Žuvų piršteliai – patiekalas, kurį mėgsta daugelis. O ypač tie, kuriems patinka žuvies bei jūros gėrybių patiekalai. Žuvų piršteliai – ne tik skanus, bet ir nesunkiai pagaminamas patiekalas, kuriam nereikia jokių įmantrių ingredientų. Šiam patiekalui pagaminti užtenka šviežios žuvies, mėgstamų prieskonių, kiaušinių ir džiūvėsėlių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvį lietuviai gausiai perka ir vasarą. Be to, pastebima, kad populiarėja ir specialiai kepimui ant grilio skirta žuvis.
Pasigaminti paprasta
„Žuvį ir jūros gėrybes lietuviai mėgsta visais metų laikais. Vasarą pastebime, kad padidėja susidomėjimas kepimui ant žarijų jau paruošta žuvimi ir jūros gėrybėmis: marinuotais karpiais, lašišomis, krevetėmis. Be to, pirkėjai dažniau dairosi ir įmantresnės rūšies žuvies: plekšnės, juodojo paltuso ar vilkžuvės“, –teigia V. Budrienė.
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad iš žuvies galima kepti ne tik kepsnius, bet ir ruošti kotletus, ar vaikų taip mėgstamus žuvų pirštelius.
„Žuvų pirštelius namuose pasigaminti yra paprasčiau, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tereikia mėgstamos žuvies, pavyzdžiui, vilkžuvės, gabalėlių. Mėgstamų prieskonių, plakto kiaušinio, į kurį bus mirkomi žuvies gabalėliai, ir džiūvėsėlių, kuriuose jie bus voliojami. Žuvų pirštelius galima kepti keptuvėje, tačiau jeigu norite sveikesnės šio patiekalo versijos – tam puikiai tiks ir orkaitė, joje žuvies piršteliai iškeps vos per 15 minučių“, – sako V. Juodkazienė.
Jeigu norite dar sodresnio skonio žuvies, V. Juodkazienė siūlo ją šiek tiek pamarinuoti. Tai padaryti galite naudojant pačius įvairiausius ingredientus: žaliosios citrinos sultis, ciberžolę, druską, pipirus arba čili pipirų dribsnius, jeigu mėgstate galite panaudoti ir tarkuotą imbierą bei česnaką, įvairiausias prieskonines žoleles, na, ir žinoma alyvuogių aliejų.
Atkreipkite dėmesį į aliejaus temperatūrą
Kaip teigia V. Juodkazienė, norint, kad žuvų piršteliai taptų kuo traškesni, juos pavolioti, prieš kepant galima ne tik džiūvėsėliuose, bet ir miltuose.
„Pasiruoškite tris dubenėlius. Į vieną pilkite miltus su žiupsneliu druskos, į kitą – džiūvėsėlius, o trečią – lengvai išplaktą kiaušinį. Pirmiausiai pirštelius iš visų pusių apvoliokite miltuose, tuomet merkite į kiaušinio plakinį ir galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose. Džiūvėsėliai prie žuvies turi prilipti lengvai, o prieš kepant galite šiek tiek papurtyti pirštelius, kad nubyrėtų džiūvėsėlių perteklius“, – pataria „Iki“ atstovė.
Kad piršteliai iškeptų traškios konsistencijos, vos juos apvoliojus reikėtų dėti į keptuvę. Norint, kad jie nesudegtų, o gražiai apskrustų, dėmesį atkreipti reikėtų ir į aliejaus temperatūrą. V. Juodkazienės teigimu, geriausia aliejų įkaitinti maždaug iki 165 laipsnių. Piršteliams iškepti pakanka vos kelių minučių. Piršteliams iškepus nepamirškite jų padėti ant popierinių rankšluosčių – taip nuvarvės aliejaus perteklius.
Jeigu pasigaminote per didelį kiekį žuvų pirštelių – ne bėda. Juos galite užšaldyti. Sandariame inde laikomi žuvų piršteliai kokybiški šaldiklyje gali išsilaikyti iki 18 mėnesių.
„Iki“ atstovė dalijasi ir trimis žuvų pirštelių receptais.
Klasikiniai žuvų piršteliai
Jums reikės:
250 g gabalėliais supjaustytos vilkžuvės
Džiūvėsėlių
Druskos ir pipirų
Išplakto kiaušinio
40 g miltų
Gaminame:
Žuvies gabalėlius pavoliokite miltuose, tuomet merkite į kiaušinį ir pavoliokite su druska ir pipirais sumaišytuose džiūvėsėliuose. Galiausiai įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir apie 15 minučių kepkite, kol šie gražiai apskrus. Patiekite su mėgstamu padažu bei garnyru.
Žuvų piršteliai su žirnelių ir špinatų salotomis
Jums reikės:
1 suplakto kiaušinio
85 g džiūvėsėlių
Citrinos sulčių
Tarkuotos citrinos žievelės
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
400 g juostelėmis supjaustytos vilkžuvės
4 šaukštų majonezo
140 g išvirtų šaldytų žirnelių
100 g špinatų lapų
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Į negilų indą sudėkite išplaktą kiaušinį. Į lėkštę supilkite džiūvėsėlius ir sumaišykite juos su druska, pipirais ir raudonėliais bei tarkuota citrinos žievele. Kepimo skardą sutepkite aliejumi. Žuvies gabalėlius pamirkykite į kiaušinį ir apvoliokite džiūvėsėliuose. Tuomet dėkite į kepimo skardą, kepkite apie 15 minučių. Majonezą sumaišykite su citrinų sultimis, atskirame dubenyje sumaišykite špinatus su žirneliais ir salotas pagardinkite pagamintu majonezu.
Aštrūs žuvų piršteliai
Jums reikės:
Suplakto kiaušinio
400 g juostelėmis supjaustytos vilkžuvės
Džiūvėsėlių
Druskos
Čili miltelių
Kumino
Pipirų
Gaminame:
Prieskonius sumaišykite su džiūvėsėliais. Tuomet žuvies juosteles pavoliokite kiaušinio plakinyje bei džiūvėsėliuose, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir apie 15 minučių kepkite žuvį, kol ši gražiai apskrus. Patiekite su mėgstamu padažu bei garnyru.