Sveika, greita, gardu ir sotu – kartais gali atrodyti, kad tai neįmanoma. Tačiau dietistė Indrė Trusovė įsitikinusi, kad sveikam bei puikaus skonio patiekalui paruošti nebūtina ilgai triūsti virtuvėje – ypač, kai pagreitį jau įgauna vaisių ir uogų sezonas. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, orams šylant pirkėjai apgula šviežio derliaus skyrių – gausiai perka vaisius, uogas ir daržoves, traškias bei gaivias salotas.
„Vasarą gaivumo norisi ir lėkštėje – žmonės ima valgyti lengviau, pradeda vartoti daugiau daržovių, vaisių, įvairiausių žalumynų. Matome, kad pirkėjai ištikimi klasikinėms salotoms, tačiau ieško ir naujovių: į savo racioną įtraukia ir sveikatai naudingus lapinius kopūstus, sultenes ar gurmaniškus salotų mišinius. Taip pat pastebime, kad pirkėjai vertina patogumą – ieško ir jau pagamintų salotų ar vartojimui iškart paruoštų šviežių žalumynų“, – sako V. Budrienė.
Salotos gali būti ne tik sveikos, bet ir sočios
Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorės, nuomonės formuotojos bei dietistės I. Trusovės namuose įvairios salotos yra ypač dažnai gaminamos – tai nesunkiai paruošiamas sveikas maistas, kurį galima lengvai adaptuoti pagal tai, ką jau turite namuose.
„Visavertė mityba nereiškia, kad ir visą dieną reikia leisti gaminant maistą. Tenka girdėti pasiteisinimų, kad žmonės neturi laiko maitintis sveikai, kad neturi jėgų ruošti maisto namuose. Tačiau sveikatai palankiam patiekalui nebūtinai reikia daug laiko ar ypatingų kulinarinių sugebėjimų: pavyzdžiui, galima rinktis tokius šviežius žalumynus kaip „Leafood“, kurių net nereikia plauti – juos galima valgyti iškart. Šalia puikiai derės kiaušinis, tunas ar nuo vakar likęs kotletas – ir patiekalas bus paruoštas per kelias minutes“, – pataria sveikos mitybos specialistė.
Salotos vasarą tampa įvairių patiekalų palydovu, bet vis dar egzistuoja mitas, kad jos pačios savaime nesuteikia sotumo jausmo. Tačiau jeigu jas papildysite maistingais priedais – jos puikiai numalšins alkį.
„Norint salotoms suteikti dar daugiau traškumo, dažnas deda į jas skrebučių. Jie skanūs, tačiau patiekalą papildo nevertingomis kalorijomis. Verčiau rinkitės saujelę mėgstamų riešutų, kurie gausūs baltymų, mineralų, vitaminų, nesočiųjų riebalų rūgščių ir skaidulų. Puikiai tiks ir avinžirniai - bus ir sotu, ir sveika“, – siūlo I. Trusovė.
Sočiais salotų priedais taip pat gali būti kokybiškas sūris, su mažai riebalų kepta vištiena, pupelės, sėklos ar humusas. Įsibėgėjant vasarai ir gausėjant šviežiam sezoniniam derliui, dietistė siūlo salotas būtinai pagardinti ir uogomis ar vaisiais.
I. Trusovė kviečia pasigaminti jos mėgstamų salotų, kurios nudžiugins ieškančius sveiko, greito ir paprasto recepto.
Buratos salotos su uogomis ir persiku
Reikės:
100 g mėgstamų „Leafood“ salotų
1 buratos sūrio
½ puodelio šilauogių
1 persiko
Saujos pistacijų riešutų
Alyvuogių aliejaus ir balzamiko acto
Gaminame:
Tetruksite kelias minutes. Persiką supjaustykite skiltelėmis ir pakepkite keptuvėje arba ant grilio. Suplėšykite salotų lapus, dėkite įplėštą buratos sūrį, išdėliokite kepto persiko skilteles, gausiai pabarstykite šilauogėmis. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei balzamiko actu ir pabaigai – pabarstykite pistacijų riešutais. Skanaus!