Jau pasirodęs naujas šviežių morkų derlius reiškia, kad jų salotos ir vėl karaliaus kasdieniame meniu daugelyje namų. Šviežios, sultingos, nebrangios ir traškios – užtenka vos akimirkos, kad jos taptų puikiu vakarienės priedu, dienos pietumis ar užkandžiu. Morkų salotos neseniai sulaukė ir begalinio populiarumo socialiniuose tinkluose. Tai lietuviams tikriausiai kelia šypseną – pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, morkos yra viena populiariausių daržovių Lietuvoje, o atvykęs šviežias jų derlius kasmet yra tiesiog graibstomas.
„Matome, kad pirkėjai puikiai jaučia sezoniškumą. Kai į parduotuves atkeliauja naujo derliaus morkos, ryški jų spalva ir šviežumą simbolizuojantys lapai iškart patraukia klientų dėmesį. Naujo derliaus morkos ne tik skanesnės, traškesnės, bet ir maistingesnės. Pasirodžius pirmam pavasario derliui, populiarumu jos paprastai nusileidžia tik bulvėms, agurkams, pomidorams ir svogūnams. Nors lietuvių mėgstamos nuo senų laikų, jų gerbėjų atsiranda vis daugiau – pernai pirmąjį ketvirtį jų pardavėme 15 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu metais anksčiau. Šiemet lietuviai apskritai dar gausiau perka šviežias daržoves, tad morkų populiarumas, panašu, ir toliau augs“, – sako G. Kitovė.
Pasaulinė morkų šlovė socialiniuose tinkluose
„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasakoja, kad įdomu tai, jog pastaraisiais metais morkų salotas iš naujo atrado ir pasaulis – „TikTok“ tinkle įrašai skaičiuojami milijonais, šis patiekalas yra giriamas ne tik už skonį, bet ir už naudą organizmui. Tinklo vartotojai masiškai rekomenduoja jas hormonų problemoms spręsti.
„Reikia atsiminti, kad vienas dubenėlis salotų per dieną neišspręs sveikatos problemų. Tačiau morkos iš tiesų yra be galo sveikas pasirinkimas, jas rekomenduojama įtraukti į savo racioną siekiant subalansuotos mitybos. Morkose gausu vitaminų, pavyzdžiui, C, B, E ir K, taip pat mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, kalis, jos puikus skaidulų šaltinis. O jose esantis beta karotinas iš tiesų turi įtakos odos išvaizdai. Beje, kad organizmas geriau jį įsisavintų, verta nepamiršti į morkų salotas ar sultis įdėti šiek tiek riebalų – puikiai tiks geros kokybės aliejus“, – sako J. Sabaitienė.
Kaip atgaivinti morkas, kad jos būtų ypač traškios
Vienas didžiausių morkų salotų privalumų – malonus jų traškesys. Jeigu morkos užsigulėjo namuose pernelyg ilgai ir prarado savo tvirtumą, yra būdas jį susigrąžinti. „Iki“ šviežių daržovių žinovė sako, kad šią gudrybę turėtų žinoti kiekvienas, kuris bent šiek tiek laiko praleidžia virtuvėje.
„Morkos, kaip, pavyzdžiui, ir petražolės – tai daržovės, kuriose yra daug vandens ir kurios be jo greitai nuvysta. Tačiau nereiškia, kad negrįžtamai. Tiesiog įdėkite morkas į labai šaltą vandenį, geriausia su ledukais, bent kelioms valandoms. Tokioje vandens vonioje morkos sugers skystį ir dėl to atgaus ankstesnę išvaizdą“, – patarimu dalijasi J. Sabaitienė.
5 receptai traškioms ir sultingoms morkų salotoms
Pasak „Iki“ kulinarijos šefės Jolitos Tamoševičienės, be morkų daugelis neįsivaizduoja sriubų, troškinių, jos būtinas priedas norint išvirti skanų sultinį. Nuo seno lietuvių mėgstama daržovė yra be galo universali – ji gali tapti skaniu garnyru, pagrindine vegetariško stalo žvaigžde ar net desertu. Tačiau, kai pasirodo šviežias derlius, bene skaniausia jų niekaip termiškai neapdoroti ir mėgautis traškumu.
„Morkų salotos yra virtuvės klasika, tinkanti visur – ir kaip garnyras, ir kaip atskiras užkandis ar dienos pietūs darbe, jos dera ir prie tradicinių kotletų, ir modernių veganiškų kūrinių. Tai patiekalas, kuriam nereikia įmantrių ingredientų – paprasčiausiam variantui užtenka šviežių morkų ir kelių mėgstamų priedų – pavyzdžiui, česnako arba šiek tiek obuolių, citrinos sulčių. Tačiau jos ir be galo palankios eksperimentams – galima salotas valgyti kone kasdien ir jas vis patiekti naujai. Pavyzdžiui, į jas įmaišyti imbiero, saują riešutų arba žiupsnelį cinamono, įdėti salierų ar krienų. Šis patiekalas jokiu būdu ne nuobodus – užtenka trupučio kūrybiškumo, kad jis taptų mėgstamiausiu šeimos atradimu“, – sako J. Tamoševičienė ir dalijasi 5 receptais.
Klasikinės morkų ir obuolių salotos
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 6 šviežių morkų, 2 obuolių, 2 šaukštų grietinės, 1 šaukšto majonezo, citrinos sulčių, šviežių svogūnų laiškų, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų.
Gaminame:
Sveikatos užtaisas – morkų salotos su imbieru
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 4 šviežių morkų, 2 cm šviežio imbiero, citrinos sulčių, vynuogių sėklų aliejaus, skysto medaus.
Gaminame:
Azijos įkvėptos lengvos morkų ir ryžių makaronų salotos
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 2-3 šviežių morkų, 100 g ryžių makaronų, 1 raudonosios paprikos, 1 česnako skiltelės, 5 džiovintų pomidorų, 2 cm šviežio imbiero šaknies, 4 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų vyno acto, 1 šaukšto rudojo cukraus, žiupsnelio čili dribsnių, 4 šaukštų sezamo aliejaus, šviežios kalendros, sezamų sėklų.
Gaminame:
Tiks ir kaip dienos pietūs – sočios morkų salotos su kiaušiniais
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 6 šviežių morkų, 4-5 virtų kiaušinių, 50 g tiršto natūralaus jogurto, 3 česnako skiltelių, druskos, pipirų.
Gaminame:
Daržovių asorti: morkų, kaliaropių ir pomidorų salotos
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 3 šviežių morkų, 1 kaliaropės, 10 vyšninių pomidorų, šaukštelio citrinos sulčių, 2 šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.
Gaminame: