Kad ir koks oras Lietuvoje bebūtų, vasara – atostogų metas. Per visus nuotykius, nesvarbu, ar tai trumpa, ar ilga kelionė, žygiuojate pažintiniu taku ar ruošiatės skrydžiui, svarbu pasirūpinti mityba. Skanūs, maistingi ir praktiški užkandžiai ne tik suteiks energijos, bet numalšinę apetitą pagerins ir nuotaiką. Būtent todėl verta prisiminti riešutus ir džiovintus vaisius, pataria Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Nebrangūs ir skanūs jie tiks ir pakramsnojimui, ir gali virsti labai gardžiais naminiais užkandžiais.
Atskleidė, kuriuos riešutus labiausiai mėgsta lietuviai
Pasak tinklo atstovės, riešutus lietuviai valgo ištisus metus – perka tiek sveriamus, tiek jų mišinius, kurie suteikia įvairovės ir leidžia pasigardžiuoti skirtingomis rūšimis.
„Tradiciškai riešutų populiarumas stipriai išauga prieš žiemos šventes, tačiau matome, kad ir apskritai pirkėjai vis dažniau juos renkasi, pardavimai stabiliai auga. Tam įtakos daro sveiko gyvenimo būdo tendencijos, kadangi riešutai yra puikūs ir nebrangūs sąjungininkai norint subalansuoti mitybą. Taip pat ir pasaulinės mados – pavyzdžiui, pistacijos pastaruoju metu tikrai tapusios žvaigždėmis įvairiuose skanėstuose, jos yra vienas dažniausių pasirinkimų ir „Iki“ riešutų skyriuje“, – atskleidžia G. Kitovė.
Tinklo statistika rodo, kad pagal populiarumą po pistacijų rikiuojasi žemės, anakardžių, graikiniai riešutai. Kalbant apie džiovintus vaisius, numeris vienas lietuviams – slyvos. Taip pat labai mėgstamos razinos, džiovinti abrikosai.
Dėti į šaldytuvą ar į spintelę?
G. Kitovė pastebi, kad riešutų ir džiovintų vaisių paklausa ypač pašoka per akcijas, nes tinkamai laikomi jie turi ilgą galiojimo laiką, tad pirkėjai nepraleidžia progos sutaupyti. Tačiau ar tikrai žinote, kaip juos laikyti namuose? Dažnas vis dar daro klaidą.
Jeigu riešutus ketinate valgyti artimiausiu metu – dėkite į tamsesnę ir vėsesnę virtuvės spintelę ir nesukite galvos. Tačiau jeigu pasinaudoję patraukliu pasiūlymu norite turėti atsargų ilgesniam laikui – skirkite vietos šaldytuve ar šaldiklyje. Priežastis paprasta: riešutuose yra daug nesočiųjų riebalų, kurie yra jautrūs aplinkos veiksniams. Jei riešutai gauna šviesos, deguonies ir šilumos, jie greičiau genda. Todėl geriausia perdėti juos į sandarų indą ir dėti į šaldytuvą – ten riešutai gerokai ilgiau išlaikys savo skonį ir aromatą.
„Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė primena ir kitą svarbų žingsnį – prieš valgant riešutus reikėtų nuplauti. Taip ne tik pašalinsite galimus nešvarumus, bet ir pagerinsite jų skonines, maistines savybes. O jeigu turite laiko – juos pamirkykite bent 5-6 valandas. Tekstūra bus dar malonesnė, o jei riešutai su odele, kuri kartais gali būti karti, tuomet ją bus visai lengva nulupti.
Riešutai – puikus kelionės kompanionas
Ruošiatės į kelionę ar trumpą išvyką? Puiku! Pasiruošimas kelionei yra nemenkas uždavinys – be būtiniausių daiktų ir mėgstamų žaislų mažiausiems, verta įsitikinti, kad jūsų bagaže yra sveikų užkandžių, kuriuos galėsite pasiūlyti kelionės metu.
„Riešutai yra puikus pasirinkimas kelionėms, nes juos lengva supakuoti ir nešiotis, jie neužima daug vietos, greitai nesugenda, nesudaro netvarkos ir neturi stipraus kvapo, kuris gali erzinti kitus. O jų įvairovė reiškia, kad kiekvienas ras sau tinkamą. Be abejo, išrankiausi keliautojai yra vaikai, kurie mėgsta kramsnoti kelionės metu. Skanūs užkandžiai padės išvengti alkio, nuobodulio ir kaprizų, taip pat visai slapčia gali būti ir sveiki. Didelis riešutų privalumas ir tai, kad jie greitai pasotina – todėl staiga praalkus, nereikės verstis per galvą ieškant artimiausios kavinės“, – sako J. Tamoševičienė.
Riešutai patys savaime yra skanus ir greitas užkandis, tačiau juos galima ir dar labiau pagardinti. Pavyzdžiui, „Iki“ kulinarijos šefė siūlo tiesiog su mėgstamais prieskoniais ir šlakeliu aliejaus paskrudinti jų orkaitėje – jie bus kvapnūs, traškūs ir nustebins naujais skoniais. Tiks ir tiesiog užkandžiauti, ir jais gardinti salotas, košes ar jogurtą. Galite prieš tai juos apvolioti ir meduje – tuomet karamelizuosis ir bus net kaip desertas.
Riešutai tiks ir pusryčiams ne namuose – pavyzdžiui, traški granola bus skani ir viena, patogiai sudėta į indelį, ir užpilta jogurtu. Naminės kvapnios riešutų duonos kepaliukas bus skaniausias pagrindas sumuštiniams ar užtepėlėms, o pačių pasigaminti batonėliai suteiks energijos. J. Tamoševičienė dalijasi receptais:
Trašku ir sveika: naminė granola
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 10 min. (+ laikas kepimui)
Reikės: 1 puodelio įvairių riešutų: žemės, anakardžių, migdolų, braziliškų ir kt., ½ puodelio sėklų: saulėgrąžų, sezamų, moliūgų, 1/3 puodelio stiprios juodos arba žalios arbatos, 3 šaukštų medaus, ½ citrinos sulčių, pagal skonį – razinų, džiovintų spanguolių, bananų, slyvų ir abrikosų, žiupsnelio druskos.
Gaminame:
Sėklų ir riešutų duona be glitimo
Porcijos: 6 (27 x 11 cm forma)
Gaminimo laikas: 80 min.
Reikės: 200 g lazdynų riešutų, 200 g migdolų, 100 g saulėgrąžų, 50 g sezamų sėklų, 50 g moliūgų sėklų, 2 šaukštelių druskos, 3 šaukštų alyvuogių arba kokosų aliejaus, 1 šaukšto klevų sirupo arba medaus (nebūtina), 5 kiaušinių, 1 cukinijos, 1 morkos.
Gaminame:
Namų gamybos energiniai batonėliai
Porcijos: apie 12 batonėlių
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 150 g mėgstamų riešutų (tiks, pvz., migdolai, anakardžiai, žemės riešutai), 70 g sėklų (pvz., moliūgų ir saulėgrąžų), 70 g džiovintų spanguolių, 4 šaukštų medaus, 4 šaukštų migdolų kremo, 40 g juodojo šokolado, žiupsnelio druskos, žiupsnelio cinamono.
Gaminame: