Lietuviškoje maisto gaminimo grupėje „Facebook“ pasirodė nuotrauka – kodėl kankorėžiai siūlomi parduotuvės daržovių skyriuje? Šie kankorėžiai iš Italijos – ne lietuviams įprasti, kurie dažnai naudojami dekoracijoms. Itališkuose glūdi itin gurmanų vertinamos pinijos, kurios pagardins įvairius patiekalus. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jau ne pirmus metus siūlomi kankorėžiai sulaukia vis daugiau dėmesio.
„Kankorėžiai kol kas dar nemažam būriui pirkėjų yra naujiena, tad juos pastebėję parduotuvėje pasiteirauja ir mūsų darbuotojų, kaip ir kam juos galima naudoti. Kankorėžius į savo sezoninį rudens asortimentą įtraukėme dar prieš kelerius metus, siekdami pateisinti pirkėjų lūkesčius – matome, kad jie šviežių daržovių, vaisių skyriuose vis ieško naujovių, kurios ilgainiui tampa įprastu pasirinkimu. Juk kadaise ir moliūgai, aitriosios paprikos, kukurūzai, persimonai, pasifloros taip pat buvo naujienos, tačiau dabar yra pirkėjų pamėgti“, – sako V. Budrienė.
Tereikės pašildyti orkaitėje
Iš pirmo žvilgsnio sunku pasakyti, tačiau itališkuose kankorėžiuose slypi sėklos – pinijos. Tai valgomosios sėklos, paslėptos persidengiančiose pušies kankorėžių žvyneliuose. Taip pušis saugo savo sėklas nuo žemos temperatūros, žvėrių ir drėgmės.
Ne visų pušų sėklos yra valgomos, atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Tokių priskaičiuojama bent dvi dešimtys, tačiau skiriasi jų skoninės savybės, tekstūra, taip pat – dydis. Kai kurios yra pernelyg mažos, kad jas būtų verta naudoti maisto tikslais. Būtent itališkos akmens pušies sėklos pasižymi maloniu skoniu, jos ne tokios karčios kaip, pavyzdžiui, kininės pušies.
„Įdomu tai, kad pušies sėklomis nuo neatmenamų laikų mėgavosi dar graikai ir romėnai. Pavyzdžiui, romėnų legionai į ilgas keliones kaip atsargas veždavosi pušies kankorėžius. Jų sėklos yra geras energijos šaltinis, išsiskiriantis baltymų kiekiu, širdžiai naudingais riebalais, tokiais vitaminais ir mineralais kaip vitaminai E ir K, fosforas, magnis. Be to, jos, kaip ir kitos sėklos, riešutai, gali padėti slopinti apetitą“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Kad iš nusipirktų kankorėžių visai nesunkiai išimtumėte sėklas, juos reikia tiesiog pašildyti orkaitėje. Namai prisipildys malonaus aromato, kankorėžis išsiskleis, tuomet sėklas teliks išlukštenti. O pats kankorėžis bus originali ir jauki dekoracija namuose.
Ir padažams, ir kepiniams
Mažos ir galingos – taip galima pasakyti apie pinijas, kurios neatsiejamos nuo legendinių itališkos virtuvės šedevrų. Itališkų pušų kankorėžiuose slypinčios mažos, sodrios tekstūros sėklos ypač vertinamos dėl savo skonio savybių, sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
„Visų pirma, pinijos yra esminis autentiško pesto padažo ingredientas. Šios sėklos kartu su šviežiu baziliku, parmezano sūriu ir alyvuogių aliejumi sukuria nuostabią skonio harmoniją, kuri dera pačiuose įvairiausiuose patiekaluose – makaronuose, salotose, sumuštiniuose, juo gardinama kepta vištiena, žuvis ar kita mėsa, grilintos daržovės, rytinė kiaušinienė. Kankorėžių sėklos taip pat naudojamos pyragų, sausainių, pyragaičių gamyboje, jos idealiai tinka gardinti salotas, įmaišyti į užtepėles ar tiesiog skanauti vienas“, – pasakoja maisto žinovė.
Tam, kad sėklos pasižymėtų sodresniu, stipresniu skoniu ir traškesne tekstūra, jas rekomenduojama paskrudinti. Tą galite padaryti sausoje keptuvėje, orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje. O kur jas tuomet panaudoti? G. Urbonavičiūtė dalijasi trimis užkandžių receptais - pavyks net ir retai gaminantiems virtuvėje.
Parmezano, raudonėlių ir pinijų traškučiai
Reikės: 200 g šviežiai tarkuoto parmezano sūrio, 1 šaukšto miltų, ½ šaukštelio raudonėlių, 1 šaukšto kankorėžio sėklų.
Gaminame:
Fetos, burokėlių ir kankorėžio sėklų salotos
Reikės: 1 didelio virto burokėlio, 5-6 salotų lapų, 1 saujos pinijų, svogūnų laiškų, petražolių, alyvuogių aliejaus, 20 g fetos, druskos, pipirų, balzaminio acto.
Gaminame:
Kepti kalafiorų griežinėliai su pinijomis
Reikės: ½ žiedinio kopūsto galvos, 5-6 skiltelių česnako (su odele), 1-2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 1 šaukšto kankorėžio sėklų, petražolių, aitriųjų paprikų dribsnių, šviežių citrinos sulčių.
Gaminame: