Trys A. Šimulyno dešrainių receptai Joninių vakarėliui: nustebinkite artimuosius netikėtomis klasikos interpretacijomis

Recipe

Jonių šventė neatsiejama nuo grilio patiekalų, o neabejotina grilio klasika – dešrainiai. Vis dėlto ir klasika gali stebinti naujais skoniais. Tuo įsitikinęs minias sekėjų užburiančiais patiekalais instagrame žavintis Andrius Šimulynas. Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorius dalijasi išskirtiniais receptais, kurie tradicinius dešrainius pavers tikrais vasaros hitais. Šie trys receptai – puikus būdas nustebinti draugus ir artimuosius bei poilsiaujant gamtoje mėgautis gardžiu maistu.

Joninės neatsiejamos nuo laužų, linksmybių ir, žinoma, ant ugnies kepamo maisto. „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pastebi, kad prasidėjus šiltajam metų sezonui, o ypač artėjant Joninėms, šviežios mėsos bei dešrelių paklausa prekybos tinklo parduotuvėse ženkliai išauga.

„Dešrainiai yra puikus pasirinkimas grilio vakarėliams ar tiesiog greitai ir sočiai vakarienei gamtoje. Mūsų pirkėjai vertina kokybę ir platų pasirinkimą, todėl nuolat stengiamės pasiūlyti tiek šviežių, tiek kitokių griliui skirtų dešrelių, kurios tinka tradiciniams ir netikėtiems receptams. Apskritai, prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse dominuoja lietuviška mėsa – ji sudaro net 95 proc. viso reguliaraus šviežios mėsos asortimento. O sveriamos šviežios mėsos skyriuje absoliučiai visa kiauliena, vištiena ir jautiena yra tik lietuviškos kilmės.“, – sako G. Kitovė.

A. Šimulynas (@andriushim) į dešrainius siūlo pažvelgti kitu kampu ir Joninių vakarėliui rinktis būtent šį patiekalą, kurį paruošti ypač paprasta, o gausus skirtingų dešrelių ir įvairių ingredientų pasirinkimas suteikia gausybę skonių derinimo galimybių.  

„Dešrainis – tai daugiau nei tik dešrelė bandelėje. Tai puiki terpė eksperimentams ir kūrybiškumui. Šie receptai parodys, kaip lengvai ir greitai galima sukurti įspūdingą, skanią ir patogią šventinio stalo alternatyvą, kuri tikrai patiks visiems, ir leis jums mėgautis grilio magija be ilgo ir sudėtingo pasiruošimo“, – teigia A. Šimulynas.

Kas iš tiesų sugalvojo dešrainius?

Nors daugelis mano, kad dešrainis yra amerikietiškas išradimas, jo šaknys siekia Vokietiją ir Austriją. Frankfurto mėsininkai dar XV amžiuje gamino „frankfurteriais“ vadinamas dešreles, o šiame mieste neabejojama, kad būtent jos ir tapo šiuolaikinių dešrainių istorijos pradžia. Kita vertus, Viena su savo „wiener“ dešrelėmis taip pat pretenduoja į dešrainio gimtinės vardą.

Kaip ten bebūtų, tikroji dešrainių šlovės istorija prasidėjo, kai šios bandelės perplaukė Atlantą. XIX a. pabaigoje į JAV imigravę vokiečiai atsivežė ne tik svajones apie geresnį gyvenimą, bet ir savo gastronomines tradicijas, o kai kuriuose Niujorko rajonuose pasirodė pirmieji dešrainių vežimėliai. Greitas, pigus ir patogus užkandis tapo neatsiejama miesto gatvės gyvenimo dalimi, o amerikiečiai – tikrais dešrainių mėgėjais. Per metus JAV gyventojai suvalgo apie 20 milijardų dešrainių, o tai reiškia, kad vienas amerikietis vidutiniškai suvalgo apie 70 dešrainių per metus. Liepos 4-ąją, JAV Nepriklausomybės dieną, suvalgoma apie 150 milijonų dešrainių.

„Šiandien dešrainis – tai ne tik užkandis, tai kultūros fenomenas, gastronominis chameleonas, gebantis prisitaikyti prie bet kokio skonio. Nuo vegetariškų ir veganiškų iki molekulinės gastronomijos eksperimentų – dešrainis neišnyks, kol žmonėms reikės patogiai valgomos laimės porcijos tarp dviejų bandelių“, – įsitikinęs „Iki“ ambasadorius A. Šimulynas.

Tad štai trys jo siūlomi dešrainių receptai, kurie taps tikra Joninių stalo žvaigžde.

1. Dešrainis su šonine, BBQ padažu ir traškučiais

Reikės:

·   Dešrelės

·   Plonai pjaustytos šoninės

·   BBQ padažo

·   Marinuotų agurkėlių (pjaustytų)

·   Svogūnų

·   Smulkintų traškučių (pvz., tortilijų ar bulvių)

Gaminame:

1. Apvyniokite dešrelę šonine ir grilinkite, kol šoninė gražiai apskrus.

2. Įkaitinkite bandelę.

3. Įdėkite dešrelę į bandelę, užpilkite BBQ padažo.

4. Užberkite agurkėlių, svogūnų ir traškučių.

5. Patiekite iš karto – traškiai ir sultingai!

2. Aštrus dešrainis su įpjautomis dešrelėmis ir jalapenais

Reikės:

·   Dešrelės su įpjovimais (spiralė arba kelios įstrižos įpjovos)

·   Garstyčių

·   Pomidorų padažo

·   Žalių ir raudonų jalapenų (šviežių arba marinuotų)

·   Traškių svogūnų

Gaminame:

1. Įpjaukite dešrelę ir apkepkite keptuvėje arba ant grilio, kad apskrustų ir atsivertų.

2. Įkaitinkite bandelę.

3. Įdėkite dešrelę į bandelę, užtepkite garstyčių ir pomidorų padažo.

4. Užberkite jalapenų griežinėlių ir traškių svogūnų.

5. Tobulas pasirinkimas mėgstantiems aštriau!

3. Dešrainis su ištirpintu sūriu ir marinuotais svogūnais

Reikės:

·   Bandelės

·   Tarkuoto ar griežinėliais pjaustyto sūrio (pvz., „Cheddar“)

·   Dešrelės

·   Garstyčių

·   Pomidorų padažo

·   Marinuotų raudonų svogūnų

Gaminame:

1. Ant pjautinės bandelės pusės uždėkite sūrį ir pašildykite ant griliaus, kol sūris išsilydys.

2. Atskirai apkepkite dešrelę.

3. Įdėkite dešrelę į bandelę su ištirpusiu sūriu.

4. Užtepkite garstyčių ir pomidorų padažo.

5. Pabaikite su marinuotais svogūnais – gaivus rūgštingumas subalansuos sūrumą!