Šios 4 idėjos bet kurį sporto vakarą pavers tikra užkandžių švente: kartosite vėl ir vėl

Recipe

Šią savaitę grįžta didysis futbolas – Lietuvos rinktinė su šūkiu „IKI pergalės“ mes iššūkį Maltai ir Nyderlandams. Vieni rinktinę palaikys stadione, kiti – namuose prie televizorių ekranų su draugų kompanija. O smagiam vakarui skanūs, nebrangūs ir greitai pagaminami užkandžiai yra tiesiog būtini. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška sako, kad nustebinti gali patys paprasčiausi ir nebrangūs produktai – tereikia juos patiekti šiek tiek kūrybiškiau, ir liks sužavėti visi.

Prekybos tinklas „Iki“, šiemet pradėjęs partnerystę su Lietuvos futbolo federacija (LFF), primena, kad mūsų futbolininkai ketvirtadienį kausis su Maltos sportininkais, o sekmadienį priims Nyderlandų žvaigždyną.

„Visada buvome tie, kurie nori įkvėpti gyventi aktyviau – kviečiame į ėjimo varžybas, dalijame nuolaidas šviežiems vaisiams ir daržovėms už kasdienius žingsnius, net patys įmonėje turime subūrę futbolo komandą. Todėl prisidėti ir prie futbolo populiarinimo Lietuvoje mums labai natūralu – ar tai būtų po pamokų kamuolį besivaikantys pradinukai, ar energija stebinantys senjorai, ar kovingai nusiteikusi rinktinė“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Lietuviai – sportą ir maistą mylinti tauta, todėl artėjant svarbesnėms rungtynėms pasirūpina ir užkandžiais, pastebi tinklo komunikacijos vadovė.

„Sporto žiūrėjimas namuose su draugais jau seniai tapo tradicija, kuri pasižymi ne tik bendra aistra šiam reginiui, bet ir bendru stalu. Daugelis įpratę kažką kramsnoti, kai savo komandą palaiko nuotoliu. Pastebime, kad prieš reikšmingas varžybas pirkėjai aktyviau perka vytintus, rūkytus mėsos gaminius, traškučius, sūrius, riešutus, gėrimus. Tai būna proga ne tik smagiai praleisti laiką su draugais, bet ir paužkandžiauti kažkuo įdomesniu“, – sako G. Kitovė.

Kulinarijos šefė E. Semaška pastebi, kad maistas sporto renginiuose atlieka ypatingą vaidmenį – jis ne tik pamaitina, bet ir kuria bendrystės jausmą. „Kai žiūrime rungtynes su draugais, bendrai ruošiame užkandžius, dalinamės maistu – tai stiprina emocijas ir padaro pergales dar saldesnes, o pralaimėjimus – lengviau pakeliamus“, – įsitikinusi ji.

Geriausia užkandžiams, pasak jos, rinktis tokį maistą, kurį patogu valgyti rankomis – niekas nenori praleisti įvarčio, nes tuo metu pjausto mėsą. Paruoškite viską iš anksto, kad rungtynių metu tektų tik mėgautis. Ir nepamirškite – spalvingi patiekalai ne tik skanesni, bet ir kuria geresnę nuotaiką.

Kulinarijos ekspertė pataria laikytis kelių paprastų taisyklių. Pirma – ruoškite užkandžius, kurie išlieka skanūs ir šalti, nes sporto azartas dažnai užvaldo labiau nei alkis. Antra – nepamirškite tekstūrų kontrastų: traškūs dalykai puikiai dera su kreminiais padažais. Trečia – nepersistenkite su kiekiais – geriau mažiau, bet įvairesnių skonių. Ir ketvirta – pasirūpinkite balansu: įtraukite šviežių vaisių, uogų, kad po vakarėlio neapsunktumėte.

„Svarbiausia – nesusikurti sau streso dėl maisto ruošimo. Iš pačių paprasčiausių produktų galima sukurti įdomesnius patiekalus – pavyzdžiui, vietoj įprastų kukurūzų traškučių su įvairiais padažais, juos praturtinti mėsa, daržovėmis ir iškepti. “

Užkepti „nachos“ su smulkinta mėsa, daržovėmis ir sūriu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 300 g kukurūzų traškučių, 500 g šviežios smulkintos mėsos, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, 1 paprikos, 1 indelio konservuotų pupelių, 1 indelio konservuotų kukurūzų, 1 indelio konservuotų smulkintų pomidorų, pagal skonį konservuotų Chalapos paprikų, 200 g sūrio, 1 šaukštelio kumino, 1 šaukštelio maltos paprikos, druskos, pipirų, šviežių kalendrų, mėgstamų priedų: gvakamolės, grietinės, salsos ir pan.

Gaminame:

  1. Keptuvėje aliejuje pakepinkite pjaustytą svogūną ir smulkintą česnaką. Sudėkite maltą mėsą, pagardinkite prieskoniais ir pakepkite, kol ji paruduos. Sudėkite nusausintus pomidorus, pupeles, kukurūzus ir patroškinkite. 
  2. Į orkaitės indą arba ant kepimo pomieriumi išklotos skardos dėkite sluoksnį kukurūzų traškučių, ant jos – mėsą, kubeliais pjaustytą papriką, Chalapos paprikų ir gausiai apibarstykite tarkuotu sūriu. 
  3. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių, kol sūris išsilydys ir pradės ruduoti. Jei pastebėsite, kad traškučių kraštai pradeda degti, galite uždengti indą aliuminio folija.
  4. Patiekite dar šiltus, apibarstytus smulkinta šviežia kalendra arba petražolėmis. Šalia pasiūlykite mėgstamų priedų: gvakamolės, salsos, grietinės ir pan.

„Kabanos“ dešrelės kitaip – tešloje

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 1 pakuotės karštai rūkytų dešrelių (kabanos stiliaus), 1 pakuotos šaldytuos sluoksniuotos tešlos, 1 kiaušinio, 1 šaukšto sezamo sėklų. 

Gaminame:

  1. Atšildytą sluoksniuotą tešlą iškočiokite ir supjaustykite 2 cm ilgio juostelėmis. Apvyniokite jas išilgai aplink dešreles, aptepkite plaktu kiaušiniu ir apvoliokite sezamo sėklose.
  2. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C. Kepkite 15 minučių. Patiekite su mėgstamu padažu.

Vynuogių kamuoliukai su riešutais

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 200 g vynuogių (gali būti įvairiaspalvės), 220 g šviežio tepamo sūrio, 1 puodelio mėgstamų riešutų, šviežių petražolių.

Gaminame:

Riešutus susmulkinkite maisto smulkintuvu arba sudėkite į plastikinį maišelį ir sutrinkite kočėlu.

  1. Nuplaukite vynuoges ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. 
  2. Indelyje sumaišykite tepamą sūrį ir smulkintas petražoles. Jei norite, galite į dėti ir trupinto pelėsinio sūrio (kambario temperatūros).
  3. Į vynuogę įsmeikite dantų krapštuką, gerai apvoliokite sūryje, tuomet – riešutuose. Pakartokite su visomis, padėkite į šaldytuvą bent 10 minučių ir tuomet patiekite.

Gurmaniškos šviežios figos su sūriu ir kumpiu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 8 šviežių figų, 50 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu arba ožkų sūrio, 8 griežinėlių serano arba prosciutto kumpio, 2 šaukštų skysto medaus, šviežių čiobrelių.

Gaminame:

  1. Figas perpjaukite per pusę. Ant kiekvienos uždėkite sūrio, pabarstykite čiobreliais, apšlakstykite medumi ir apvyniokite kumpiu. Patiekiant dar kartą apšlakstykite medumi.