Helovino vakarėliai Lietuvoje vis populiarėja, o šiurpulingas vakaras reikalauja ir teminių užkandžių. Ką paruošti, jeigu nesate nei pažengęs meistras virtuvėje, nei norite maisto ruošai skirti daug išlaidų? Ne bėda – prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos ir konditerijos žinovai siūlo tris neįtikėtinai lengvai pagaminamų užkandžių receptus.
„Kadangi Helovinas nėra lietuviška tradicija, pastebime, kad pasiruošimo jam pirkėjai nepalieka paskutinei minutei – jau nuo spalio vidurio dairosi teminių dekoracijų, kaip ir kapų žvakių. Taip pat šiomis dienomis tradiciškai prognozuojame gerokai išaugusią maisto produktų paklausą. Tą lemia ne tiek Helovinas, kiek Visų šventųjų diena ir Vėlinės. Jos tampa proga susitikti šeimai, giminei, o susibūrimai lydimi ir gausių vaišių“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Panorus nustebinti savo draugus Helovino proga, verta pagalvoti ne tik apie originalų kostiumą, bet ir unikalius užkandžių receptus. Jie taps ne ką mažesne vakaro žvaigžde.
Ypač greita ir net sveika – monstrų lūpos
„3 ingredientai, 10 minučių – ir svečius nustebinsite makabriškai atrodančiu užkandžiu. Obuolių skiltelės virs lūpomis, už kurių gličioje masėje styros kreivi dantys. Žaisminga, greita ir netgi palanku sveikatai”, – sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Reikės: obuolių, riešutinio sviesto, migdolų (drožlių arba visų riešutų).
Gaminame:
Sotu ir pigu: dešrainiai su nukirstais pirštais
„Helovino dešrainius galima greitai ir lengvai pagaminti. Jeigu turite laiko, namuose patys pasigaminkite naminio barbekiu padažo, taip pat pasiruoškite kepintų svogūnų. Visgi, jeigu taupote minutes – puikiai tiks ir pirktiniai, teliks tik suruošti iš jų šiurpulingą patiekalą“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.
Reikės: dešrainių bandelių, dešrelių, migdolų drožlių. Naminiams kepintiems svogūnams: 2 baltų svogūnų, šaukštelio druskos, šaukštelio cukraus, 3 šaukštų miltų, aliejaus. Naminiam BBQ padažui: ⅔ puodelio kečupo, ½ puodelio sidro acto, ¼ puodelio rudojo cukraus, 2 šaukštelių rūkytos paprikos miltelių, 1 šaukštelio malto kumino, ½ šaukštelio druskos, šaukštelio maltų juodųjų pipirų.
Gaminame:
Desertui – kaukoliniai pyragėliai vos iš kelių ingredientų
Tuo tarpu pašiurpint ir smaližius „Iki“ konditeris Thierry Lauvray kviečia su nesunkiai iškepamais pyragėliais su kaukolės formos kriaušėmis: „Šiurpiai jų išvaizdai kontrastuos labai malonus skonis. Prieskoniuose išmirkytos kriaušės, aviečių uogienė ir granatų sėklos bus tikra skonių karuselė. Dar geriau tai, kad ilgiausiai truks tik kriaušių išpjaustymas – patys pyragėliai yra labai lengvai pagaminami ir jiems nereikia jokių ypatingų sugebėjimų. Greitam variantui galima naudoti pirktinę tešlą, tačiau jeigu mėgstate gaminti, verta ją pasidaryti ir patiems. Tai nėra sudėtinga, o naminė visuomet džiugins labiau.“
Patogu ir tai, kad galite patys rinktis, ką daryti – individualius pyragėlius ar vieną didelę galetę. Atskiri bus patogesni valgyti, tačiau vienas didelis pyragas atrodys išties įspūdingai. Jeigu nuspręsite daryti pastarąjį variantą, tuomet užuot pjaustę sluoksniuotą tešlą, tiesiog išklokite ja visą kepimo skardą ir atlikite tuos pačius veiksmus kaip ir pyragėliams.
Dar vienas konditerio patarimas – jeigu norite, kad kriaušės būtų išties sodrios rausvos spalvos, kaukoles pasiruošti verta iš vakaro ir palikti jas mirkti vyne pernakt šaldytuve.
Reikės: bemielės sluoksniuotos tešlos, saldaus raudono vyno, ½ stiklinės cukraus, karšto vyno prieskonių mišinio, kriaušių, kiaušinio, aviečių uogienės. Papuošimui – granato, kokoso drožlių.