Kijevo kotleto žvaigždė negęsta metai iš metų. Šis tradicinis patiekalas gali būti skanaujamas ne tik įprastą dieną, bet ir įvairių švenčių proga. Visgi, Kijevo kotletui pasigaminti namuose reikia šiek tiek pastangų, todėl taupantys laiką jį skanauja kavinėse arba perka jau paruoštą parduotuvėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad Kijevo kotletai ne vienus metus karaliauja perkamiausių kulinarijos gaminių sąrašo viršuje.
„Kokybiška ir puikiu skoniu pasižyminti kulinarija yra vienas iš mūsų tinklo prioritetų. Norėdami pagerinti gaminių kokybę ir galvodami apie gyvūnų gerovę dar praėjusiais metais kulinarijoje naudojame tik vištieną be antibiotikų. Pastebime, kad kulinarijos gaminius palankiai vertina ir pirkėjai. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų jų asortimentą: nuo tradicinių iki visame pasaulyje pamėgtų įmantresnių gaminių. Pardavimų duomenys rodo, kad pirkėjai pernai, kaip ir daugelį metų, dažniausiai rinkosi Kijevo kotletą, antroje vietoje rikiuojasi troškinti balandėliai, o trečioje – mėsainis su vištienos maltinuku“, – teigia V. Budrienė.
Naminio Kijevo kotleto paslaptys
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad tie, kurie mėgsta suktis virtuvėje ir turi šiek tiek daugiau laiko, Kijevo kotletą gali pasigaminti ir namuose. Visgi, norint pradėti gaminti, pirmiausiai reikia išsirinkti tinkamą vištienos dalį. Tam geriausiai tiks vištienos filė arba krūtinėlė.
„Norint pasigaminti burnoje tirpstantį Kijevo kotletą, vištienos krūtinėlę arba filė reikia išmušti specialiu plaktuku, kad ji taptų pakankamai plona. Geriausia tai daryti ją įvyniojus tarp dviejų maistinių plėvelių. Taip daužoma mėsa nesuplyš. Tuomet mėsą reikėtų papirinti, pasūdyti ir į ją įvynioti gabalėlį įvairiausiomis žolelėmis ir česnakais pagardinto sviesto. Galiausiai apvolioti miltuose, merkti į lengvai išplaktą kiaušinį, apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti puode įkaitintame aliejuje. Jeigu norite sunaudoti mažiau riebalų, Kijevo kotletą galima lengvai apkepti keptuvėje ir tuomet pašauti į orkaitę“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Norint sutaupyti laiko, maisto ekspertė rekomenduoja iš anksto išmušti mėsą ir pasiruošti sviestą, kad jis spėtų tinkamai sustingti.
„Sviestą sumaišykite su prieskoniais: česnaku, krapais, petražolėmis, ir dėkite ant maistinės plėvelės. Tuomet susukite į storesnę virvelę ir palikite šaldytuve porą valandų ar net per naktį. Jei sviestui neturite šviežių krapų ir petražolių, tiks ir džiovinti“, – pataria maisto ekspertė.
Ne ką svarbiau ir garnyras
Dar vienas neatsiejama šio patiekalo dalis – garnyras, kuris papildys Kijevo kotleto skonį.
„Garnyras – puikus būdas į mitybą įtraukti daugiau daržovių, todėl prie Kijevo kotleto siūlau derinti įvairiausias salotas: nuo lengvų žalumynų salotų su pomidorais ir agurkais iki kopūstų „coleslaw“ salotų. Jeigu norite įmantresnių skonių, žalumynų salotas galite pagardinti citrusais: mandarinais ar greipfrutais. Jeigu pasiilgote kiek labiau nostalgiško skonio – galite pasigaminti salotų su tarkuotomis morkomis su česnakais ir majonezu“, – sako V. Juodkazienė.
Dar vienas tradicinis garnyras, dažnai patiekiamas šalia Kijevo kotleto, – bulvių košė arba keptos bulvės. Jeigu norite šiuos patiekalus paįvairinti – košę galite gaminti ne tik iš bulvių, bet ir kalafiorų, žaliųjų žirnelių ar brokolių. Įprastas orkaitėje keptas bulvytes keiskite saldžiosiomis.
Prie Kijevo kotleto puikiai dera ir kukurūzų košė „polenta“, kepti grybai, įvairiausiais priedais pagardinti ryžiai, kuskusas, graikiškos salotos, netgi skirtingais būdais ruoštas moliūgas.
V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais ypatingo skonio garnyrų receptais, kurie puikiai tinka prie Kijevo kotleto.
Orkaitėje kepti batatai su česnakais ir parmezanu
Jums reikės:
• 1 kg batatų
• 3 skiltelių česnako
• 80 g parmezano
• 3 v. š. alyvuogių aliejaus
• 2–3 šviežių rozmarinų šakelių
• 1 a. š. druskos
• ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
• 20 g sviesto
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Batatus nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite plonais griežinėliais, apibarstykite druska bei pipirais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Sustatykite pjaustytus batatus į troškinimo puodą vertikaliai, kad griežinėliai remtųsi vienas į kitą ir būtų kiek pasvirę. Pašaukite puodą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 25 minutes. Česnako skilteles nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais, sūrį – taip pat. Tarp keptų batatų griežinėlių troškinimo puode sukaišiokite česnakus bei sūrį, viską apibarstykite rozmarinais ir kepkite orkaitėje dar 15–20 minučių.
Keptos morkytės su avinžirniais ir medumi
Jums reikės:
• 1 kg morkų
• ½ a. š. druskos
• ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
• 3 v. š. alyvuogių aliejaus
• 400 g konservuotų avinžirnių
• 4–5 šakelių čiobrelių
• Medaus
• 2 v. š. smulkintų petražolių
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Morkas nuplaukite, nulupkite, tuomet apibarstykite druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir viską išmaišykite. Prieskoniais padengtas morkas išdėliokite kepimo skardoje ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kai morkos suminkštės ir dailiai apskrus (maždaug po 30 minučių), į skardą suberkite nusausintus avinžirnius, išdėliokite čiobrelių šakeles, viską apliekite medumi ir kepkite orkaitėje dar maždaug 20 minučių. Galiausiai papuoškite patiekalą petražolėmis ir patiekite.
Brokolių piurė
Jums reikės:
• 700 g brokolių
• 80 g svogūnų
• 2 skiltelių česnako
• 2 laiškinių svogūnų
• 120 g bulvių
• 30 v. š. alyvuogių aliejaus
• 800 ml vandens
• 50 g šviežių petražolių
• 1 a. š. druskos
• ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
• 60 g mocarelos
Gaminame:
Daržoves nuplaukite, bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais, brokolius išskaidykite žiedynais, brokolio kotą, svogūnus, česnakus, svogūnų laiškus, petražoles susmulkinkite, baltąją laiškinių svogūnų dalį – svogūnėlį – supjaustykite žiedeliais ir viską po truputį berkite į puodą su įkaitintu aliejumi. Pirmiausia pakepinkite svogūnus, tuomet suberkite bulves, brokolių kotus, česnakus bei laiškinių svogūnų svogūnėlius, įpilkite šlakelį vandens ir aukštoje temperatūroje viską troškinkite apie 15 minučių. Jei vanduo išgaruoja, jo vis papildykite. Kai daržovės suminkštės, į puodą suberkite brokolių žiedynus, supilkite visą likusį vandenį, suberkite petražoles, pagardinkite druska bei pipirais ir dar 5 minutes pavirkite. Galiausiai viską sutrinkite rankiniu trintuvu. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Vainikuokite patiekalą mocarelos sūriu, svogūnų laiškais. Skanaus!