Mėgstate lašišą? Tuomet patiks ir vaivorykštinis upėtakis – išvaizda, skoniu ir nauda jis beveik nenusileidžia lašišai, tačiau paprastai kainuoja pigiau nei karališkoji giminaitė. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, vaivorykštinį upėtakį mėgsta ne tik norintys sutaupyti, bet ir ieškantys idėjų greitai, bet sveikai vakarienei.
Žuvis yra svarbus produktas subalansuotoje mityboje, ir vis daugiau žmonių tą supranta. Nors statistika rodo, kad žuvies vidutiniškai vis dar suvalgome per mažai, tačiau G. Kitovės teigimu, tendencijos tikrai džiugina.
„Pardavimai stabiliai kyla – daugeliui stabtelėjimas šviežios žuvies skyriuje yra kasdienio apsipirkimo dalis, todėl asortimentą juose pildome keliskart per savaitę. Daugiau pirkėjų dėmesio šviežia žuvis sulaukia trečiadieniais, kai ledo lentynas pasiekia gausiausias papildymas. Taip pat – beprasidedant savaitgaliui, kai gyventojai pradeda planuoti laisvadienių meniu“, – pirkėjų įpročius apžvelgia „Iki“ atstovė.
Ji atskleidžia, kad jau kurį laiką žuvis numeris vienas pagal populiarumą yra lašiša, tačiau pirkėjai intensyviai dairosi ir įvairovės. „Tokios nuo seno Lietuvoje žinomos ir mėgstamos žuvys kaip karpis, silkė, skumbrė visuomet populiaru, bet į pirkinių krepšelius keliauja ir upėtakiai, dorados, įvairios jūrų gėrybės, tokios kaip šviežios midijos. Matome, kad išbandyti vis kitą žuvies rūšį daugelį suvilioja akcijos, tad kiekvieną savaitę atnaujiname pasiūlymus – kad žuvį į savo mitybą galėtų įtraukti kiekvienas“, – sako G. Kitovė.
Vaivorykštinį upėtakį valgykite į sveikatą
Vaivorykštinis upėtakis, pasak „Iki“ šefų, laikomas viena sveikiausių ir vertingiausių žuvų. Ją įtraukti į savo racioną išties verta – šioje gėlavandenėje žuvyje gausu omega-3 riebalų rūgščių. Jos ne tik stiprina mūsų organizmo imunitetą, bet ir būtinos saugantis nuo širdies ligų.
Vaivorykštinis upėtakis taip pat puikus lengvai virškinamų baltymų šaltinis. Taip pat verta prisiminti, kad valgydami šią žuvį, papildysite A, E, D, K ir B12 grupės vitaminų atsargas.
Be to, vaivorykštinis upėtakis ypač vertinamas sveikos mitybos šalininkų, kai kalba pasisuka apie kai kuriose žuvyse besikaupti galinčius toksinus ir gyvsidabrį. Upėtakyje šios medžiagos nesikaupia, todėl jį saugu valgyti netgi nėščioms moterims ar vaikams.
Apskritai rekomenduojama žuvies per savaitę valgyti bent 2-3 kartus. Vaivorykštinis upėtakis lengvai gali tapti viena mėgstamiausių šeimos žuvų, nes jis ne tik sveikas, lengvai paruošiamas, universalus, bet ir paprasčiausiai skanus.
„Vaivorykštiniai upėtakiai pasižymi ne tik maistine verte, bet turi ir kitų privalumų. Jų mėsa yra švelni ir minkšta, jos tekstūra subtili, o skonis bei kvapas nėra labai ryškūs. Dėl to ši žuvis dera su įvairiais priedais, ją mėgsta net ir tie, kurie nėra dideli žuviškų patiekalų gerbėjai dėl kartais gana intensyvaus aromato. Upėtakis patinka ir tiems, kuriems lašiša kartais atrodo pernelyg riebi – jis turi mažiau riebalų. Tinkamai apdorotas jis išlieka sultingas ir švelnus. Be to, dėl mažesnės kainos vaivorykštinis upėtakis yra patrauklus didesniam vartotojų ratui“, – pasakoja „Iki“ šefai.
Makaronai su vaivorykštiniu upėtakiu grietinėlės padaže
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 500 g vaivorykštinio upėtakio filė, 500 g penne makaronų, 3 šaukštų sviesto, 1 svogūno, 250-300 ml grietinėlės, 3 šaukštų tarkuoto parmezano, šviežių krapų arba petražolių
Gaminame:
Vaivorykštinio upėtakio „paketėliai“ su pesto padažu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 800 g vaivorykštinio upėtakio filė, 4 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 8 šaukštelių pesto padažo, 150 g vynuoginių pomidoriukų.
Gaminame:
Keptas vaivorykštinis upėtakis su česnakiniu sviestu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 800 g vaivorykštinio upėtakio filė, 2 šaukštų sviesto, 3 skiltelių česnako, druskos, pipirų, 1 šaukštelio česnako miltelių, 1/2 šaukštelio džiovintų žolelių (baziliko, raudonėlio, čiobrelio ar mišinio), kelių šakelių šviežių krapų, 1 citrinos.
Gaminame: