Pavasariui įsibėgėjant, salotos jau kone kasdien atsiduria ant stalo. Jos toli gražu neturi būti nuobodžios – net ir paprasčiausią salotų, daržovių derinį pagyvins išraiškingas, bet nebrangus padažas su apelsinais. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad šio citrusinio, aromatingo ir rafinuoto skonio užpilo verta iškart pasigaminti daugiau, kad sutaupytumėte ne tik pinigų, bet ir laiko. Jis šaldytuve gali stovėti bent savaitę, o tiks ne tik salotoms, bet bus labai skanu prie keptų daržovių, paukštienos, jūrų gėrybių patiekalų.
Kaip paprastai ir be netvarkos išspausti apelsiną
Pavasaris skatina norą atsinaujinti, todėl dažnas ieško, kaip į meniu įtraukti daugiau naujų skonių, kvapų, o svarbiausia – solidžią vitaminų porciją, pastebi „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Štai čia pasitarnaus gardus padažas vos iš kelių ingredientų: aliejaus, acto, medaus, garstyčių, prieskonių ir pagrindinės žvaigždės – apelsinų.
„Apelsinai daugeliui yra neabejotini citrusinių vaisių favoritai. Jeigu mandarinai paprastai siejami su žiemos šventėmis, tai ryškūs, gaivūs apelsinai perkami ištisus metus. Jie mėgstami vieni, salotose, dažnuose namuose šviežiai spaustos jų sultys yra neatsiejama pusryčių dalis, iš jų kepami pyragai, keksiukai, jie naudojami įvairiuose marinatuose ar tiesiog naminiam limonadui. Dažnas jį mėgsta nuo vaikystės, todėl pastebėję akcijas, įsigyja toli gražu ne vieną apelsiną – į pirkinių krepšelius keliauja bent keli ar net keliolika jų“, – sako G. Kitovė.
Apelsinas kaip užkandis skanus ir vienas, vos kelios jo riekelės pagyvins paprasčiausią stalo vandenį, tačiau daugelyje receptų naudojamos jo sultys. Jeigu neturite sulčiaspaudės – ne bėda, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pataria, kaip lengviau išspausti apelsiną ar kitą citrusinį vaisių.
„Naudoti elektrinę sulčiaspaudę yra bene lengviausia, tačiau tai nėra būtina. Sultis išspausti nesunkiai galėsite ir rankomis, jei pasinaudosite keliais triukais. Visų pirma, apelsinas turėtų būti mažų mažiausiai kambario temperatūros – šaltas vaisius sunkiau atiduos sultis. Jį galite ir šiek tiek pašildyti – pavyzdžiui, 10 sekundžių įmesti į verdantį vandenį ar vos kelioms sekundėms į mikrobangų krosnelę“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Tuomet ranka prispaudę, pavoliokite apelsiną ant kieto paviršiaus – jis šiek tiek suminkštės ir bus sultingesnis. O galiausiai, pasitelkite ir žnyples maistui – sultis išspausti bus žymiai lengviau. Geriausia, jeigu žnyplės ne plastikinės, o metalinės.
„Vaisių perpjaukite ir padėkite tarp žnyplių – suimkite apelsiną ne jų galais, o įstatykite jį maždaug žnyplių viduryje. Laikykite žnyples abiem rankomis, nupjautą apelsino dalį nukreipkite į dubenėlį ir tiesiog spauskite – nustebsite, kiek mažiau jėgos reikės rezultatui pasiekti“, – sako J. Sabaitienė.
Apelsinais kvepiantis padažas derės net su velykine antimi
Pasak „Iki“ kulinarijos šefės J. Tamoševičienės, išspaudus sultingą apelsiną ir nutarkavus jo žievelę, padažui pagaminti užtruksite vos kelias akimirkas. Jo verta nuolat turėti paruošto šaldytuve, nes bus labai universalus pagalbininkas virtuvėje.
„Apelsinų kvapo kupinas padažas pagardins ne tik įprastas salotas, bet puikiai derės ir prie keptų, virtų, troškintų daržovių, kurioms paprastai reikia šiek tiek stipresnio skonio. Tikra pavasario gaiva bus šis padažas su smidrais. Nereikia apsiriboti vien daržovėmis. Jis gardžiai tiks kaip lengvas padažas prie žuvies ir jūros gėrybių. Pavyzdžiui, greitas ir gurmaniškas patiekalas bus keptos krevetės su šiuo citrusinių padažu. Jis pagyvins garuose troškintą žuvį, orkaitėje keptą lašišą. Galimybių yra daugybė – apelsinų skonis skaniai akomponuos ir vištienos patiekaluose, be galo derės ir prie velykinės anties“, – pataria J. Tamoševičienė.
Paprasčiausias būdas paruošti padažą – supilti visus ingredientus ne į dubenį, o į stiklainį. Sandariai uždarius, tiesiog suplakite. Tokiu būdu nereikės plauti papildomų indų, visi produktai gerai susimaišys, o padažo likučius bus patogu laikyti tame pačiame stiklainyje.
Išbandykite ir variacijas
Šaldytuve toks padažas išstovės bent savaitę, sako „Iki“ kulinarijos šefė. Prieš naudodami tiesiog gerai pakratykite, kad ingredientai vėl susimaišytų. Verta ir kaskart paeksperimentuoti ir šiek tiek pakeisti šio apelsininio padažo sudėtį.
„Kalbant apie pagrindinius šio padažo ingredientus, galite naudoti bet kokios rūšies aliejų. Ypač tyras alyvuogių aliejus idealiai tinka, tačiau galite naudoti ir moliūgų sėklų, sezamų, avokadų ar kitą aliejų. Rūgštelei taip pat iš esmės tinka visi acto variantai – pavyzdžiui, vyno, obuolių sidro ar balzaminis“, – pasakoja J. Tamoševičienė.
Galima ir papildyti bazinį receptą mėgstamais priedais: galite įdėti šiek tiek išspausto česnako, sezamo sėklų, aguonų, paprikų dribsnių ar smulkintų petražolių. Jeigu norite labiau kreminės konsistencijos – „Iki“ maisto gamybos žinovė pataria įdėti kelis šaukštus natūralaus jogurto.
Gaivus apelsinais kvepiantis padažas salotoms ir kitiems patiekalams
Reikės: 2 apelsino sulčių ir šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, 6 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1-2 šaukštų medaus, 2 šaukštų vyno acto, 1 šaukšto garstyčių, druskos, pipirų.
Gaminame: