Nuo sumuštinukų iki užtepėlių: išbandykite patiekalų su skumbre ar silke receptus, kurie puikiai tiks ir šventiniam stalui

Recipe

Silkė šventiniu laikotarpiu išgyvena tikrų tikriausią aukso amžių. Ji gali būti patiekiama kaip pagrindinis patiekalas ar užkandis. Ir nors silkė dažniausiai derinama su tradicinėmis lietuviškomis daržovėmis ir grybais – šią žuvį skanauti galima net ir su vaisiais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad visą gruodžio mėnesį pirkėjų susidomėjimas tiek silke,  tiek kitos rūšies žuvimis bei jūros gėrybėmis ženkliai šokteli.

 Gruodis – žuvies laikas

„Silkė – vienas tų ingredientų, be kurio neatsiejamas nė vienas kalėdinis, o ypač Kūčių stalas. Silkės, kaip ir kitos žuvies, gruodžio mėnesį suvalgoma kur kas daugiau nei kitais metų mėnesiais. Prieš Kūčias fasuotos silkės pardavimai padidėja vidutiniškai 35 proc., o sveriamos – vidutiniškai kiek daugiau nei 45 proc. Žmonės taip pat gausiai perka ir upėtakį, šamą, skumbrę – jų pardavimai prieš šventes išauga vidutiniškai 30 proc. Esame paruošę platų žuvies ir jūros gėrybių asortimentą ir pastebime, kad tinklo pirkėjai per šventes linkę rinktis ne tik tradicines žuvis, bet skanauti ir krevetes, midijas ar skraidkalmarių čiuptuvus. Jūros gėrybių pardavimai išauga daugiau nei trečdaliu“, – sako V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad silkė – šventiniu laikotarpiu išties išgyvena triumfo laikus. Pasak jos, tradiciškai silkė yra gaminama su įvairiausiomis daržovėmis: morkomis, svogūnais ar burokėliais. O vienas ikoniškiausių ir dažnai ant šventinio lietuvių stalo atiduriančių šios žuvies patiekalų – silkė pataluose. Šis patiekalas paprastai gaminamas sluoksniuojant silkę, virtas bulves, morkas, burokėlius ir kiaušinius. Viskas pagardinama majonezu ir pagražinama šviežiomis petražolėmis ar krapais. Dar vienas dažnai prie silkės derinamas ingredientas – įvairiausi grybai. Silkė patiekiama tiek su keptais pievagrybiais, tiek šviežiais ar džiovintais baravykais.

Verta išbandyti šį tą egzotiško

Visgi, kaip teigia maisto ekspertė, tiems, kuriems tradiciniai silkės patiekalai kiek pabodo – verta išbandyti ir šį tą naujo. Pavyzdžiui, silkę pagardinti egzotiniais vaisiais.

„Prie silkės puikiai dera ir mangai, apelsinai ar ananasai. Norėdami paįvairinti šventinį stalą, silkę, mangą ir agurkus supjaustykite kubeliais, įpilkite alyvuogių aliejaus, išmaišykite ir sudėkite į žemas taures. Papuoškite šviežia kapota kalendra ir, jei pageidaujate, kukurūzų traškučiais. Štai ir originalesnis tradicinės silkės pateikimo būdas, nereikalaujantis nei daug laiko, nei papildomų išlaidų“,– sako V. Juodkazienė.

Dar vienas neįprastas patiekalas su silke – silkės, avokadų ir apelsinų salotos. Šios salotos gaminamos itin paprastai – nulupto apelsino skiltelės ir avokadas yra supjaustomas ir sumaišomas su silkės gabaliukais. Tuomet šlakelis alyvuogių aliejaus, nedidelis šaukštelis medaus ir žiupsnelis druskos bei pipirų yra sumaišomas nedideliame indelyje, gautu padažu – apliejamos salotos.

Nepamirškite skumbrės

Kaip teigia ekspertė, dar viena ant šventinio stalo populiari žuvis yra skumbrė. Ji mėgstama tiek šviežia, tiek rūkyta, netgi konservuota. V. Juodkazienė sako, kad šviežia skumbrė dažnai kepama orkaitėje arba kepsninėje ir valgoma su bulvėmis, keptomis arba šviežiomis daržovėmis, kuskusu ar kitais mėgstamais garnyrais. O rūkyta puikiai tinka šventiniams sumuštinukams, salotoms ar užtepėlėms. Pavyzdžiui, norintys prie duonos ar krekerių paruošti gardžios užtepėlės – rūkytą skumbrę galite sumaišyti su šaukšteliu majonezo, grietinės ar krienų, viską pagardinti druska, pipirais ir gausiai apibarstyti šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, krapais. Dar vienas puikaus skonio patiekalas su rūkyta skumbre – burokėlių ir skumbrės salotos. Juos ruošiamos iš virtų, tarkuotų burokėlių, mėgstamų žalumynų ir rūkytos skumbrės. Gautos salotos pagardinamos druska, pipirais, aliejumi ir balzamiko actu. Norintys dar įmantresnių skonių, jas gali paskaninti parmezano sūriu ir mėgstamais žalumynais.  

V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais receptais su silke ir skumbre, kurie papuoš jūsų šventinį stalą.

Šventinė silkė su ananasais

Jums reikės:

9 riekių konservuotų ananasų

5 silkių filė gabaliukų

 250 g poro

4 marinuotų agurkų

3 valg. šaukšt. majonezo

10 vyšninių pomidorų

Šiek tiek petražolių ir mėgstamų prieskonių

Gaminimas:

Silkių filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į dubenį. Ten pat suberkite poro griežinėlius, agurkų kubelius, įdėkite majonezo ir sumaišykite. Ant lėkštės sudėkite ananasų griežinėlius ir ant jų dėkite silkių salotas, kurias papuoškite vyšniniais pomidorais ir petražolių lapeliais.

Rūkytos skumbrės užtepėlė su džiovintomis voveraitėmis

Jums reikės:

1 karštai rūkytos skumbrės

15 g džiovintų voveraičių

 2 v. š. majonezo

1 a. š. citrinos sulčių

Žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminimas:

Nulupkite skumbrės odelę ir išimkite visus kaulus. Žuvies filė sutrinkite šakute. Į tą patį indą sudėkite džiovintas voveraites bei majonezą ir viską gerai išmaišykite. Apšlakstykite užtepėlę citrinos sultimis bei pagardinkite pipirais. Karšto rūkymo žuvis turi pakankamai sodrų skonį, tačiau, jei mėgstate sūresnį maistą, galite užberti šiek tiek druskos. Procesas labai paprastas, bet skonis tiesiog puikus!

Vieno kąsnio silkės ir burokėlių užkandis

Jums reikės:

1 prancūziško batono

240 g silkių filė

1 didesnio virto burokėlio

2 v. š. balzaminio acto

Žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminimas:

Prancūzišką batoną supjaustykite 2 centimetrų storio riekelėmis ir keletą minučių paskrudinkite orkaitėje. Burokėlį sutarkuokite, įberkite druskos, pipirų ir, apšlakstę balzaminiu actu, viską gerai išmaišykite. Tuomet silkės filė supjaustykite nedideliais gabalėliais. Imkite paskrudintą prancūziško batono riekę, uždėkite tarkuoto burokėlio ir vieno kąsnio užkandį vainikuokite silkės gabalėliu. Tokie sumuštinukai bus puikus šventinės vakarienės startas!