Nebrangi žuvis, kuri patinka visiems: kaip doradą visai paprastai ruošia portugalai – tikri žuvies patiekalų meistrai?

Recipe

Patiekalai iš žuvies – vienas geriausių pasirinkimų, kai norisi pavalgyti greitai, lengvai ir neapsunkinti nei skrandžio, nei piniginės. Lietuviai negarsėja kaip dideli žuvies gerbėjai, todėl nesunku sudvejoti savo jėgomis, norint žuvį skaniai paruošti namiškiams. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė siūlo išeitį – pasimokyti iš bene didžiausių žuvies ekspertų Europoje. Portugalai garsėja savo žiniomis apie patiekalus su žuvimi, o viena jų mėgstamiausių – ypač lengvai pagaminama auksaspalvė dorada.

TOP šalys Europoje, suvalgančios daugiausiai žuvies

Kas Europoje negali nė kelių dienų tverti be žuvies ir jos produktų patiekalų, atskleidžia Europos Komisijos ataskaita. Tarp sąrašo viršuje esančių Viduržemio jūros šalių – Ispanijos, Prancūzijos, Italijos, Kipro, Kroatijos, ketvirtoje vietoje įsispraudžia ir Liuksemburgas.

Tačiau net ir tokioms žuvį dievinančioms tautoms kaip ispanai ar prancūzai toli iki portugalų, kurie be konkurencijos išlieka didžiausiais žuvies gerbėjais Europos Sąjungoje. Per metus vienas portugalas suvalgo apie 54 kg žuvies ir jos produktų – pagal šį rodiklį Portugalija netgi yra trečia pasaulyje. Lietuva rikiuojasi antroje sąrašo pusėje, šalia Nyderlandų ir Estijos. Skaičiuojama, kad per metus lietuvis vidutiniškai suvalgo triskart mažiau žuvies nei portugalas, apie 18 kg.

„Tokie skaičiai rodo, kad lietuviai vis dar per retai į savo racioną įtraukia žuvį, nors tai vienas paprasčiausių būdų maitintis sveikiau. Siekiant subalansuotos ir visavertės mitybos, specialistai jos valgyti rekomenduoja bent 2-3 kartus per savaitę. Tačiau tendencijos išties džiugina, nes kasmet lietuviai suvalgo vis daugiau žuvies, jūros gėrybių. Tą liudija pardavimų statistika – įvairiausi žuvies ir jūros gėrybių produktai vis dažniau atsiduria „Iki“ pirkėjų krepšeliuose“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Ji pastebi, kad gyventojai kasmet ne tik suvalgo daugiau žuvies, bet ir labiau eksperimentuoja su įvairiausiais receptais, idėjų semiasi iš kitų šalių virtuvių. 

„Jei mėsos patiekalams nuo seno daugiausiai renkamės kiaulieną, jautieną ar vištieną, tai žuvies ir jūros gėrybių pasirinkimas – daug platesnis. Šios įvairovės atradimas gali padėti formuoti sveikesnius mitybos įpročius, todėl rūpinamės gausiu žuvies asortimentu, lentynas pildome net kelis kartus per savaitę, o didžiausias papildymas būna trečiadieniais. Galbūt ne visi yra tradicinio karpio gerbėjai, o populiariausia žuvis – lašiša – kiek pabodo? Todėl norintiems paekperimentuoti galime pasiūlyti ir ryklinių šamų, alpinių šalvių, krevečių, doradų. Išbandyti įvairovę skatiname ir šviežios žuvies skyriuje kas savaitę siūlomomis vis naujomis akcijomis“, – sako G. Kitovė.   

Kaip parduotuvėje išsirinkti portugalų favoritę doradą?

„Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė pasakoja, kad būti portugalu reiškia būti vienu didžiausių žuvų ruošimo ekspertų pasaulyje. Nuo pat mažens daugelis įpratę prie namuose ruoštų žuvies patiekalų, o „bacalhau“ arba sūdyta menkė laikoma kone nacionaline vertybe. 

„Kalbant apie šviežias žuvis, auksaspalvė dorada – populiariausias pasirinkimas Portugalijoje. Ją lengva paruošti, be to, ji yra labai maistinga. Mėsa yra šviesiai rausva, kepant ji tampa balta ir tvirtos, bet minkštos, malonios tekstūros ir švelnaus skonio. Tai žuvis, turinti daug baltymų ir vitaminų D ir B12, kurie, be kitų funkcijų, skatina normalią imuninės sistemos veiklą, kuri svarbi besikeičiant sezonams. Doradoje taip pat yra daug vitamino B6, fosforo, taip pat organizmui reikalingų omega-3 riebalų rūgščių, todėl ši žuvis laikoma sveiku ir naudingu maistu. Be to, joje mažai kalorijų, tad ją lengva pritaikyti įvairioms dietoms“, – sako J. Tamoševičienė.

Pasak „Iki“ kulinarijos šefės, dorada mėgstama ir tų, kurie netrykšta noru ilgai triūsti virtuvėje. Ją galima kepti keptuvėje, troškinti, tačiau ypač populiaru visą žuvį tiesiog iškepti orkaitėje ar ant grotelių. Tokiems receptams reikia vos kelių ingredientų, o kepimas neprailgsta – tad nereiks nei daug išlaidų, nei laiko.  

„Ypatingas dorados bruožas – auksinė juostelė tarp akių, dėl kurios ji gavo savo vardą ir skiriasi nuo kitų šios šeimos žuvų rūšių. Rinkdamiesi, kad žuvis būtų maksimaliai šviežia, atkreipkite dėmesį į keletą dalykų. Patikrinkite, ar ji turi blizgančius žvynus, o akys yra aiškios ir ryškios. Žuvies skyriuje paieškokite ir QUDAL lipduko, įrodančią aukštą produkcijos kokybę“, – pataria J. Tamoševičienė.

Išsirinkus žuvį, ją paruošite visai paprastai. Kepta ant grotelių arba orkaitėje, patiekta su keptomis bulvėmis, daržovėmis ar ryžiais, ji yra labai lengvai pagaminamas patiekalas. J. Tamoševičienė kviečia išbandyti 3 portugališkus receptus nuo Atlanto vandenyno krantų.

Vienos skardos vakarienė – dorada su bulvėmis

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 60 min.

Reikės: 2 šviežių doradų, 1 poro, poros saujų vyšninių pomidorų, aitriosios paprikos (pagal skonį), malto arba tarkuoto imbiero, 6 mažų bulvių, 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus, citrinos žievelės, smulkintų laiškinių česnakų, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Bulves blanširuokite. Doradas pagardinkite druska ir pipirais. Atidėkite į šalį.
  2. Ant kepimo skardos ištieskite foliją. Sudėkite griežinėliais supjaustytą porą, per pusę perpjautus vyšninius pomidorus ir griežinėliais supjaustytą aitriąją papriką be sėklų. 
  3. Ant viršaus padėkite doradas, įdėkite tarkuoto imbiero. Aplink sudėkite blanširuotas bulves, viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite citrinos žievele ir smulkintais laiškiniais česnakais.
  4. Ant viršaus uždėkite dar vieną folijos lakštą, gerai uždenkite ir kepkite 200 ºC temperatūroje apie 35-45 minutes. Patiekite doradas dar kartą apibarstytas smulkintais laiškiniais česnakais.

Dorada su citrina ir žolelių sviestu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 40 min.

Reikės: 2 šviežių doradų, 75 g sviesto, 4 šakelių šviežio rozmarino, 1 šaukšto smulkintos šviežios kalendros, 1 šaukšto smulkintų šviežių petražolių, 2 skiltelių česnako, druskos, pipirų, 1 citrinos, alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC. Doradas pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirais.
  2. Į virtuvinį kombainą sudėkite kambario temperatūros sviestą, pusę rozmarino lapelių (be kotelių), kalendrą, petražoles, česnaką ir žiupsnelį pipirų. Gerai išmaišykite, kol gausite vientisą masę. Išimkite ir šaukštu užtepkite mišinį ant doradų.
  3. Tuomet žuvis padenkite citrinos griežinėliais ir apibarstykite likusiais rozmarinais. Išdėliokite ant kepimo skardos ir apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus. Kepkite apie 20 minučių. 

Orkaitėje kepta dorada su pomidorais 

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 35 min.

Reikės: 2 šviežių doradų, 2-3 prinokusių pomidorų, 1 svogūno, 3 skiltelių česnako, 300 ml alyvuogių aliejaus, 200 ml baltojo vyno, 1 šaukštelio maltos paprikos, saujelės šviežių petražolių, 1 citrinos, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Svogūną supjaustykite griežinėliais. Sudėkite jį ant kepimo skardos ir ant viršaus padėkite doradas. Pomidorus supjaustykite gabalėliais arba pusmėnuliais ir sudėkite prie žuvies.
  2. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų su paprika ir vynu ir užpilkite ant žuvies.
  3. Nuplaukite česnako skilteles, supjaustykite jas griežinėliais ir pridėkite prie žuvies. Ant žuvies išspauskite citrinos sulčių, pagardinkite druska ir pipirais, pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir švelniai rankomis patrinkite žuvį, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. 
  4. Kepkite 200 ºC temperatūros orkaitėje 20-25 minutes.