Po Joninių norisi pigiau ir lengviau – minimalių pastangų reikalaujantis lašišos receptas, kurį kartosite vėl ir vėl

Recipe

Joninės pasibaigė, tačiau apetitas geram maistui – tikrai ne. Šventę neabejotinai lydėjo gausios vaišės, todėl daugeliui norisi šio to lengviau ant vakarienės stalo. Lietuviai vis dažniau renkasi žuvį kaip alternatyvą tradiciniams mėsos patiekalams, o lašiša šioje kategorijoje yra tikra lyderė, sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Su nauju receptu ruoškitės sužavėti artimuosius ir įrodyti, kad skanus maistas nebūtinai turi būti sudėtingas ar brangus.

Statistika byloja už save: per pastaruosius ketverius metus lašišos pardavimai išaugo net beveik 80 procentų. Kas tai lėmė? Priežastis paprasta, sako tinklo atstovė – lietuviai išmoko lašišą ruošti namuose ne prasčiau nei restoranuose, o rezultatas dažnai net pranoksta lūkesčius. 

„Tikrai galime pasidžiaugti – gyventojai vis daugiau dėmesio skiria pilnavertei mitybai, o žuvies įtraukimas į savo racioną yra vienas paprasčiausių būdų maitintis sveikiau ir įdomiau. Įsiklausydami į ekspertų patarimus, lietuviai dažniau valgo žuvį, ką rodo kasmet stabiliai augantys jos pardavimai. Ypač ryški tik stiprėjanti lietuvių meilė lašišai – daugelis vertina šios riebios žuvies skonį, naudą organizmui ir tai, kad ją gardžiai paruošti reikia visai nedaug pastangų. Jeigu kadaise lašiša buvo tik ypatingų progų patiekalas, tai dabar lietuviai ieško akcijų ir ja mėgautis gali, kad ir kiekvieną savaitę“, – pastebi G. Kitovė.

Besikeičiantiems mitybos įpročiams įtaką daro ir pasiūla – parduotuvėse gausu ne tik tradicinių, nuo seno mėgstamų karpių, lydekų, bet ir įdomesnių variantų, pavyzdžiui, plekšnių. 

„Įvairovė – raktas į subalansuotą mitybą. Šviežios mėsos skyriuje karaliauja kiauliena, vištiena, jautiena, tačiau žuvies lentynose pasirinkimas žymiai platesnis. Rūpinamės gausiu šviežios žuvies asortimentu, lentynas pildome net kelis kartus per savaitę, o didžiausias papildymas būna trečiadieniais. Žinome, kad daugelis savo meniu planuoja pagal akcijas, todėl kas savaitę jas skelbiame vis kitoms žuvims ir jūros gėrybėms – kad sutaupant būtų galima mėgautis vis naujais patiekalais bei skoniais“, – sako G. Kitovė.

Kodėl lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių?

Po intensyvių Joninių organizmas dažnai išalksta sveikatą stiprinančių medžiagų. Lašiša čia tiesiog neįkainojama – ši žuvis kupina omega-3 riebalų rūgščių, kurios ne tik naudingos širdžiai, bet ir gali teigiamai veikti nuotaiką. Lašišoje gausu kokybiškų baltymų, kurie padės atkurti jėgas ir palaikyti sotumą ilgiau. Be to, ji turtinga B grupės vitaminais, geležimi ir cinku – tikras energijos šaltinis.

„Dar vienas pliusas – lašiša ruošiasi itin greitai. Jai nereikia įmantrių ingredientų, nes pati savaime ji yra gero skonio. Taip pat mitas, kad ji tinka tik prabangiai vakarienei – pavyzdžiui, galima kepti visą šviežią skrostą lašišą, kurios kilogramas kainuoja mažiau, o jos vienos pakaks visai šeimai. O jeigu norite greitesnio varianto – ją tereikės prieš tai supjaustyti į pjausnius, ir vakarienė bus paruošta per keliolika minučių“, – sako „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška.

Grilio sezono įkarštyje ant grotelių norisi guldyti ir žuvį. Tokiai užduočiai E. Semaška negaili patarimų – atsimenant vos kelias esmines taisykles, lašiša kaskart pavyks tobulai.

Paruošimas. Lašišą išimkite iš šaldytuvo prieš 15-20 min. – taip ji keps tolygiau. Jei neturite noro eksperimentams, ją pakaks tik pasūdyti, pabarstyti juodais pipirais ir apšlakstyti citrinos sultimis. 

Grotelės. Jeigu lašišos gabalėlius dėsite tiesiai ant grotelių, prieš tai jas gerai nuvalykite – žuvis linkusi prilipti prie nešvarių. Taip pat groteles patepkite arba apipurkškite aliejumi – padarykite tai dar prieš užkuriant grilį, kad būtumėte saugūs.

„Jei norite mažiau darbo ir valymo – lašišą kepkite folijos paketėliuose. Kiekvieną gabalėlį padėkite ant folijos lakšto, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir uždėkite riekelę citrinos. Jeigu norite, šalia galite įdėti ir daržovių. Suvyniokite į paketėlį ir dėkite ant grotelių – priklausomai nuo žuvies gabalėlių dydžio, lašiša iškeps maždaug per 9-12 minučių“, – pažymi „Iki“ kulinarijos šefė. 

Grilio temperatūra. Idealus karštis – vidutinis. Per karštame grilyje lašiša greitai apdegs, o viduje liks neiškepusi. Optimalus metodas – pirmiau kepti ant karštesnės grilio dalies 2-3 minutes (taip paviršius gražiai apskrus), o tada perkelti į vėsesnę grilio pusę ir iškepti iki galo.

Laikas. Lašišos pjausniai ir gabalėliai (apie 2-3 cm storio) kepami po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės. Jei mėgstate švelnesnę tekstūrą – užteks 3-4 minučių. Plonesniems pjausniams (1-1,5 cm) pakaks po 2-3 minučių iš kiekvienos pusės. Ir atvirkščiai – jeigu pjausniai yra storesni, tuomet jiems iškepti iš viso reikės apie 12 minučių. 

Patikrinimas. Iškepusi lašiša lengvai šakute skyla į sluoksnius, o spalva tampa šviesiai rožinė. Su lašiša yra lengviau nei su, pvz., kiauliena – ji neprivalo būti visiškai iškepusi, kad būtų saugi valgyti.

„Visiškai mažai priežiūros ir pastangų reikalaus ir visos lašišos kepimas grilyje arba orkaitėje. Tai tik atrodo sudėtinga – iš tiesų tai nepaprastai lengvas ir ypač taupus būdas paruošti lašišą. Šį receptą verta išbandyti net jei neturite daug svečių, nes likučiai puikiai tiks kitiems patiekalams – maltinukams, salotoms, sumuštiniams, salotoms, makaronams, suktinukams. Čia susijungs skonis, elegancija ir ekonomiškumas – net pradedantysis kulinaras jausis sėkmingai, o rezultatas nustebins net patį reikliausią gurmaną“, – kviečia E. Semaška ir dalijasi receptu.

Grilyje arba orkaitėje kepta lašiša su šviežiais žalumynais

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 60 min.

Reikės: 1 šviežios atlantinės lašišos, druskos, maltų pipirų, ryšulėlio šviežių petražolių ir krapų, 1 šalotinio arba raudonojo svogūno, 4-6 česnako skiltelių, 80 g sviesto, 2 citrinų.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite grilį iki vidutinės temperatūros arba orkaitę iki 220 laipsnių.
  2. Nuplaukite lašišą iš vidaus ir išorės ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Padarykite 3-4 įstrižas įpjovas iš abiejų pusių, apie 1,5 cm gylio. Gausiai pagardinkite žuvies vidų, įpjovas ir odą druska bei pipirais.
  3. Įdarykite vidų citrinos riekelėmis, petražolėmis, krapais, svogūno griežinėliais, riekelėmis supjaustytu česnaku. Citrinos riekelių įdėkite ir į žuvies įpjovas. Pusę sviesto supjaustykite gabalėliais ir įdėkite juos į žuvies vidų. Likusį ištirpinkite ir juo apšlakstykite lašišą.
  4. Žuvį lengvai suvyniokite į foliją ir padarykite keletą skylučių, kad žuvis įgautų dūmo aromatą.
  5. Dėkite į orkaitę arba grilį. Uždarykite kepsninės dangtį ir, jei naudojate anglis, įsitikinkite, kad ventiliacijos angos yra atidarytos. Kepkite, kol lašišos vidinė temperatūra storiausioje vietoje bus apie 54 °C. Priklausomai nuo jos dydžio, tam prireiks apie 25-45 min. 
  6. Išimkite žuvį, padėkite ant padėklo ir prieš patiekiant palikite pailsėti. Patiekite su citrinos skiltelėmis, salotomis, kuskusu arba ryžiais ir naminiu tartaro padažu. Skanaus!