Joninės – nuotaikingiausia lietuviškos vasaros šventė. Ji neatsiejama nuo gardaus maisto, tačiau šiemet šia proga neturint papildomo laisvadienio, visai nesinori vaišių ruošimui skirti daug laiko ar pinigų. Tą atspindi ir elgesys parduotuvėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad jeigu tokioms šventėms kaip Kalėdos ar Velykos lietuviai ruošiasi ypač atsakingai ir ilgai, tai prieš Jonines ieško paprasčiau įgyvendinamų ir nebrangių idėjų.
„Grilis per Jonines tampa karaliumi, todėl stipriai ūgteli marinuotos mėsos paklausa, pirkėjai ieško ir kepimui tinkamų daržovių, žuvies, jūros gėrybių bei sūrio. Taip pat matome, kad perkama gerokai daugiau vandens, gaiviųjų gėrimų, ledų, vaisių. Pirkėjai šią savaitę neatsispiria ir pagundai savo namus pasipuošti paparčiais, kurių galima įsigyti parduotuvėse“, – apie pirkėjų įpročius pasakoja V. Budrienė.
Ji pastebi, kad švenčių proga į pirkinių krepšelius lietuviai dedasi ne tik būtiniausius daiktus, bet ir juos pildo naujais įspūdžiais ir skoniais: renkasi gurmaniškus sūrius ar kumpius, jau pagamintus išskirtinesnius užkandžius ar padažus. Vos ketvirtadienį prekyboje pasirodęs specialiai Joninėms skirtas puošnus „Iki“ kulinarų tortas taip pat jau susilaukė pirkėjų dėmesio.
Šventinė nuotaika – neišlaidaujant
V. Budrienės teigimu, ruošiantis šventėms lietuviams rūpi tiek produktų kokybė, tiek kaina – todėl neretai pirkiniai planuojami pagal akcijas.
„Sutaupyti padeda ne tik akcijos – verta prisiminti kelias auksines taisykles: neiti į parduotuvę alkaniems, turėti pirkinių sąrašą ir vienu ypu neprisipirkti per daug maisto, kad jo netektų išmesti. Verčiau užsukti į parduotuvę dažniau, kadangi per Jonines parduotuvių darbo laikas nesikeis“, –atkreipia dėmesį komunikacijos vadovė.
Siekiantiems neišlaidauti šioms Joninėms, prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pataria atsigręžti į paprastus ir nebrangius produktus, iš kurių nesunkiai galima pasigaminti kulinarinių šedevrų: burokėlius, bulves, šviežius lietuviškus žalumynus, traškias naujojo derliaus daržoves, o riebius padažus keisti pačių pasigamintais iš jogurto. Už tai padėkos ne tik piniginė, bet ir organizmas.
„Dėmesį prikaustančios vaišės neturi būti nei brangios, nei ilgai ruošiamos. Koncentruokitės į tokius patiekalus, kuriems pagaminti nereikia daug ingredientų, o ir šie būtų sezoniniai bei įprasti lietuvių virtuvėje. Neverta pirkti egzotiško padažo, jeigu jis vėliau gulės spintelėje neliečiamas metus. Taip pat paprastas būdas svečius nustebinti, o stalui suteikti šventiškumo – rinktis receptus, kurie nudžiugins spalvomis“, – sako V. Juodkazienė.
Ji siūlo išbandyti tris patiekalus, kuriuos visus paruošite maždaug per valandą, o apetitą žadins ne tik skoniai, bet ir spalvos.
Burokėlių tzatziki padažas – per 15 minučių
Reikės: 1 didesnio virto burokėlio arba dviejų mažesnių, 3-4 trumpavaisių agurkų (sutarkavus turėtų išeiti du puodeliai), ½ šaukštelio druskos, 280 g graikiško jogurto, 1 didelės susmulkintos česnako skiltelės, 3 šaukštų smulkintų šviežių krapų arba mėtų (arba jų derinio), šiek tiek citrinos sulčių (nebūtina), druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus.
Gaminame: Sutarkuokite agurkus su odele. Pabarstykite druska, pipirais ir sudėkite į sietelį, kad nuvarvėtų išsiskyrusios sultys. Burokėlį sutarkuokite. Iš agurkų pirštais išspauskite likusias sultis ir sudėkite į dubenį su burokėliu. Dėkite jogurtą, česnaką ir šviežias žoleles, gerai išmaišykite. Priklausomai nuo to, kiek rūgštus jogurtas, pagal skonį įmaišykite citrinos sulčių, pagardinkite dar druska ir pipirais. Jei naudojate mažesnio riebumo jogurtą, įmaišykite šiek tiek alyvuogių aliejaus, kuris suteiks sodrumo. Jeigu turite laiko, palaikykite padažą šaldytuve – jo skonis taps dar išraiškingesnis. Mirkykite į jį daržoves, duoną arba naudokite kaip padažą prie grilio patiekalų.
Agurkų gazpacho – per 30 minučių
Reikės: 2 trumpavaisių agurkų, 1 raudonojo svogūno, 2 šaukštų šviežių smulkintų laiškinių česnakų, 1 nedidelės saujos rukolos, 1 nedidelės saujos šviežių mėtų lapelių, 1-2 skiltelių česnako, 2 šaukštų citrinos sulčių, šlakelio alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.
Gaminame: Paruoškite mišinį pabarstymui: smulkiai supjaustykite trečdalį vieno agurko ir pusę raudonojo svogūno. Sumaišykite su smulkintais laiškiniais česnakais ir atidėkite į šalį. Tuomet likusius agurkus, raudonąjį svogūną, česnaką stambiai supjaustykite ir sudėkite į dubenį kartu su rukola ir mėtomis. Įpilkite citrinos sulčių ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pagardinkite juodaisiais pipirais. Druskos šiuo metu nedėkite, kad agurkai neišskirtų sulčių. Viską sumaišykite ir palikite 15 minučių pastovėti. Tuomet viską dėkite į trintuvą ir įberkite druskos. Maišykite, kol pasieksite norimą konsistenciją. Patiekite atšaldytą, papuoštą paruoštu mišiniu ir mėgaukitės!
Ant grotelių kepti kiaulienos suktinukai su daržovėmis – per 25 minutes
Reikės: 500 g kiaulienos sprandinės, 1 raudonosios paprikos, 1 morkos, 1 raudonojo svogūno, druskos ir pipirų. Taip pat marinatui: 2 šauktų aliejaus, 1 šaukšto sojų padažo, 1 šaukšto kečupo.
Gaminame: Marinato ingredientus sumaišykite ir atsidėkite į šalį. Supjaustykite sprandinę į 8 plonus griežinėlius. Kiekvieną jų pamuškite mėsos plaktuku, pabarstykite druska ir pipirais. Papriką supjaustykite siauromis juostelėmis, morką – lazdelėmis, svogūną – plunksnelėmis. Galite papjaustyti ir daugiau įvairesnių daržovių. Ant kiekvienos mėsos riekelės dėkite po porciją daržovių, susukite į tvirtą suktinuką. Galite sutvirtinti ir prieš tai vandenyje pamirkytais dantų krapštukais. Suktinukus dėkite ant įkaitusių grotelių, vis patepkite marinatu ir kepkite po 4-6 min. iš kiekvienos pusės. Prieš patiekdami išimkite dantų krapštukus! Patiekite su žaliomis salotomis ir keptomis bulvėmis.