Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Jis, kaip pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, tebėra populiariausias pirkėjų pasirinkimas, bet lietuvius galima pavadinti ir sūrių gurmanais.
„Fermentiniai ir tepamieji sūriai jau daug metų dažniausiai atsiduria pirkėjų krepšeliuose, kai šie renkasi prekes sūrių skyriuje. Tačiau ir mocarela, kietieji sūriai, tokie kaip parmezanas, įvairūs pelėsiniai sūriai, feta jau seniai nebėra egzotika, o įprastas kasdienis pirkinys. Taip pat kasmet vis daugiau dėmesio sulaukia įvairesnės sūrių rūšys: pavyzdžiui, ožkų ar avių pieno, išraiškingasis britiškas čederis. Savaitgaliais ar šventinėmis dienomis populiaru rinktis ir įmantresnius sūrius, tokius kaip pagardintus trumais, pipirais ar net vasabiu. O šį savaitgalį lojaliems pirkėjams taikysime ir solidžias nuolaidas daugumai sūrių, tad tai proga atrasti naują favoritą ar išbandyti naują patiekalo su sūriu receptą“, – sako V. Budrienė.
Nuo sūrių gausybės gali susisukti galva, bet visus juos vienija mažiausiai vienas bendras dalykas: namuose visiems jiems priklauso atsidurti šaldytuve. Tačiau kaip ir kiek sūrį ten laikyti, priklausys jau nuo jo rūšies. „Iki“ dalijasi paprastu teisingo sūrių laikymo šaldytuve vadovu: taisyklėmis, gudrybėmis ir patarimais, kad sūriai ilgai išliktų puikios būklės.
„Švieži sūriai visi daugiau ar mažiau lengvai genda ir gali tapti pelėsio ar pavojingo bakterijų dauginimosi auka. Tačiau šiek tiek dėmesingiau juos dedant į šaldytuvą, šių procesų galima išvengti arba juos atitolinti ir sūriu mėgautis ilgiau“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Pakuotė
Ką daryti su pakuote, kurioje sūrį nusipirkote, kai ją jau atidarėte? Jei, kaip dažniausiai būna, sūris buvo suvyniotas į plastikinę ar maistinę plėvelę, šios jau nerekomenduojama pakartotinai naudoti. Maistinė plėvelė padės kaupti drėgmę, ir sūris suges žymiai greičiau. Kad sūriai išsilaikytų ilgiau, žymiai geriau rinktis kitus sprendimus:
Vieta šaldytuve
Ne visi sūriai laikomi tokioje pačioje temperatūroje, todėl, atsižvelgiant į jo rūšį, derėtų sūrius palikti tam tikrose šaldytuvo lentynose. Išsamiau:
Prieš valgymą
Sūris skaniausias kambario temperatūros, tad prieš patiekiant jį iš šaldytuvo reikėtų išimti bent prieš valandą. Jeigu ketinate patiekti jį supjaustytą gabaliukais, pavyzdžiui, ant sūrio lentos, atminkite, kad jie greičiau apdžius nei dideli gabalai. Todėl geriausia sūrį porcijuoti prieš pat patiekimą.
G. Urbonavičiūtė taip pat dalijasi 3 receptais, kurių žvaigždė – šiltas, maloniai tįstantis sūris, kuris nepaliks abejingų nei vaikų, nei suaugusiųjų.
Bulvių rutuliukai su sūriu
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 30 min
Reikės: 500 g bulvių, druskos, 50 g miltų, 100 g mocarelos ar kito gerai besilydančio sūrio; apvoliojimui: 2 kiaušinių, miltų, džiūvėsėlių.
Gaminame:
Sūrinė „naan“ duonelė
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 90 min. (15 min. ruošti, 15 min. kepti ir 1 val. tešlos kildinimui)
Reikės: 450 g miltų, 80 g jogurto, 160 ml šilto vandens, druskos, 60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus, tarkuoto sūrio, kuris gerai lydosi (mocarelos ar fermentinio), tarkuoto parmezano, česnako skiltelių pagal skonį, petražolių papuošimui. Mielėms: 7 g sausų mielių, 4 g cukraus, 30 ml šilto vandens.
Gaminame: