Skaniausių šaltibarščių receptą žinome kiekvienas, bet kiekvienam jis – skirtingas. Su kiaušiniais ar be? Ar reikia ridikėlių? O ar įdėti grietinės? Gal mineralinio? IKI 2025 m. gegužę kvietė pasidalinti savo skaniausiu šaltibarščių receptu ir drauge sukurti skaitmeninę šaltibarščių receptų knygą „ŠaltibarštIKI enciklopedija“.
Pirmiausia burokėlius išsivirti, jeigu natūraliai užauginti pas jūsų.
Bet jeigu pirkti iš parduotuvės, jau virti ir supakuoti, tuomet nuplaukite po šaltu vandeniu ir tik tada pradėkite gaminti šios nuostabios vasaros atgaivos.
Pirmiausia – burokėlius supjaustyti kubeliais arba juostelėmis, arba sutarkuokite (priklauso nuo to kaip jums labiau patinka). Supjaustytus burokėlius įdėkite į atskirą indą ir truputį 2-4 v.š užpilkite burokėlius su obuolių actu, pamirkti apie 15min, kad taptų švelnesni ir minkštesni. Sekantis žingsnis, kol burokėliai atlieka savo funkcijas… Į kitą indą supjaustikite agurkus, krapus, svogūną, įdėkite druskos (pagal skonį) ir pipirų (pagal skonį).
Išimkite burokėlius iš obuolių acto, tik pasistenkit geriau nuvarvinti likusį actą nuo burokėlių, ir burokėlius sudėti į bendrą šaltibarščių masę. Užpilkite šaltibarščių kefyru (arba paprastu – jeigu nenorite daug riebumo). Išmaišykite ir palikite pastovėti 2-3 valandas, tai jie taps daug skanesni.
Prie to pačio rekomenduočiau įberti Mairūno žolelių – skonis taps skanesnis.