Skaniausių šaltibarščių receptą žinome kiekvienas, bet kiekvienam jis – skirtingas. Su kiaušiniais ar be? Ar reikia ridikėlių? O ar įdėti grietinės? Gal mineralinio? IKI 2025 m. gegužę kvietė pasidalinti savo skaniausiu šaltibarščių receptu ir drauge sukurti skaitmeninę šaltibarščių receptų knygą „ŠaltibarštIKI enciklopedija“.
Pirmiausia pasirūpiname bulvėmis. Jas pabarstome mėgstamais prieskoniais ir paliekame pasimarinuoti apie 20 minučių. Tada kepame karšto oro gruzdintuvėje. Jei tokios neturi – keptuvė irgi puikiai tiks.
Kol marinuojasi bulvytės pereiname prie rožinio stebuklo – agurką ir burokėlius sutarkuojame burokine tarka. Smulkiname krapus ir svogūnų laiškus, suberiame džiovintus krapus. Dedame druską, pilame citrinos sultis ir actą. Viską sumaišome su jogurtu. Galiausiai užpilame kefyrą – tiek, kad būtų gaivu, bet ne per skysta.
Serviruojant dedame po vieną kietai virtą kiaušinį tiesiai ant šalto dubenėlio šaltibarščių. Šalia – karštos, traškios bulvytės. Skonio sprogimas garantuotas.