiniai tuno kepsniai

Jums reikės:

4 gelsvapelekio tuno pjausnių

2 šaukštų citrinos sulčių

Šlakelio saulėgrąžų aliejaus

Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus

Kelių susmulkintų česnako skiltelių

2 arbatinių šaukštelių maltų šviežių čiobrelių

1/4 šaukštelio druskos

1/4 šaukštelio pipirų

Pagaminimas:

Į didelį indą sumaišykite citrinos sultis, aliejų, česnaką, čiobrelius ir ten sudėkite tuno pjausnius. Juos išmaišykite gautame padaže ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą. Tuomet išimkite tuną iš indo. Jį pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai žuvį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Tuomet iki aukštos ugnies įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite lašelį saulėgrąžų aliejaus. Kepkite tuno kepsnius iš kiekvienos pusės po kelias minutes. Kepsniams iškepus – pašlakstykite juos citrinos sultimis ir patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaukite!