Socialinių tinklų pažiba: kaip paruošti matcha latte kavą?

Recipe

Jau daugiau nei prieš 800 metų japonų budistų vienuoliai pastebėjo, kad matcha – nepaprasta arbata. Išgėrę vos puodelį, jie pajusdavo ramybę, tačiau kartu neprarasdavo budrumo ilgų meditacijų metu. Šis budrios ramybės jausmas tapo viena iš priežasčių, kodėl žalios spalvos arbata itin populiari ir šiandien, o socialiniuose tinkluose galima pastebėti vis daugiau jos paruošimo būdų. „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja, kokiomis ypatingomis savybėmis pasižymi ši arbata ir kaip paruošti tobulą matchą su pienu.

Pasak V. Juodkazienės, vienas išgertas matcha puodelis savo naudingosiomis savybėmis prilygsta net 15 įprastos žaliosios arbatos puodelių. Šiame gėrime yra daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų, apsaugančių nuo širdies ligų bei vėžio, o taip pat reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje, mažinančių kraujospūdį, stabdančių senėjimo procesus. 

Ypatingas matcha arbatos paruošimas

Matcha arbata iki šiol laikoma viena prabangiausių žaliųjų arbatų, todėl tradicinis jos auginimas ir paruošimas pasižymi griežtomis taisyklėmis. Pagal japonų tradicijas, matchai atrenkami tik jauniausi ir šviežiausi arbatos lapeliai, kurie susmulkinami iki miltelių. Iš jų ypatingu būdu ruošiama arbata. 

„Matcha arbatos milteliai, karštas, bet ne verdantis vanduo, bambukinė šluotelė ir dubenėlis – viskas, ko reikia paruošti šiai arbatai. Norėdami pasimėgauti tradicine matcha arbata, pirmiausia sušildykite specialų šiai arbatai ruošti skirtą dubenėlį –  į jį įpilkite karštą, bet ne verdantį, 70–80 laipsnių, vandenį. Kai dubenėlis šiek tiek sušils, išpilkite vandenį ir jį išsausinkite. Tuomet suberkite miltelius, įpilkite vandens ir maišykite specialiai tam skirta bambukine šluotele, kol paviršius suputos ir neliks gumuliukų“, – pasakoja V. Juodkazienė.   

Tiesa, maisto ekspertė sako, kad šią arbatą galima paruošti ir naudojant elektrinį trintuvą arba kavos aparatą. Svarbiausia, kad gėrimas būtų gerai išmaišytas, taip jis bus ne tik skanesnis, bet ir organizmas lengviau pasisavins jo naudingąsias savybės.

Natūralus energijos šaltinis

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl matcha arbata užkariavo visą pasaulį, o šiandien ir socialinius tinklus – jos suteikiama energija. Ieškodami sveikesnių ir efektyvesnių kavos alternatyvų, kai kurie žmonės šia arbata pakeičia įprastą rytinę kavą, maišo ją su pienu ar cukrumi. 

Tradiciškai ši arbata geriama mažomis porcijomis – vienam žmogui maždaug trys gurkšniai, todėl paruošti vieną gėrimą užteks maždaug ketvirtadalio arbatinio šaukštelio matcha miltelių ir 30 mililitrų vandens.

„Geriant matchą mes suvartojame maltus arbatos lapelius, todėl į organizmą patenka tris kartus daugiau kofeino nei išsivirus įprastos žaliosios arbatos ar kavos. Dėl ypatingos joje esančios medžiagos, vadinamos L-teaninu, išgėrus matcha mus apima tarsi budrios ramybės jausmas, padedantis atsipalaiduoti, bet neleidžiantis kūnui užmigti. Tiesa, nereikėtų piktnaudžiauti šiuo poveikiu, todėl nerekomenduojama matcha arbatos gerti likus mažiau nei 6 valandoms iki miego, antraip bus sunku užmigti“, – sako V. Juodkazienė.  

Socialinių tinklų pažiba – matcha latte kava

Maisto ekspertė atkreipia dėmesį, kad šiuo metu pasaulis tiesiog kraustosi iš proto dėl netradicinių matcha gėrimų. Jei naršote internete, pro jūsų akis tikriausiai nepraslydo šiuo metu dažnai socialiniuose tinkluose matomos matcha latte kavos nuotraukos. Tai sveikesnė ir daugiau energijos suteikianti įprastos latte kavos versija, kurią vis dažniau galima pastebėti įvairių kavinių bei restoranų meniu. 

„Matcha latte kartais vadinama žaliosios arbatos šedevru, jungiančiu Japoniją su vakarietišku pasauliu, nes šiame gėrime susijungia tradiciniai matcha milteliai ir šiuolaikinės kavos su pienu tradicijos. Matcha latte pasižymi išskirtiniu skoniu, todėl ypač tinka tiems, kurie mėgsta žaliąją arbatą ir ieško naujų bei gardžių potyrių“, – sako V. Juodkazienė. 

„Iki“ maisto ekspertė dalijasi karštos ir šaltos matcha latte kavos receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose. 

Matcha latte su vanile 

Jums reikės

  • 200 ml nesaldinto migdolų pieno
  • 50 ml vandens
  • 2 a. š. medaus
  • 1 a. š. matcha arbatos miltelių
  • 1 a. š. vanilės

Paruošimas:

Į puodą supilkite pieną, įdėkite medų ir užvirinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Į puodelį suberkite matcha miltelius, užpilkite 70–80 laipsnių vandeniu ir gerai išplakite bambukine šluotele arba elektriniu trintuvu, kol suputos. Tuomet supilkite karštą pieną, vanilę ir dar kartą gerai išmaišykite.  

Ledinė matcha latte

Jums reikės:

  • 250 ml nesaldinto kokosų pieno
  • 1 v. š. matcha arbatos miltelių
  • 1 a. š. agavos sirupo 
  • Cinamono
  • Ledo kubelių

Paruošimas:

Į dubenėlį įpilkite pieną, matcha arbatos miltelius ir agavos sirupą, viską gerai išplakite bambukine šluotele arba elektriniu trintuvu. Tuomet supilkite į ledo kubelių pripildytą stiklinę ir pagardinkite cinamonu.