Pigios, skanios, maloniai traškančios ir puikiai tinkančios tiek garnyrams, tiek desertams – morkos puikuojasi tarp mėgstamiausių lietuvių daržovių. Dažnas mėgsta savo organizmą palepinti ir morkų sultimis, po kurių likę tarkiai paprastai keliauja į šiukšliadėžę. Be reikalo – „Iki“ maisto gamybos žinovai atskleidžia, kad iš jų galima pasigaminti net kelis netikėtus patiekalus. Neišlaidausite ir nustebinsite.
Kaip išsirinkti morkas ir kaip jas laikyti
„Traškios, saldžios morkos yra tos daržovės, kurių galima įsigyti ištisus metus, todėl jos itin populiarios visais metų laikais. Matome, kad paprastai lietuviai renkasi mūsų šalies ūkininkų užaugintas morkas, kurios pasižymi šviežumu ir gera kaina. Taip pat paklausios būna traškios mažos morkytės, kurias kaip užkandį mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji“, – pastebi V. Budrienė.
Morkos mėgiamos ir dėl skonio, ir dėl savo kainos, mat yra vienos pigiausių daržo gėrybių. Vertinant kainą, V. Budrienė primena žiūrėti į kainą už kilogramą: priklausomai nuo nuolaidų, kartais pigiau būna sveriamos, kartais – fasuotos morkos.
Renkantis morkas parduotuvėje, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pataria įvertinus kelis kriterijus. Šios daržovės turi būti tvirtos, su lygia odele, šviesios spalvos. Venkite sutrūkinėjusių ar minkštų morkų arba tų, kurios yra žalios prie viršūnėlės. Jas saugu valgyti, tačiau tokio morkos bus mažiau saldžios. Pačios saldžiausios bus traškios fasuotos morkytės.
Kad morkos ilgiau išlaikytų traškumą, o jų neužpultų puvėsis, grįžus namo nenumeskite jų bet kur, primena J. Sabaitienė. Idealiausia vieta joms yra rūsys, tačiau jeigu jo neturite – rinkitės šaldytuvą. Įsigijus fasuotų morkų, jas galite palikti tame pačiame maišelyje ir dėti į daržovių stalčių. Vėsi, tamsi vieta ir pakankama ventiliacija padės išlaikyti traškią jų tekstūrą.
Sutaupysit pinigų – tarkiai tiks įvairiems patiekalams
Sveika morkas ne tik valgyti, bet ir gerti jų sultis. Tačiau po spaudimo likusius morkų tarkius dažnas net nesusimąstydamas išmeta. Visgi, sunaudoti visą daržovę yra prasminga ne tik dėl piniginės – mažiau švaistyti maistą lietuvius skatina ir augantis sąmoningumas. „Zero waste“ judėjimas, kai stengiamasi iki minimumo sumažinti atliekas kasdienybėje, pritraukia vis daugiau šalininkų.
„Šis spalvotas minkštimas tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nebepanaudojamas, – įsitikinusi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė. – Iš jų galima pasigaminti kotletukų, įdarą vegetariškiems mėsainiams. Tarkiai taip pat gali tarnauti kaip tirštiklis trintoje sriuboje. Juos panaudoti galima ir gaminant kokteilį, jie derės kepiniuose ar koldūnų, suktinukų įdaruose. Galima sumaišyti su jogurtu, pridėti prieskonių, žalumynų – ir turėsite lengvą užtepėlę sumuštiniams.“
Dar nebandžiusiems kulinariniuose eksperimentuose panaudoti morkų tarkių, G. Urbonavičiūtė siūlo tris pietų idėjas – pavyks kiekvienam.
Užkandžiui: morkų krekeriai su sėklomis
Reikės: apie 130 g morkų tarkių, 1,5 šaukšto maltų linų sėmenų, 1,5 šaukšto saulėgrąžų sėklų, 2 šaukštų sezamų, 1 šaukštelio ciberžolės, 2,5 šaukšto citrinos sulčių, 1,5 šaukšto sėmenų aliejaus, šiek tiek daigintų sėklų (nebūtina).
Gaminame:
Pietums: pikantiški sūrio kotletukai iš morkų tarkių
Reikės: 180 g morkų tarkių, 100 g viso grūdo miltų, 4 kiaušinių, 100 g tarkuoto parmezano, šlakelio alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų. Jeigu norite, galite įdėti ir smulkinto kumpio ar keptos vištos.
Gaminame:
Desertui: drėgnas morkų pyragas
Reikės: 280 g kvietinių miltų, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio kepimo sodos, 100 g cukraus, 1 šaukšto cinamono, ½ šaukšto muskato riešuto, šiek tiek vanilės ekstrakto, 150 ml sojų gėrimo arba pieno, 20 ml romo (galite nedėti), 60 ml aliejaus, 350 g morkų tarkių. Glaistui: 200 g šviežio tepamo sūrio („cream cheese“), 50 g cukraus pudros, saujos smulkintų graikinių riešutų.
Gaminame: