Ant nosies – džiugus ir šventiškas Liepos 6-osios savaitgalis, per kurį norėsis būti kartu, lepintis ir lepinti. Ypatingas progas lietuvių namuose lydi ir ypatingesnis maistas, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Artėjant šventėms dairomasi gurmaniškesnių ingredientų ir ieškoma išskirtinių receptų. Toli jų ieškoti ar išlaidauti nereikės – iš paprastų nebrangių produktų sukurkite šedevrus: ruoškite vasara kvepiančią lašišą, burnoje tirpstantį mėsainį ir įspūdį paliksiantį trispalvį desertą.
„Lietuviams Valstybės diena – svarbi šventė. Daugelis ją sutinka būryje žmonių, ruošdamiesi tradiciniam vakariniam Tautiškos giesmės giedojimui. Vasara leidžiama prie kepsninių, tad šventei artėjant gerokai išauga įprastų griliui tinkamų mėsų, žuvies, jūros gėrybių, jau marinuotų gaminių pardavimai. Matome, kad pirkėjai per šventes nori ant stalo padėti ir nekasdieniškų patiekalų – ieško įmantresnių užtepėlių, gurmaniškų mėsos gaminių, sūrių, pyragų. Šventiška nuotaika jau užsikrėtę ir mūsų konditeriai – specialiai šiai progai tortą papuošė geltona, žalia ir raudona spalvomis“, – atskleidžia G. Kitovė.
Ne paslaptis, kad visą vasarą bičiulių būryje vyksta savotiškos varžybos – kas nustebins kokiu nors nauju ir ilgam įsimenančiu patiekalu? „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška sako, kad Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena – puiki proga pasitelkus kelias gudrybes visiškai kasdieniškus produktus paversti tokiais skanumynais, kurie būtų verti atsidurti ir ant karalių stalo.
„Savaitgalį aidės ne tik himnas, bet ir susižavėjimo šūksniai jūsų maisto gamybos sugebėjimas. Tačiau nereikia baimintis, kad teks greituoju būdu pabaigti kulinarijos kursus. Pavyzdžiui, lašišą iškepti visai paprasta ir greita, ir ji puikiai tiks šiam savaitgaliui – juk lašiša vadinama vandenų karaliene. Jai dar daugiau žavesio suteiks sezoninės gėrybės – šviežios lietuviškos bulvės, prinokę pomidoriukai, kvapnūs krapai. Su minimaliomis pastangomis paliksite įspūdį“, – pasakoja E. Semaška.
Jūsų pasirinkimas – kiauliena? Čia irgi „Iki“ kulinarijos šefė kviečia išbandyti kai ką naujo – dėl plėšytos kiaulienos gurmanai visame pasaulyje pametę galvas, ir ją namuose paruošti nėra raketų mokslas. Tereikės kantrybės – o didžiąją dalį darbo už jus nuveiks grilis.
„Kaip ir praktiškai jokių konditerijos meno paslapčių nereikia žinoti gaminant želė desertą – jis gaivus, daugelio mėgstamas dar nuo vaikystės, ir jį labai lengva priderinti šventei su trijų spalvų želė“, – receptais dalijasi E. Semaška.
Vasariška lašiša ant grilio su česnakiniu sviestu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 4 lašišos pjausnių, 2 citrinų, 12 šviežių bulvių, 20 vyšninių pomidorų, 20 juodųjų alyvuogių, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 100 g sviesto, 2 česnako skiltelių, 2 šaukštų šviežių smulkintų krapų.
Gaminame:
Mėsainiai su sultinga ir kvapnia plėšyta kiauliena
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min. ruošti ir 6 val. kepti
Reikės: 1 kg šviežios kiaulienos mentės, 2 šaukštelių garstyčių, 2 šaukštelių cukraus, 2 šaukštelių juodųjų pipirų, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio česnako granulių, 1 šaukštelio rūkytos paprikos, 300 mililitrų vyno, alaus, vandens arba jautienos sultinio; BBQ padažo, mėsainių bandelių ir mėgstamų priedų – raudonųjų svogūnų, salotų lapų, kopūstų salotų ir pan.
Gaminame:
Sluoksniuoti gaivūs trispalviai desertai
Porcijos: 4
Gaminimo laikas:
Reikės: po 1/2 pakelio želė miltelių – geltonos, žalios ir raudonos spalvų; 3×150 ml karšto vandens, 500 ml pieno, 2 šaukštų želatinos, 3 šaukštų cukraus pudros.
Gaminame: