Orams vis labiau lepinant, į parduotuves atkeliavo ir tikri šiltojo sezono pranašai – švieži ir sultingi egzotika dvelkiantys vaisiai. Be kvapnių persikų, nektarinų, arbūzų ir melionų vasara sunkiai įsivaizduojama. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šiltąjį sezoną vaisių paklausa išauga ir tarp pirkėjų jie tampa tikru vasaros hitu.
„Džiaugiamės, kad jau pačioje vasaros pradžioje galime pasiūlyti platų įvairiausių šviežio derliaus vaisių asortimentą. Gyventojai būna itin pasiilgę vasarą pranašaujančių vaisių ir jau pačioje sezono pradžioje jie atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Žmonės gausiai renkasi kaulavaisius: persikus, nektarinus, abrikosus, taip pat karštą dieną itin atgaivinančius melionus bei arbūzus. Pastarieji – vieni laukiamiausių pirkėjų šiltojo sezono vaisių“, – sako V. Budrienė.
Mažina cholesterolį, gražina odos būklę
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, teigia, kad vaisiai yra puikus būtinų vitaminų ir mineralų šaltinis, be to, jie pasižymi ir skaidulų gausa. Valgant daug vaisių, gali sumažėti ir širdies ligų, vėžio, diabeto rizika. Be to, Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvalgyti 2–3 porcijas vaisių.
„Raciono praturtinimas daug vitaminų ir mineralų turinčiais vaisiais yra itin naudingas. Be to, vaisiai tinka ir patiekalams, ir kaip gaivus, saldus, tačiau sveikas užkandis. Žmonės šiltąjį sezoną jaučia didesnį poreikį maitintis sveikai, savo organizmą per mitybą aprūpinti visomis reikalingomis medžiagomis, ypač – vitaminais. Sakoma, kad suvalgę persiką ar nektariną, gauname beveik visą reikalingą C vitamino dienos normą“, – sako J. Sabaitienė.
J. Sabaitienė pateikia ir top 5 naudingiausių vasaros vaisių sąrašą, kuriuos į savo racioną turėtų įtraukti kiekvienas:
Persikai. Tai – ne tik skanūs, saldūs, bet ir naudingi vaisiai. Juose yra ir labai mažai kalorijų – viename vidutinio dydžio persike yra vos 70 kalorijų. Persikai turi daug antioksidantų, kurie padeda užkirsti kelią vėžinių ląstelių dauginimuisi. Kadangi persikuose yra daug vitamino A, jų vartojimas – puiki prevencinė priemonė norint apsisaugoti nuo burnos bei plaučių vėžio. Taip pat valgant persikus galima kontroliuoti aukštą cholesterolio kiekį, užkirsti kelią diabetui ir širdies ligoms. Juose yra daug gyvybiškai svarbių mineralų, tokių kaip kalis, fluoras ir geležis.
Nektarinai. Šie vaisiai turi aukštą maistinę vertę, juose taip pat daug vitaminų ir mineralų, įskaitant betakarotiną, kuris suteikia jiems geltonai raudoną spalvą. Be to, nektarinuose yra naudingų medžiagų, kurių reikia palaikyti normaliai imuninės sistemos veiklai ir odos bei akių sveikatai. 100 g nektarinų yra apie 85 proc. vandens, todėl tai ypač gaivus ir nekaloringas vaisius. Jis puikiai tiks ir tiems, kurie meta svorį.
Abrikosai. Abrikosai pasižymi betakarotino, dar vieno antioksidanto gausa. Ši medžiaga padeda apsaugoti odą nuo saulės nudegimų ir papildomų UV spindulių pažeidimų. Kadangi abrikosuose yra daug vandens, jų vartojimas taip pat yra puikus būdas drėkinti odą. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti abrikosus norintiems turėti gražius plaukus, nes juose esantis didelis vitaminų kiekis skatina plaukų augimą ir apsaugo nuo plaukų slinkimo.
Arbūzai. Arbūzai yra tolimi cukinijų bei agurkų giminaičiai ir buvo auginami dar prieš 5000 metų. Jie puikiai numalšina troškulį, papildo organizmą vitaminais ir mikroelementais, turi daug naudingųjų savybių. Arbūzuose yra amino rūgšties, kuri gali padidinti azoto oksido kiekį organizme. Arbūzuose taip pat gausu ir širdies darbą stiprinančių vitaminų: A, B6, C, magnio ir kalio.
Melionai. Melionuose yra mažai natrio ir sočiųjų riebalų. Jie yra puikus maistinių skaidulų, vitamino K, kalio ir vario šaltinis. Juose taip pat gausu vitamino C ir B6. Reguliarus melionų vartojimas gražina ir odos būklę: juose gausu vitamino E, kuris padeda neutralizuoti nudegimo saulėje poveikį, be to, melionai turi odą atjauninančių antioksidantų.
Pasak J. Sabaitienės, parduotuvėje norint išsirinkti geriausius vaisius, pirmiausia reikėtų juos apžiūrėti. Kaulavaisius vertėtų ir švelniai spustelėti – turėtų jaustis šiek tiek minkštumo. Vis dėlto jei persikas ar nektarinas atrodo kietokas, jis per kelias dienas ant palangės baigs nokti. Tačiau derėtų vengti dėmėtų, žalių ar pamėlusių vaisių. Renkantis melionus ar arbūzus, taip pat reikėtų įvertinti spalvą. Vertėtų rinktis sodriai žalią, nuoseklų juostelių raštą turintį arbūzą. Meliono spalva priklauso nuo rūšies, tačiau taip pat pirmenybę geriau teikti tolygios spalvos vaisiui. Dar vienas populiarus būdas išsirinkti arbūzą – švelniai pabarbenti. Garsas turėtų būti duslus.
J. Sabaitienė siūlo ir paprastą, tačiau abejingų nepaliksiantį šviežių vaisių salotų receptą, kuris puikiai tiks karštą vasaros dieną.
Šviežių vaisių salotos
Jums reikės:
2 puodelių supjaustytų braškių
3 supjaustytų nektarinų
2 puodelių supjaustyto arbūzo
2 supjaustytų apelsinų
1 puodelis vynuogių
2 puodeliai šilauogių
⅔ puodelio šviežių apelsinų sulčių
⅓ puodelio šviežių citrinų sulčių
Žiupsnelio rudojo cukraus
½ šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės
½ arbatinio šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
Pagaminimas:
Pirmiausiai ant nedidelės ugnies pakaitinkite puodą ir į jį supilkite apelsinų sultis, citrinos sultis, rudąjį cukrų, sudėkite apelsino ir citrinos žieveles ir pavirkite kelias minutes. Kai puode esančios sultys užvirs, sumažinkite ugnį ir viską patroškinkite apie 5 minutes, kol padažas sutirštės. Tuomet puodą nuimkite nuo ugnies, įmaišykite vanilės ekstraktą ir palikite atvėsti. Galiausiai dideliame inde sumaišykite visus vaisius ir apliekite juos padažu. Viską uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve atvėsti apie 3–4 valandas. Skanaus!