Tarptautinei matematikos dienai – 6 produktai, gerinantys protinę veiklą

Recipe

Kovo 14-ąją minima tarptautinė matematikos diena. Šios ypatingos dienos proga galima pagalvoti ir apie mitybą, turinčią įtakos geresnei atminčiai, atsparumui stresui, aiškesnei logikai, stipresnei motyvacijai ir netgi didesniam kūrybiškumui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sveikatai naudingi produktai populiarūs ir tarp pirkėjų.

Kas lėkštėje – svarbu

„Subalansuotą maistą gyventojai renkasi tiek ruošdami pagrindinius patiekalus, tiek užkandžius. Pastebime, kad pirkėjai į racioną stengiasi įtraukti daugiau daržovių ir vaisių. Ypač pavasarį, kai parduotuvėse pasirodo šviežio derliaus daržovės. Be to, daug dėmesio sulaukia ir įvairiausios rūšies riešutai, džiovinti vaisiai, organizmui naudingos sėklos“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad protinį darbą dirbančio žmogaus maisto racionas turėtų būti gerai apgalvotas, o svarbiausia – turtingas ne kiekybe, o maistine prasme.

„Subalansuotas maistas svarbus tiek fizinį, tiek protinį darbą dirbantiems žmonėms, todėl norint gerai jaustis – svarbu stebėti, ką dedame į lėkštę. Pavyzdžiui, rytą derėtų pradėti nuo dubenėlio košės, pagardintos natūraliu jogurtu ir sėklomis: saulėgrąžų, moliūgų, ispaninio šalavijo ar kitomis. Žinoma, puikiai tinka ir įvairiausiais būdais ruošti kiaušiniai su daržovėmis. Pietums idealus pasirinkimas yra mėsa arba žuvis, ankštiniai produktai, daržovės. Vakarienei rekomenduojama rinktis lengvas salotas, žuvį arba jūrų gėrybes, kuriose yra daug aukštos kokybės baltymų“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ atstovė.

Kalbėdama apie užkandžius, V. Juodkazienė sako, kad juos taip pat reikėtų rinktis atidžiai: geriausiai valgyti šviežius ar džiovintus vaisius, uogas, riešutus. Ji dalijasi ir dar keliais smegenims itin naudingais produktais.

6 protiniai veiklai naudingi produktai

Brokoliai. Ši daržovė – lyg mažasis vertingų maistinių medžiagų lobynas. Tai vienas tų produktų, kurie yra visai nekaloringi, tačiau turi daug organizmui reikalingų medžiagų – vitaminų C, K bei A, folatų, mineralų, skaidulų ir net baltymų, kurie gerina ir smegenų veiklą, ir atmintį.

Riešutai. Riešutai, tokie kaip migdolai, pistacijos ir makadamijos – itin naudingi sveikatai. Visgi, sveikatingumo prasme riešutų karaliais tituluojami graikiniai riešutai. Riešutuose gausu organizmui būtinų nesočiųjų riebalų, kurie suteikia daug energinės vertės, riešutuose gausu skaidulų, kalio, netgi antioksidantų. Visgi, nors riešutai yra tobulas užkandis, tačiau neapsirikite – jų rekomenduojama suvalgyti vos 30 g per dieną.

Šilauogės. Šios nuostabaus skonio uogos taip pat organizmui atneša didelės naudos. Šilauogėse yra gausu antioksidantų, be to, jose galima rasti ir kalio bei vitamino C. Šių uogų vartojimas mažina širdies ligų ir vėžio riziką, taip pat šilauogėse esantys mineralai turi ir priešuždegiminių savybių, padeda kovoti su smegenų senėjimų, todėl reguliarus jų vartojimas gerina ir atmintį.

Moliūgų sėklos. Šios sėklos, ko gero, pačios sveikiausios ir naudingiausios iš visų. Jose randama daugybė širdies ir kraujagyslių veiklai būtinų nesočiųjų riebalų rūgščių, be to, tai vienas geriausių magnio šaltinių. Moliūgų sėklose gausu daugelio smegenų veiklai svarbių mikroelementų, įskaitant varį, geležį ir cinką. O dar geriau, kad moliūgų sėklas galite valgyti ir šviežias, ir džiovintas, ir kepintas, ir sūdytas, todėl savo skonio variantą ras kiekvienas. Be to, jos idealiai pagardina sriubas, daržovių ar vaisių salotas, jogurtus, padažus, pavyzdžiui, pesto, sumuštinius ir net makaronus.

Riebi žuvis. Riebioje žuvyje, tokioje kaip: sardinė, silkė, ančiuviai, lašiša, upėtakis, tunas, kardžuvė ir skumbrė yra gausu omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies ir kraujagyslių ligų pavojų, gerina smegenų veiklą, vitaminų D ir B, seleno, taip pat maistinių medžiagų: baltymų, riebalų bei jodo. Iš žuvies žmogaus organizmas pasisavina net 90 proc. baltymų.

Juodasis šokoladas. Geros kokybės juodasis šokoladas ypač praverčia tiems, kurie nuolat dirba protinį darbą arba intensyviai mokosi, nes kakavoje esančios medžiagos skatina smegenų veiklą ir suteikia energijos. Nedidelis šokolado gabalėlis gerina smegenų kraujotaką, todėl suvalgius bus lengviau išlaikyti dėmesį ir įsiminti informaciją.

„Iki“ atstovė dalijasi ir keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite smegenų veiklai naudingus produktus.

Salotos su lašiša

Jums reikės:

           150 g sūdytos lašišos

•           2 saldžiųjų bulvių

•           50 g mažųjų špinatų lapų

•           100 g vyšninių pomidorų

•           1 saldžiosios paprikos

•           1 avokado

•           ½ raudonojo svogūno

•           1 skiltelės česnako

•           40 ml alyvuogių aliejaus

•           1 v. š. garstyčių

•           ½ v. š. medaus

•           žiupsnelio druskos

•           žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Saldžiąsias bulves nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, pagardinkite druska, apšlakstykite lašeliu alyvuogių aliejaus, suberkite viską į skardą ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C. Kepkite 20 minučių, o kol bulvės čirška, paruoškite daržoves: pomidorus perpjaukite pusiau, saldžiąją papriką supjaustykite kubeliais, o avokadą ir raudonąjį svogūną plonais griežinėliais. Atskirame dubenėlyje paruoškite padažą: sumaišykite smulkintą česnaką, alyvuogių aliejų, garstyčias ir medų. Jei norėsis daugiau sūrumo ar aitrumo, įberkite druskos arba pipirų – pagal skonį. Į salotų dubenį sudėkite nuplautus špinatus, smulkiau papjaustytą lašišą, iškepusias bulves ir supjaustytas daržoves. Viską užpilkite paruoštu garstyčių ir medaus padažu. Receptas iš tikrųjų labai paprastas, bet rezultatas gurmaniškas.

Brokolių kroketai

Jums reikės:

•           500 g brokolių

•           300 g bulvių

•           2 skiltelių česnako

•           1 kiaušinio

•           3 v. š. smulkintų šviežių petražolių

•           50 g tarkuoto parmezano

•           100 g kukurūzų miltų

•           3 v. š. džiūvėsėlių

•           1 a. š. druskos

•           ½ a. š. maltų juodųjų pipirų

•           žiupsnelio maltų muskatų

•           60 ml aliejaus kepimui

Gaminame:

Nulupkite bulves, supjaustykite kubeliais ir apie 20 minučių virkite nesūdytame vandenyje. Nupilkite vandenį ir minkštučius bulvių kubelius sutrinkite. Brokolius išskaidykite nedideliais žiedynais, labai trumpai – ne ilgiau nei 3 minutes – apvirkite, nusausinkite, įmaišykite į bulvių košę ir rankiniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Į trintų daržovių mišinį įmuškite kiaušinį, suberkite susmulkintus česnakus, miltus, pipirus, muskatus, petražoles bei džiūvėsėlius, gerai išmaišykite ir leiskite apie 10 minučių pastovėti, kol masė šiek tiek pabrinks. Štai ir viskas – tereikia suformuoti kroketus ir iš visų pusių apkepti juos keptuvėje.

Avižų košė su uogomis ir riešutais

Jums reikės:

•  50 g  avižų

•  200 ml pieno

•  20 g šilauogių

•  1 v. š. sezamų pastos

•  1 v. š. mėgstamos uogienės

•  1 v. š. migdolų riešutų sviesto

•  1 a. š. medaus

•  žiupsnelio druskos

Gaminame:

Puode užvirinkite pieną, suberkite avižas ir, nuolat maišydami, ant vidutinės kaitros virkite apie 10 minučių. Į išvirusias kruopas įmaišykite sezamų pastą ir medų, įberkite druskos ir virkite dar 6 minutes. Nukelkite puodą nuo kaitros, uždenkite dangčiu ir leiskite košei šiek tiek pastovėti. Patiekite dubenėliuose su migdolų sviestu, uogiene bei šilauogėmis.