Nostalgiški desertai su moderniomis detalėmis: konditerio patarimai ir 3 ypatingi receptai

Recipe

Kartais noras paskanauti ką nors saldaus tiesiog nenumaldomas, o kojos tarsi pačios neša į virtuvę. Tokiu atveju nieko nėra geriau už mamos ir močiutės kepinius primenančius pyragus ar keksus, kurie jaukią nuotaiką namuose sukurs net patį šalčiausią žiemos vakarą. Tiesa, keletas konditerinių paslapčių praverčia ir ruošiant laiko patikrintus desertus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nostalgiški desertai išlieka populiarūs tarp pirkėjų.

„Laikui einant tampame išrankūs maistui, tačiau tradicinių, įprasto skonio patiekalai ir desertai visada mėgstami. Ypač ši tendencija išryškėja šaltąjį sezoną, kai norisi pasilepinti jaukiais, vaikystę primenančiai patiekalais. Savo ruožtu tinklo pirkėjams esame paruošę platų įvairių konditerinių gaminių asortimentą: nuo sveikuoliškų desertų be laktozės ar pridėtinio cukraus iki klasika tapusio griliažinio ar varškės torto su uogomis, kurie sulaukia didelio susidomėjimo“, – teigia V. Budrienė.

Rinkitės kokybiškus ingredientus

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad per pastaruosius metus išpopuliarėjusi naminio, „comfort food“ maisto tendencija atsispindi ir desertuose.

„Pastaruosius kelerius metus vyraujanti „comfort food“ tendencija populiari ir gaminant desertus. Žmonės pastaruoju metu yra linkę daugiau laiko praleisti virtuvėje, ne tik išbando naujus, bet ir ruošia tradicinius arba kadaise pas močiutę ragautus saldėsius. Visgi, kad desertai būtų ypatingi, svarbu pasirinkti tinkamus, kokybiškus ingredientus: sviestą, riebią grietinę ar grietinėlę, natūralų šokoladą, žinoma, nepamiršti ir įvairiausių vaisių ar uogų“, – pasakoja ekspertas.

Kaip teigia jis, net ir žiemą kepinius galima gardinti kvapniais vaisiais bei uogomis: obuoliais, slyvomis, persikais, apelsinais, šviežiomis uogomis avietėmis, braškėmis ar šilauogėmis. Pasak T. Lauvray, uogos ir vaisiai kepiniams ne tik suteikia spalvos, bet ir papildo jų skonį. Be to, kadangi vaisiai ir uogos – pakankamai saldūs ingredientai, sunaudosite mažiau cukraus. Jeigu norisi lengvesnio saldėsio patartina vaisius naudoti ne tik kaip ingredientą, o pagrindinį deserto elementą. Pavyzdžiui, galima pasigaminti nuo seno pamėgtų orkaitėje keptų obuolių ar kriaušių su įvairiausiais priedais. Tokio tipo desertams puikiai tinka ir kaulavaisiai: slyvos, persikai.

Visgi, jeigu širdis krypsta ties įvairiausiais kepiniais – kelias jų pagaminimo taisykles žinoti reikėtų. Svarbiausia, pasak T. Lauvray, tinkamai pasigaminti kepinių tešlą, o toliau – galite pasitelkti fantaziją ir pyragus gardinti pačiais įvairiausiais ingredientais: nuo saldžios karamelės iki gaivių baltųjų greipfrutų.

„Jei norisi puraus ir lengvo pyrago, rinkitės biskvitinį tortą. Jei geidžiate subtilesnio skonio, pradžiugins tartaletė. Jei pageidaujate vos kelių kąsnių deserto, keksiukai – pats geriausias pasirinkimas“, – sako konditeris ir dalijasi keliais patarimais, kuriais vadovaudamiesi pasigaminsite ypatingo skonio kepinius.

Eksperto patarimai

Gudrybės ruošiant tartaletės tešlą. Tešlai gaminti naudokite tik šaltą sviestą. Jį smulkiais gabalėliais sukapokite peiliu, o ne trinkite šakute ar elektriniu trintuvu, kad nepradėtų tirpti. Tešlą minkykite rankomis. Į indą su sviestu sudėję mėgstamus miltus bei supylę aliejų, nesistenkite masės išmaišyti šaukštu, verčiau sutrinkite ją pirštais – ingredientai susimaišys kur kas geriau ir tešla bus vientisesnė. Kai sudėsite grietinę ir įmušite kiaušinį, tešlą minkykite greitai – greitas minkymas suteikia tešlai papildomo vientisumo. Jei visos paruoštos tešlos nesunaudosite iš karto, ją galite užšaldyti ir panaudoti po kelių dienų ar savaičių. Tartaletei galite naudoti tiek saldžius, tiek sūrius ingredientus. Be to, šios tešlos pyragai skanūs ir ką tik ištraukti iš orkaitės, ir visiškai atvėsę.

Tobuliems keksiukams. Ruošdami keksiukus naudokite specialią kepimo formą. Jei nuspręsite keksiukus kepti naudodami tik sijonėlius, jie bus beformiai, nes sijonėliai neatlaikys tešlos svorio. Dar vienas svarbus patarimas – iškepkite bandomąjį keksiuką. Tai padės įvertinti, kokioje temperatūroje kepti geriausia. Be to, turėsite galimybę pakoreguoti tešlos skonį, jei jausite, kad kažko trūksta. Naudokite tik kambario temperatūros produktus. Jei produktų temperatūra bus skirtinga, tešla, tikėtina, sušoks į gumulėlius. Bandydami juos išmaišyti galite permaišyti tešlą, todėl keksiukai neiškils, bus klampūs ir sunkūs.

Į formeles dėkite tiek tešlos, kad nuo viršaus liktų bent 1 cm. Taip keksiukai turės pakankamai vietos iškilti. Kepkite juos įkaitintoje orkaitėje. Jeigu matote, kad keksiukai kepa nevienodai, įpusėjus kepimui, apsukite kepimo formą. Patikrinkite, ar keksiukai tikrai iškepę. Tam puikiai tiks medinis pagaliukas: įsmeikite jį į keksiuko vidų ir ištraukite. Jei matote, kad pagaliukas visiškai švarus, vadinasi, keksiukai jau iškepę. Kai keksiukai iškeps, dar 5 minutes palaikykite juos šiltoje orkaitėje. Taip šie pyragėliai nepraras puikios formos ir nesukris.

Klasikinio biskvito gudrybės. Prieš gamindami biskvito tešlą, pasverkite visus reikalingus ingredientus, kad, pradėję maišyti, galėtumėte greitai dirbti. Jei biskvito tešla ilgai stovės nemaišoma, ji pradės kietėti ir praras lengvumą. Pasiruoškite sviestu išteptą arba kepimo popieriumi išklotą skardą, kad paruoštą tešlą galėtumėte kuo skubiau pašauti į iš anksto įkaitintą orkaitę. Kepant biskvitą svarbu, kad jis būtų orkaitės viduryje, todėl nepamirškite iš karto reikiamoje vietoje įstatyti orkaitės groteles.

Visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros, o naudojamas sviestas – dar šiltesnis, bet ne karštas. Jei naudosite pernelyg ištežusį sviestą, biskvitas bus riebus, sunkus ir tankus. Jei naudosite šaltą sviestą, teks ilgai maišyti, todėl taip pat gausite labai sunkų ir tankų biskvitą. Gamindami tešlą, miltus ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite – taip tarp miltų pateks daugiau oro ir biskvitas iškeps lengvas bei purus. Jei turite galimybę, naudokite specialiai pyragams skirtus miltus, jie yra smulkesni, todėl suteiks biskvitui papildomo lengvumo. Naudokite šviežius kiaušinius. Šviežių kiaušinių baltymus išplaksite kur kas lengviau ir paprasčiau, o gerai išplaktas baltymas suteiks biskvitui dar daugiau purumo.

T. Lauvray dalijasi ir 3 nepaprasto skonio desertų receptais, kurie sušildys žvarbų žiemos vakarą.

Trapios tešlos pyragas su slyvomis

Tešlai:

• 150 g smulkių miltų

• 100 g rupių miltų

• žiupsnelio druskos

• 125 g sviesto

• 1 kiaušinio

• 2 v. š. medaus

• 2 v. š. šalto vandens

Įdarui:

• 1 kg slyvų

• 2 v. š. medaus

• 1 citrinos sulčių

• 3 v. š. slyvų džemo

• 50 g smulkintų graikinių riešutų

Gaminame:

Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus bei druską, suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir rankomis įminkykite jį į miltus, kol gausite trupinių tekstūros tešlą. Į trupinius įmuškite kiaušinį, sudėkite medų, supilkite vandenį ir toliau minkykite, kol tešla taps vientisa. Įvyniokite ją į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 15–20 minučių. Nuplaukite slyvas, perpjaukite jas pusiau ir išimkite kauliukus. Kiekvieną puselę suraižykite plonais griežinėliais – pjaukite ne iki galo, kad jos neiširtų – ir apšlakstykite medumi bei citrinos sultimis. Plonai iškočiokite atvėsusią tešlą ir išklokite ja kepimo formą. Keliose vietose pradurkite tešlą šakute, tuomet užtepkite džemo, suberkite smulkintus graikinius riešutus ir išdėliokite paruoštas slyvas. Pašaukite kepimo formą į orkaitę, įkaitintą ik 180 °C, ir kepkite 40 minučių.

Aviečių pyragas

Jums reikės:

Įdarui:

• 500 g aviečių

• 2 v. š cukraus

• 1 v. š. kukurūzų miltų

• ¼ a. š cinamono

• 1 citrinos arba žaliosios citrinos sulčių

Tešlai:

• 200 g aukštos kokybės kvietinių miltų

• žiupsnelio druskos

• 2 pilnų v. š. rudojo cukraus

• 1 v. š. kepimo miltelių

• 150 g sviesto

• 150 ml pieno

• 1 a. š. rudojo cukraus papuošimui

• 1 a. š. sviesto, kepimo formai ištepti

Pagaminimas:

Į dubenį sudėkite kukurūzų miltus, cukrų, cinamoną, avietes ir supilkite citrinos sultis, viską palengva išmaišykite. Kvietinius miltus suberkite į kitą dubenį, dėkite druskos, cukraus, kepimo miltelių ir išmaišykite. Į masę įdėkite šalto sviesto, supjaustyto mažais gabalėliais. Pirštų galais juos įtrinkite į miltus, įpilkite pieno ir lengvai išmaišykite. Sviestu ištepkite karščiui atsparaus indo vidų, įberkite avietes, ant viršaus užpilkite tešlą, ant jos paberkite šiek tiek cukraus. Viską sudėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 35-40 minučių. Cukrus karamelizuosis, o tešla bus lengvai traški.

Kepti įdaryti obuoliai

Jums reikės:

• 1 kg obuolių

• 250 g graikinių riešutų

• 2 v. š. mėgstamų dribsnių

• 2 v. š. aguonų sėklų

• 15 ml pieno

• ½ a. š. cinamono

• 1 a. š. vanilės ekstrakto

• 2 v. š. medaus

Gaminame:

Nuplaukite obuolius, nupjaukite viršūnėles ir atsargiai išskobkite vidų. Susmulkinkite graikinius riešutus, sumaišykite juos su mėgstamais dribsniais, aguonomis, cinamonu, medumi bei vanilės ekstraktu ir viską užpilkite pienu. Gerai išmaišykite ir gauta mase įdarykite išskobtus obuolius. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 35 minutes. Skanaus!