Parduotuvėse jau prasidėjo šviežio derliaus lietuviškų obuolių sezonas – naujos idėjos, kaip jais paskaninti dieną

Recipe

Pirmieji, ką tik nuskinti naujo derliaus lietuviški obuoliai ketvirtadienį jau pasiekė parduotuves. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šių metų derliaus prognozės gausa nepasižymi, tačiau yra Lietuvos augintojų, kurių ūkiuose obuoliai pagaliau sunoko.

Prekyboje – jau dvi veislės

„Obuoliai – pigūs ir skanūs vaisiai, be jų daugelis neįsivaizduoja savo kasdienybės, jie populiariausia priešpiečių dėžutės dalis, todėl pirkėjai naujo lietuviško derliaus labai laukia. Šiemet ankstyvųjų obuolių teko luktelti savaite ilgiau, tačiau sezonas palengva prasideda. Nors šiais metais derlius prognozuojamas negausus, bet pirkėjams su „IKI Ūkis“ etikete jau galime pasiūlyti dviejų veislių obuolių – „Džersi Mak“ ir „Piros“. Palaikome glaudžius santykius su Lietuvos ūkininkais, kad sezonui įsibėgėjant pasiūla ir didėtų“, – teigia G. Kitovė. 

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasakoja, kad šios parduotuvių lentynas jau nuspalvinusios veislės pasižymi geru skoniu ir patrauklia išvaizda.

„Pirkėjai jau gali skanauti Lietuvoje užaugusių „Džersi Mak“ – ši veislė kilusi iš JAV. Ant šių obuolių beveik visame paviršiuje išsiliejęs raudonis, o minkštimas – kreminis, sultingas, saldžiarūgštis. Šie kvapnūs vaisiai skanūs valgyti tiek vieni ar salotose, tiek tinka pyragams, kitiems desertams, obuolienei“, – veislę pristato J. Sabaitienė.

Tuo tarpu „Piros“ yra labiau lietuviams žinoma ir jau pirkėjų pamėgta veislė. Šie obuoliai, pasak „Iki“ vaisių žinovės, yra žalsvai gelsvi, padengti rausvais dryželiais. Jie saldžiarūgščiai, sultingi ir ypač traškūs – todėl mėgstami skanauti tiesiog vieni, taip pat iš jų pavyks skanios sultys, kompotai, galima juos naudoti ir pikantiškiems patiekalams, kepiniams.

Švieži obuoliai – ir skaniems pusryčiams, ir maistingoms salotoms, ir net šašlykams

Ruduo, žinoma, pakvips obuolių pyragais, tačiau kai orai nusprendė dar šiek tiek palepinti šiluma – orkaitės jungti nesinori. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė sako, kad šie nuo vaikystės visų pamėgti vaisiai puikiai tinka eksperimentams virtuvėje, norint pagyvinti savo įprastą meniu. 

„Geriausia, kad obuoliai labai universalūs ir lengvai panaudojami. Jų saldžiarūgštis skonis skaniai papildo pikantiškus ingredientus, desertai su jais – gaivūs, skanūs. Jeigu nesinori kepti pyrago, galima tiesiog prisikepti obuolių kad ir ant laužo, paskaninti juos vanile, gvazdikėliais, cinamonu, medumi, razinomis. Orams vėstant, kai sotesnius patiekalus gaminsime orkaitėje, obuoliai skaniai derės prie keptos paukštienos, kiaulienos. Tačiau dar ore tvyrant vasariškoms nuotaikoms, verta juos įkomponuoti į lengvesnius patiekalus, kurie nereikalaus nei daug darbo, nei įmantrių sugebėjimų“, – kviečia J. Tamoševičienė ir siūlo 3 receptus.

Purūs pusryčių blynai su varške ir obuoliais

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 2-3 obuolių, 500 g varškės, 6 kiaušinių, 2 šaukštų vanilinio cukraus, 8 šaukštų miltų. Patiekimui: 1 šaukštelio cinamono, medaus ar uogienės.

Gaminame

  1. Į dubenį sudėkite varškę, trynius (baltymus pasilikite) ir vanilinį cukrų, tada sutrinkite. 
  2. Obuolius nulupkite (nebūtina) ir sutarkuokite stambia tarka, sudėkite į varškės masę ir išmaišykite. Tada suberkite miltus ir dar kartą gerai išmaišykite.
  3. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir sudėkite į varškės mišinį, atsargiai išmaišant.
  4. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek riebalų po kelias minutes iš abiejų pusių. Prieš patiekiant pabarstykite cinamonu, jei norite – apšlakstykite medumi ar klevų sirupu arba patiekite su uogiene.

Sočios ir maistingos salotos su obuoliais ir sūriu

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 2 obuolių, 80 g mėgstamų salotų, 2 šaukštų razinų, 1 šaukšto citrinos sulčių, 80 g ožkos sūrio, 30 g graikinių riešutų, 4 vienetų saulėje džiovintų pomidorų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, druskos, pipirų.

Gaminame

  1. Razinas užpilkite verdančiu vandeniu ir atidėkite. Nuplaukite salotas, nusausinkite ir išdėliokite lėkštėse.
  2. Obuolį supjaustykite ketvirčiais, tada plonais pusžiedžiais. Apšlakstykite citrinos sultimis (taip jie neparuduos) ir sudėkite į salotas.
  3. Įdėkite griežinėliais supjaustyto (arba sutrupinto) ožkos sūrio. Galite naudoti ir kitą mėgstamą sūrį – fetą, pelėsinį, mocarelą.
  4. Sausoje keptuvėje lengvai paskrudinkite graikinius riešutus, sumaišykite su šaukštu alyvuogių aliejaus ir suberkite į salotas. Įdėkite smulkintų džiovintų pomidorų ir nusausintų razinų.
  5. Salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir trupučiu balzaminio acto. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Kiaulienos ir obuolių šašlykai

Porcijos: 8

Gaminimo laikas: 20 min. (+ 60 min. marinavimui)

Reikės: 500 g obuolių, 1 kg šviežios kiaulienos nugarinės arba sprandinės, 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1 šaukšto aitriosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio granuliuoto česnako, 1 šaukštelio rūkytos paprikos, 1 didelio svogūno, druskos, pipirų, šviežių petražolių.

Gaminame:

  1. Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, prieskonius. Kiaulieną, obuolius, svogūną supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais, apliekite marinatu ir palikite šaldytuve bent valandai.
  2. Jei naudojate medinius iešmelius, pamirkykite juos vandenyje bent 30 minučių. Ant iešmelių pakaitomis suverkite obuolių, svogūnų ir kiaulienos gabalėlius.
  3. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio ir kepkite iešmus retkarčiais apversdami, kol kiauliena iškeps, o obuoliai suminkštės. Papuoškite šviežiomis petražolėmis ir patiekite su mėgstamais garnyrais.