Skanu, sveika ir greitai paruošiama: 4 skirtingų kraštų įkvėpti salotų receptai

Recipe

Orams vis labiau šylant, norisi lengvesnio, šviežesnio maisto. O koks gi pavasaris be įvairiausių salotų. Kad šis patiekalas nustebintų ypatingu skoniu, svarbiausia išsirinkti tinkamus ingredientus ir paruošti gardžius padažus, kurie pamalonins gomurį. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad dabar – puikus metas mėgautis pačiomis įvairiausiomis šviežiomis daržovėmis, mat parduotuvėse jau pasirodė ir pirmieji lietuviški agurkai, pomidorai ir kitos šviežio derliaus daržovės.

Daržovės – pavasario žvaigždės

„Šviežio derliaus daržovės kasmet pirkėjų yra labai laukiamos ir tik pasirodžiusios lentynose, jose ilgai neužsibūna. Jau nuo vasario vidurio siūlome šviežių trumpavaisių lietuviškų agurkų, o nuo kovo vidurio – lentynose pasirodė ir pirmieji lietuviški pomidorai, kurie taip pat yra itin laukiami pirkėjų. Skubantiems, tačiau norintiems maitintis sveikai, siūlome ir atnaujintą jau paruoštų salotų asortimentą: pradedant Azijos ir baigiant Meksikos įkvėptais skoniais. Pavyzdžiui, azijietiškų makaronų salotų su grybais ar meksikietiškų salotų pagamintų iš raudonųjų konservuotų pupelių, kukurūzų, paprikos, sūrio, svogūnų bei Chalapos paprikų“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad daugeliui pavasaris asocijuojasi su atgaiva kūnui ir sielai, mat po truputį sunkų ir riebų maistą keičiame į lengvus patiekalus, labiau pradedame rūpintis lėkštės turiniu. 

„Be abejo, joks pavasaris neįsivaizduojamas be gaivių salotų. Nenuostabu, nes per šaltąjį sezoną pasiilgome ne tik spalvų, bet ir vitaminų, gaunamų iš šviežių produktų. Gaminant salotas visuomet galite drąsiai vadovautis taisykle: kuo daugiau lėkštėje spalvų, tuo daugiau joje yra vitaminų“, – sako J. Sabaitienė.

Pasak jos, kiekvieno pavasario žvaigždės – įvairiausios salotų gūžės ir prieskoninės žolelės, dailūs ridikėliai, svogūnų laiškai, švieži kopūstai, lapiniai kopūstai, ridikėlių bei saulėgrąžų daigai. O kur dar kvapnūs krapai, ryškiai oranžinės morkytės ir pirmosios šviežios bulvės.

Vitaminų gausa ir eksperimentai

Daržovių reikėtų valgyti kuo įvairesnių, nes jos turi ir skirtingų medžiagų. Pavyzdžiui, kopūstuose pilna įvairiausių antioksidantų ir vitamino K, apie kurio svarbą dažnai pamirštama kalbėti. Jis užtikrina, kad kaulai pasisavintų gaunamą kalcį, gerina kraujo krešėjimą ir padeda geresnei smegenų veiklai. Dėmesio verti ir lapiniai kopūstai. Juose labai mažai angliavandenių, beveik nėra kalorijų. Na, o burnoje traškantys ryškiaspalviai ridikėliai kupini vitamino C ir B6, juose yra naudingų skaidulų, šiek tiek geležies ir kalcio. Didžiąją dalį ridikėlių sudaro vanduo, tad jais galima drąsiai užkandžiauti bet kuriuo dienos metu.

 Morkos – taip pat viena populiariausių pavasario sezono daržovių. Jose esantis vitaminas A puoselėja regėjimą, padeda lėtinti senėjimo procesus, gerina imuninės sistemos ir odos būklę. Morkas drąsiai galima valgyti ir keptas, ir virtas, ir žalias. Nors bulvės – prieštaringai vertinama daržovė, J. Sabaitienės teigimu, jose galima rasti įvairiausių maistinių medžiagų: skaidulų, baltymų, angliavandenių, riebalų. Tai – soti ir maistinga daržovė, tačiau kartu ir labai kaloringa, todėl ja mėgautis reikėtų gana saikingai.

Žinoma, net ir gaminant tokį nesunkiai paruošiamą patiekalą  kaip salotas reikėtų nepamiršti įvairiausių padažų bei kitų ypatingą skonį suteikiančių ingredientų. Pavyzdžiui, jeigu ruošiate Viduržemio jūros šalių įkvėptas salotas, jas gardinti galima paprasčiausiu kokybiško alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių arba balzaminio acto padažu. Taip pat reikėtų nepamiršti ir šiam kraštui būdingų sūrių: fetos, mocarelos, buratos, halumio, jūros gėrybių: aštuonkojo, krevečių, įvairiausios rūšies žuvies, mėsos, šviežių žolelių: čiobrelių, bazilikų, raudonėlių. Jeigu norite įmantresnių, azijietiškų skonių – salotoms paskaninti rinkitės žuvies, sojos padažą, nepamirškite ir česnako, imbiero, čili pipirų. Įvairiausios salotas šiuose kraštuose yra gardinamos ryžių ar kiaušinių makaronais, mėsa – vištiena, kiauliena, jautiena ar jūros gėrybėmis, dažniausiai, krevetėmis. Jeigu mėgstate aštriau – idėjų pasisemkite iš Meksikos virtuvės. Salotas gardinkite pupelėmis, kukurūzais, Chalapos pipirais, naudokite avokadus – jeigu norite traškumo, į salotas galite įdėti ir kelis kukurūzų traškučius.

J. Sabaitienė dalijasi net keturiais skirtingų šalių įkvėptais salotų receptais, kuriuos lengvai paruošite namuose.

Viduržemio jūros įkvėptos salotos su žiedinių kopūstų ryžiais

Jums reikės: 

  • 400 g žiedinių kopūstų
  • 10 skirtingų spalvų alyvuogių
  • 10 vyšninių pomidorų
  • 100 g fetos
  • 50 g graikinių riešutų
  • 50 g sultenių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • ¼ a. š. druskos

Gaminame

Stambiais gabalėliais supjaustykite žiedinį kopūstą, suberkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki ryžių dydžio gabalėlių. Žiedinių kopūstų „ryžius“ suberkite į dubenį, šalia sudėkite griežinėliais supjaustytus pomidorus, alyvuoges, sultenes bei pasmulkintus graikinius riešutus. Pagardinkite salotas druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite feta, viską gerai išmaišykite ir patiekite.

Kruopų salotos su mėtomis ir feta

Jums reikės:

  • 40 g raudonųjų ryžių
  • 40 g speltų
  • 40 g miežių
  • 150 g morkų
  • 50 g šviežių mėtų
  • 4 v. š. granatų sėklų
  • 20 g fetos

Padažui:

  • 2 v. š. citrinų sulčių
  • 1 citrinos žievelės
  • 1 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 a. š. tarkuotos imbiero šaknies
  • ½ a. š. malto kumino
  • ½ a. š. smulkintų kalendrų

Gaminame: 

Speltas ir miežius suberkite į dubenį, užpilkite šaltu vandeniu taip, kad apsemtų, ir mirkykite mažiausiai 2 valandas. Išmirkytas kruopas bei ryžius suberkite į puodą su švariu vandeniu – kruopų ir vandens santykis turėtų būti 1:3 – ir virkite apie 40 minučių. Išvirusios kruopos turi būti minkštos, bet neištižę. Morkas nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite griežinėliais ir apvirkite vandenyje. Suminkštėjusias morkas suberkite į indą su išvirusiomis kruopomis, taip pat suberkite susmulkintas mėtas, granatų sėklas ir nedideliais gabalėliais supjaustytą sūrį. Susmulkinkite česnaką ir visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į stiklainį ar kitą uždaromą indą. Užsukite dangtelį ir viską gerai iškratykite, kad ingredientai susimaišytų. Paruoštu padažu pagardinkite salotas, viską gerai išmaišykite ir skanaukite.

Rytietiškos salotos su vištiena

Jums reikės:

  • 300 g vištienos filė
  • ½ a. š. druskos
  • ½ a. š. rūkytos paprikos prieskonių
  • ½ a. š. česnako granulių
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 v. š. citrinų sulčių
  • 2 v. š. aliejaus kepimui

Salotoms:

  • 100 g bulguro
  • ½ mažo svogūno
  • 1 saujos šviežių petražolių
  • 3 v. š. šviežių mėtų
  • 2 pomidorų
  • 1 mažo agurko
  • žiupsnelio druskos
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminame:

Vištienos filė apibarstykite druska, rūkyta paprika bei česnakų granulėmis ir prieskonius gerai įtrinkite į mėsą. Apšlakstykite filė alyvuogių aliejumi bei citrinų sultimis ir marinuokite apie 15 minučių. Išvirkite bulgurą pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, nupilkite vandens perteklių ir palaukite, kol atvės. Smulkiai supjaustykite svogūną, petražoles ir mėtas, o pomidorus ir agurkus – kubeliais. Daržoves ir prieskonines žoleles sudėkite į indą su bulguru, įberkite druskos, apšlakstykite citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi ir viską gerai išmaišykite. Grilio keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite marinuotą vištieną ir apkepkite iš abiejų pusių. Kai vištiena iškeps, keptuvę nukelkite nuo kaitros, uždenkite folija ir leiskite kelias minutes pastovėti, kad tolygiai pasiskirstytų mėsoje esančios sultys. Galiausiai mėsą supjaustykite gabalėliais ir patiekite su gaiviomis rytietiškomis salotomis. 

„Gado-Gado“ daržovių ir kiaušinių salotos

Jums reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 200 g pomidorų
  • 100 g morkų
  • 100 g spindulinių pupuolių daigų
  • 150 g virtų saldžiųjų kukurūzų
  • 100 g šviežių paprikų
  • 150 g kopūsto
  • 1 žaliosios citrinos

Žemės riešutų padažui:

  • 100 g nesūdytų žemės riešutų
  • 50 ml kokosų pieno
  • 1 mažos aitriosios paprikos
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 v. š. sojų padažo
  • 1 v. š. tamarindo pastos
  • 30 g palmių cukraus
  • 2 a. š. sezamų aliejaus
  • 1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 v. š. smulkintų petražolių

Gaminame:

Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Pusę paruošto padažo supilkite į didelį salotų dubenį, o likusią dalį atidėkite į šalį. Sūdytame vandenyje kietai išvirkite kiaušinius, tuomet juos nulupkite ir perpjaukite pusiau. Pomidorus bei paprikas supjaustykite mažais gabalėliais, o morkas ir kopūstą – juostelėmis. Daržoves sudėkite į salotų dubenį, taip pat suberkite kukurūzus, spindulinių pupuolių daigus ir apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis. Salotas apibarstykite smulkintomis petražolėmis, sudėkite kiaušinio puseles ir pagardinkite likusiu padažu. Skanaus!