Jau nuo seniausių laikų žmonės domėjosi prieskoniais ir ieškojo vis gardesnių jų derinių. Kad mums įprastas patiekalas atsiskleistų dar nepatirtais skoniais ir aromatais, kartais užtenka ir kelių ypatingą skonį jam suteiksiančių ingredientų, pavyzdžiui, pipirų, kurie yra neatsiejama daugelio patiekalų dalis. Pipirų būna pačių įvairiausių: nuo tradicinių juodųjų iki čili dribsnių ar Chalapos aitriųjų paprikų. Juos panaudoti galima netikėčiausiais būdais: ir ruošiant troškinius, ir šokoladinius desertus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors lietuviai dažniausiai renkasi tradicinius juoduosius pipirus, populiarėja ir kiti aitrumo suteikiantys prieskoniai, pavyzdžiui, aitrieji čili pipirai.
Egzistuoja keli tūkstančiai rūšių
„Druska ir pipirai – prieskoniai, kuriuos tikriausiai rasime kiekvieno spintelėje. Ir nors pirkėjai pastaruoju metu į savo virtuvę stengiasi įnešti egzotiškesnių skonių, dažniau renkasi maltą imbierą, anyžius, muskatą, tokie pagardai kaip klasikiniai juodieji pipirai išlieka populiariausiu pasirinkimu. Žinoma, pastebime, kad net ir rinkdamiesi pipirus tinklo pirkėjai eksperimentuoja: išbando kvapiuosius pipirus ar pipirų mišinius arba patiekalus gardina aitriosiomis paprikomis“, – teigia komunikacijos vadovė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad įvairiausios rūšies čili pipirai yra naudojami jau daugiau nei 2000 metų. Nors jų kilmės šalis – Meksika, šiuo metu aitriosios paprikos auginamos visame pasaulyje, o daugiausia ir įvairiausių jų rūšių šiuo metu užauginama Peru. Pasaulyje skaičiuojama daugiau nei 4 tūkstančiai skirtingų čili pipirų rūšių. Visgi, mūsų kraštuose vienos populiariausių ir žinomiausių yra kelios: aitrioji raudonoji ir Chalapos paprika. Kaip pasakoja maisto ekspertė, šis ingredientas yra neatsiejama Lotynų Amerikos virtuvės dalis, be to, be čili pipirai dažnai naudojami ir gaminant azijietiškus patiekalus.
„Aitriosios paprikos – svarbi Pietų Amerikos gastronominė dalis. Šio krašto gyventojai sako, kad valgant maistą, pagardintą aitriaisiais pipirais, net išsiskiria dopaminas, kuris yra atsakingas už laimę suteikiančius pojūčius. Be pipirų šių šalių virtuvėse neįsivaizduojamos ne tik sriubos, troškiniai, buritai, takai ar kiti tradiciniai patiekalai, bet ir desertai. Aitriosios paprikos čia dažnai derinamos su šokoladu, dedamos į kakavą, jomis netgi gardinami švieži vaisiai, tokiai kaip arbūzai“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Naudingi sveikatai
Įdomu yra dar ir tai, kad didžiąją dalį savo aštrumo aitrieji pipirai kaupia visai ne pačiame pipire, o sėklytėse, todėl jas kruopščiai nuvalę galite sumažinti aštrumo intensyvumą.
„Paprastai kuo didesnis čili pipiras, tuo švelnesnis yra jo aštrumo lygis. Visgi, nesvarbu, su kokios rūšies aitriaisiais pipirais ruošiate maistą, juos pjaustydami nepamirškite saugoti ne tik savo liežuvį bei skonio receptorius. Pipirus pjaustykite su pirštinėmis, o jeigu tai darote plikomis rankomis, nepamirškite dažnai jų plauti, mat neatsargiai palietus akis jas gali pradėti ypatingai perštėti“, – teigia ekspertė.
Kaip sako V. Juodkazienė, čili pipirai ne tik ypatingo skonio suteikiantis, bet ir sveikatai naudingas ingredientas. Saikingas aitriosios paprikos vartojimas gali padėti kovoti su stresu, geriau miegoti, apsaugoti nuo peršalimo ligų, net sulieknėti ar pagerinti kraujotaką. Žinoma, svarbu prisiminti, kad čili pipirus – kaip ir visus kitus ingredientus, reikėtų valgyti tik su saiku.
V. Juodkazienė dalijasi net trimis ypatingo skonio receptais, kurių ašis – mažytė ir raudona aitrioji paprika, savyje slepianti didžiulę jėgą.
Naminė adžika
Jums reikės:
• 2 kg pomidorų
• 700 g raudonųjų paprikų
• 200 g aitriųjų paprikų
• 150 g graikinių riešutų
• 2 česnakų
• 15 g šviežių petražolių
• 15 g šviežių kalendrų
• 15 g šviežių bazilikų
• 100 g druskos
• 100 ml alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Pomidorus, raudonąsias ir aitriąsias paprikas sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite. Gautą tyrę supilkite į didelį puodą ir virkite apie 40 minučių, kol masė sutirštės. Tuomet į puodą sudėkite smulkiai kapotas prieskonines žoleles bei susmulkintus riešutus, įspauskite česnakus, suberkite druską ir supilkite aliejų. Viską gerai išmaišykite ir ant vidutinės kaitros virkite dar 20 minučių. Karštą padažą supilkite į švarius stiklainėlius, uždarykite, apverskite ir leiskite atvėsti. Žiemos šalčiai su šia adžika tikrai nebus baisūs!
Pikantiškas pupelių troškinys su grybais
Jums reikės:
• 800 g konservuotų luptų pomidorų
• 200 g raudonųjų ryžių
• 200 g konservuotų pupelių
• 200 g pievagrybių
• 1 svogūno
• 1 skiltelės česnako
• 4 v. š. grietinės
• šlakelio alyvuogių aliejaus
• 1 v. š. džiovintų čiobrelių
• 1 v. š. maltų aitriųjų paprikų
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite susmulkintą svogūną bei česnaką. Į keptuvę suberkite pasmulkintus pievagrybius ir maišydami kepkite apie 3 minutes. Tuomet suberkite konservuotus pomidorus, pupeles, prieskonius ir ryžius. Viską išmaišykite ir kaitinkite, kol užvirs, tuomet sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie valandą. Patiekite su grietine.
Aštrus troškinys su krevetėmis ir kruopomis
Jums reikės:
• 800 g konservuotų raudonųjų pupelių
• 500 g pomidorų
• 130 g ekologiškų kviečių
• 1 saldžiosios paprikos
• 1 aitriosios paprikos
• 1 svogūno
• 2 skiltelių česnako
• 700 ml daržovių sultinio
• 1 a. š. džiovintų raudonėlių
• 1 a. š. kmynų
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
• šlakelio alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Kruopas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite išbrinkti. Svogūną, česnakus, saldžiąją ir aitriąją paprikas bei pomidorus smulkiai supjaustykite. Į didelį puodą įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite susmulkintas daržoves ir pakepinkite apie 7 minutes. Tuomet į puodą suberkite konservuotas pupeles bei kruopas, supilkite daržovių sultinį ir troškinkite dar 10 minučių. Baigiant troškintis, pagardinkite patiekalą prieskoniais ir patiekite su tarkuotu sūriu ar šaukštu grietinės. Skanaus!