Dažnai pamirštama, kad lietuviai turi savą šv. Valentino dieną, ir būtent šį šeštadienį bus švenčiama meilės dievaitės Mildos šventė. Jeigu nespėjote pasirūpinti staigmena antrai pusei – laimei, maistas yra puiki meilės kalba. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad su dėmesiu paruošta gardi vakarienė yra vienas romantiškiausių dalykų, kuriuos galite padaryti, ir tai nebūtinai turi būti brangu.
„Analizuodami pirkėjų įpročius matome, kad žmonės randa būdų švęsti meilę ir kurti romantiką ne tik konkrečią ypatingą dieną. Pasitelkus paprastų ingredientų, šiek tiek išradingumo ir sumaniai apsipirkus, įsimintinus patiekalus nesunku sukurti bet kada. Nors Valentino diena tradiciškai siejama su romantika, pastebėjome, kad tokie produktai kaip šokoladas, šviežios gėlės yra daug dėmesio sulaukiantys pirkiniai ištisus metus. Pasinaudojus patraukliais pasiūlymais, poroms nesunku romantiškus vakarus padaryti dažnesnius“, – pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.
Norint paruošti romantišką vakarienę, nebūtina praleisti visos dienos virtuvėje. Pasirinkus tinkamą receptą, ruoša gali būti visai paprasta ir nesudėtinga, tačiau rezultatas nustebinti sodriu skoniu ir viliojančia išvaizda.
Juo labiau, nebūtina ir išlaidauti – iš kasdienių produktų, tokių kaip vištiena, sultinys, svogūnai, grietinėlė ir braškės galima suruošti trijų patiekalų vaišes, kurios palepins antrąją pusę.
Pirmam patiekalui – sodri svogūnų sriuba ir skrebučiu
Prancūziška svogūnų sriuba – tai keli nebrangūs ingredientai, kurie sukuria pasakišką harmoniją burnoje. Beje, nustebsite – 2019 m. atliktas tyrimas rodo, kad nepelnytai prastą reputaciją dėl kvapo turintis svogūnas iš tiesų yra afrodiziakas.
Reikės: 100 g nesūdyto sviesto; 1,25 kg svogūnų (nuluptų, perpjautų per pusę, plonai supjaustytų nuo viršaus iki apačios); 185 ml sauso baltojo vyno (nebūtina); 2 šaukštų miltų; 1,5 litro geros kokybės jautienos arba vištienos sultinio; 2 džiovintų lauro lapų; 3 šakelių šviežių čiobrelių; druskos ir pipirų. Sūriui su duona reikės: 6-8 riekelių prancūziško batono arba kitos minkštos duonos; 100 g „gruyere“ arba mocarelos sūrio; šviežių petražolių arba čiobrelių lapelių.
Gaminame: Sviestą ištirpinkite sunkioje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Kai jis pradės putoti, sudėkite svogūnus ir išmaišykite, kad apsemtų sviestą. Šiek tiek sumažinkite kaitrą ir 30 min. kepkite svogūnus kas kelias minutes pamaišydami, kol jie suminkštės ir taps pusiau skaidrūs. Įberkite druskos, šiek tiek padidinkite kaitrą ir kepkite dar 20-30 min. reguliariai maišydami, kol svogūnai taps auksinės spalvos ir saldūs. Supilkite vyną ir virkite 2 minutes, kol jis išgaruos, tuo pačiu maišykite puodo dugną. Įberkite miltų ir pavirkite 1 min. Supilkite sultinį ir įdėkite čiobrelių, lauro lapus. Uždenkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite 30 minučių. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Ant viršaus uždėkite 1 ar 2 riekeles sūrio skrebučio. Kaip jį pasigaminti? Apkepkite kiekvieną duonos pusę keptuvėje, kol jos taps auksinės spalvos. Ant duonos uždėkite sūrio, tada kepkite, kol išsilydys ir atsiras rudų dėmelių.
Pagrindiniam patiekalui – vištiena „Tuokis su manimi“
Vos 15 minučių ir iš paprastų ingredientų pasigaminsite neįtikėtinai gardų vištienos patiekalą. Kodėl jis vadinasi „Tuokis su manimi“? Pasakojama, kad pirmieji jo ragavę aikčiojo nuo skanumo ir vien dėl šio patiekalo juokavo norintys susituokti su šefu.
Reikės: 220 g vištienos muštinių (galite patys pasiruošti – vištienos krūtinėlę pamuškite mėsos plaktuku ir perpjaukite); druskos; pipirų; šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus; 1 česnako skiltelės; 1 šaukštelio smulkinto šviežio rozmarino arba čiobrelio; 2 šaukštų smulkintų saulėje džiovintų pomidorų; 1/4 šaukštelio smulkintų raudonųjų paprikų dribsnių; 60 ml vištienos sultinio; 60 ml riebios grietinėlės; tarkuoto parmezano sūrio.
Gaminame: Vištieną ištieskite ant pjaustymo lentos ir iš abiejų pusių pagardinkite druska bei pipirais. Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinio stiprumo ugnies. Sudėkite vištieną ir šiek tiek sumažinkite kaitrą. Kepkite, kol vištiena iš išorės paruduos, o viduje bus visiškai iškepusi. Vieną pusę kepkite apie 3-4 minutes, o antrą - apie 2-3 minutes. Perkelkite vištieną į lėkštę ir ant viršaus uždenkite folijos gabalėlį. Sumažinkite kaitrą iki silpnos. Į tą pačią keptuvę suberkite smulkintą česnaką ir nuolat maišydami kepkite keliolika sekundžių. Sudėkite rozmariną, saulėje džiovintus pomidorus, paprikų dribsnius, vištienos sultinį ir grietinėlę. Leiskite užvirti, tada virkite 1 minutę nuolat maišydami. Nuimkite nuo ugnies ir į kreminį padažą sudėkite vištieną. Ant viršaus užberkite tarkuoto parmezano sūrio ir, jei norite, šviežio rozmarino arba baziliko. Apsilaižysite pirštus!
Desertui – svaiginantis braškių ir maskarponės derinys
Reikės: 150 g braškių (arba kitų mėgstamų uogų); 5 g cukraus; 100 g maskarponės sūrio; 15 g cukraus pudros; 75 g 30 proc. riebumo grietinėlės; 50 g sausainių.
Gaminame: Nuplaukite ir nusausinkite braškes, pašalinkite nuo jų kotelius. Atidėkite kelias braškes papuošimui, o likusias dėkite ir cukrų į trintuvą, viską sumaišykite iki vientisos masės. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra. Į grietinėlę sudėkite maskarponės sūrį ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Į stiklinę ar puodelį dėkite braškių masę, ant viršaus - grietinėlės ir maskarponės mišinį. Papuoškite braškėmis ir gardžiuokitės!