Už lango įkyriai lyjant, pats tinkamiausias metas pagalvoti apie gardų pyragą, kuris užpildys namus ypatingu kvapu. O jeigu dar pyragą kepsite ne tradicinį, bus puiki proga papildyti racioną naujais skoniais ir ingredientais. Pavyzdžiui, tokios daržovės kaip morkos turi natūralaus saldumo, todėl puikiai tinka ir desertams. Be to, tai – puikus skaidulų ir antioksidantų šaltinis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad morkos, ypač šviežio derliaus, yra pirkėjų itin mėgstamos ir patenka į populiariausių daržovių TOP 5.
„Šviežio derliaus morkos pasižymi ypatingu skoniu ir švelniu aromatu. Jos gali tapti ne tik lengvu, greitu ir sveiku užkandžiu namuose ar kelionėje, bet ir paskatinti atrasti naujus skonius virtuvėje. Šviežio derliaus daržovių pirkėjams stengiamės pasiūlyti kiek įmanoma anksčiau. Šiuo metu pirkėjams siūlome ir plautas sveriamas morkas. Matome, kad patogumą vertinantys pirkėjai naudojasi galimybe įsigyti jau nuplautų daržovių“, – sako V. Budrienė.
Ne tik skanu, bet ir sveika
Kaip pasakoja Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, morkos mūsų šalyje yra tikrai mėgstamos ir vertinamos. Traškios, sultingos ir ryškia spalva išsiskiriančios morkos turi gausybę įvairių vitaminų. Be to, jos yra natūraliai saldžios, todėl gali būti tiek maistingas užkandis, tiek ir saldžių patiekalų dalis.
„Morkos yra puikus ląstelienos, kalio ir vitaminų A, C ir K šaltinis. Jos yra tokios universalios, kad galite jas valgyti su humusu, salsa ar kitu mėgstamu padažu. Be to, jos dera tradiciniuose patiekaluose, sriubose, populiaru gerti ir morkų sultis, ypač šiltuoju metų laiku. Sakoma, kad valgant daug morkų gerėja akių sveikata bei virškinimas“, – sako J. Sabaitienė.
Pasak „Iki“ atstovės, istorijos pasakoja, kad iš pradžių morkos buvo baltos arba violetinės. Vis dėlto olandų ūkininkai išsikėlė tikslą išvesti oranžinės spalvos morkų veislę, kad ji sutaptų su nacionaline šalies spalva. Iš pradžių morkos buvo auginamos ir vartojamos kaip medicininėmis savybėmis pasižymintis augalas.
Vis dėlto, nepaisant visų gerųjų savybių, morkų nereikėtų padauginti. Valgant labai daug morkų, gali atsirasti nežymus odos pageltimas. Jei jau padauginote morkų, kai liausitės jas valgyti, oda įgaus įprastą atspalvį.
Plačios galimybės virtuvėje
Valgyti daugiau morkų kasdien yra visiškai paprasta, nes jas galite derinti su įvairiausiai patiekalas ir ingredientais. Pavyzdžiui, nepamirškite įdėti smulkintų morkų, kai gaminate Bolonijos padažą prie makaronų. Galite pasiruošti sveikuolišką garnyrą iš orkaitėje pakeptų morkų. Supjaustykite nuluptas morkas į dubenį, paskaninkite druska, įlašinkite kelis lašus aliejaus ir pakepkite orkaitėje inde, kol suminkštės. Galite ruošti morkas ir garų puode. Taip išsaugosite daugiau vitaminų, be to, išvengsite perteklinių riebalų.
Jei nesate itin didelis morkų mėgėjas, galite šiek tiek pagudrauti – ruoškite ne tik įprastą bulvių košę, bet ir morkų košę arba maišykite jas su bulvėmis. Išvirkite morkas, palikite šiek tiek vandens ir sutrinkite į tolygią košę. Ją galite valgyti su bet kuriuo mėsos patiekalu.
Kadangi morkos turi natūralaus saldumo, jos tinka ir desertams gaminti. J. Sabaitienė dalijasi ypatingo pyrago su morkomis receptu. Šis desertas – sveikesnė alternatyva įprastiniams pyragams bei kepiniams. Jis itin lengvai pagaminamas, purus ir drėgnas, todėl tiks ir ant šventinio stalo, ir į iškylų krepšį. Be to, šį receptą galite pritaikyti ir keksiukams kepti.
Puraus ir drėgno morkų pyrago receptas
Jums reikės:
● 300 gramų šviežių morkų
● 5 kiaušinių
● 200 gramų cukraus
● 300 gramų kvietinių miltų
● 220 mililitrų rapsų aliejaus
● 80 gramų krakmolo
● 2 kupinų šaukštelių kepimo miltelių
● žiupsnelio druskos
● saujos graikinių riešutų
● saujos razinų
● saujos kokoso drožlių
● puodelio smulkintų šviežių ar konservuotų ananasų
● šaukštelio vanilinio cukraus
● cukraus pudros
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Smulkiai sutarkuokite morkas. Atskirame dubenyje persijokite miltus, juos sumaišykite su krakmolu ir kepimo milteliais. Didžiausiame dubenyje smarkiai suplakite kiaušinius ir cukrų (papildomai galima įberti vanilinio cukraus). Į šį dubenį pilkite aliejaus, sudėkite tarkuotas morkas ir išmaišykite. Į gautą masę berkite miltų ir darsyk išmaišykite Pageidaujant pyragui suteikti įmantresnės tekstūros, įmaišykite smulkintų riešutų, džiovintų ar konservuotų vaisių. Tešlą pilkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apytikriai valandą. Jeigu iš šios tešlos kepsite keksiukus, kepimo laikas sutrumpėja perpus. Norėdami patikrinti, ar pyragas iškepė, įsmeikite dantų krapštuką – jei ištrauktas jis lieka švarus,– pyragas iškepė. Skanaus!