Jeigu į racioną norite įtraukti daugiau daržovių – susipažinkite su suvožtiniais be mėsos. Mėsą keiskite halumio sūriu, o tradicines daržoves – ankštinėmis, pavyzdžiui, lęšiais, pupelėmis ar avinžirniais. Vietoj bandelių galite naudoti net grybus. Tapkite kūrybingais kulinarais ir atraskite dar neragautus, neįtikėtinai gardžius daržovainius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad augalinis, vegetarų ar veganų pamėgtas maistas tarp pirkėjų tikrai populiarus.
Valgo ne tik salotas
„Pirkėjai į savo racioną stengiasi įtraukti daugiau vaisių ir daržovių, o ypač pavasarį, kai parduotuvėse pasirodo šviežio derliaus daržovės bei vaisiai. Visgi, daug dėmesio sulaukia visa sveiko maisto kategorija, vegetariški ir veganiški produktai: augalinis faršas, sūris, kepsniai, įvairiausios kruopos. Taip pat tinklo pirkėjams esame paruošę ir platų sveikų desertų be laktozės, pridėtinio cukraus, tinkamų ir veganams pasirinkimą“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad veganų ir vegetarų mitybos pagrindą sudaro vaisiai, daržovės, grūdai ir riešutai. Visgi, pasak jos vegetarai ir veganai savo raciono neapriboja vien salomis ir kruopų košėmis.
„Šiuo metu gausu įvairiausių veganiškų, augaliniu pagrindu pagamintų įvairiausių patiekalų alternatyvų. Naudojant tofu sūrį galima išsikepti netgi kiaušinienę, naudojant augalinį faršą ar įvairiausias daržoves pasigaminti paplotėlius mėsainiams, naudojant iš sojos pagamintas dešreles –dešrainį. Tie, kurie mėgsta daugiau laiko praleisti virtuvėje, lengvai gali pasigaminti grikių ar ankštinių daržovių kepsnių ir kotletų“, – sako ji.
Pavasario hitas – vegetariški mėsainiai
„Iki“ atstovė pasakoja, kad daržovių mėsainiai – vienas tų patiekalų, kuris turėtų patikti ne tik tiems, kurie nevalgo mėsos, bet ir visavalgiams. Pasak jos, norint, kad daržovių mėsainis būtų nepaprasto skonio – svarbiausia pagaminti burnoje tirpstantį paplotėlį.
„Dažniausiai daržovių paplotėliai gaminami iš tokių ingredientų kaip pupelės, avinžirniai, įvairiausi grūdai, tofu ar grybai. Gaminant paplotėlį galima naudoti ne tik ankštines daržoves, bet ir burokėlius, cukinijas, saldžias bulves, brokolius, morkas. Tiesa, svarbu nepamiršti svogūnų ir česnakų, kurie patiekalams suteikia nepaprasto skonio ir aromato. Taip pat ir prieskonių – naudoti ne tik druską ir pipirus, bet ir rūkytą papriką, čili pipirus, ciberžolę ar kuminą“, – pasakoja V. Juodkazienė
Anot jos, gaminant vegetariškus paplotėlius reikėtų rinktis ir ypatingesnius bei maistingesnius miltus, pavyzdžiui, vietoje tradicinių baltųjų naudoti avinžirnių, žirnių ar kukurūzų, kurie suteiks ypatingo skonio. Norint „surišti“ daržovių paplotėlių masę, į ją galima įmušti kiaušinį – lygiai taip pat kaip gaminant kotletus ar blynus, tačiau jeigu kiaušinių nevartojate, juos galite pakeisti išbrinkusiomis ispaninio šalavijo sėklomis – sėklas tereikia sumaišyti su vandeniu ir palaikyti šaldytuve.
V. Juodkazienė dalijasi ir trimis nepaprasto skonio daržovainių receptais.
Grybų daržovainis
Jums reikės:
2 didesnių „portobelo“ grybų
1 v. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
Paplotėliams:
220 g bulvių
3 v. š. avinžirnių miltų
1⁄4 a. š. maltų ciberžolių
1⁄4 a. š. maltų pipirų
1⁄4 a. š. druskos
1 v. š. smulkintų petražolių
1 v. š. ispaninio šalavijo sėklų
3 v. š. vandens
3 v. š. alyvuogių aliejaus
Karamelizuotiems svogūnams:
100 g svogūnų
2 a. š. sviesto
1 a. š. acto
2v.š. burokėlių ir mėlynžiedės liucernos daigų
5 mažųjų špinatų lapelių
Gaminame:
Sumaišykite ispaninio šalavijo sėklas su vandeniu ir įdėkite į šaldytuvą. Nuskuskite bulves, supjaustykite kubeliais ir išvirkite. Nupilkite vandenį ir sutrinkite bulves į košę. Įmaišykite pabrinkusias ispaninio šalavijo sėklas, petražoles, avinžirnių miltus ir paplotėliams skirtus prieskonius. Iš gautos masės suformuokite du paplotėlius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir iš abiejų pusių apkepkite abu paplotėlius. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
Keptuvėje išlydykite sviestą ir vis pamaišydami kepkite svogūnus apie 20 minučių, kol jie visiškai suminkštės. Į keptuvę supilkite actą, pamaišykite, dar minutę pakaitinkite ir nukelkite keptuvę nuo viryklės. Grybų kepurėles apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sudėkite į įkaitintą grilio keptuvę ir iš abiejų pusių trumpai pakepinkite. Kepurėlės turi neprarasti tvirtumo. Apkeptus grybus pagardinkite druska. Ant vienos grybo kepurėlės dėkite karamelizuotus svogūnus, vieną paplotėlį, špinatus, kitą paplotėlį ir daigus. Ant viršaus užvožkite antrą grybo kepurėlę.
Veganiški suvožtiniai
Jums reikės:
4 visų grūdo dalių bandelių su sėklomis
8 gūžinių salotų lapų
120 g šviežių pomidorų
50 g agurkų
30 ml saulėgrąžų aliejaus
Suvožtinių paplotėliams:
300 g virtų avinžirnių
150 g virtų baltųjų pupelių
80 g svogūnų
2 skiltelių česnako
3 v. š. smulkintų petražolių
1 a. š. maltų kalendrų sėklų
1 a. š. sezamų sėklų
¼ a. š. maltų ciberžolių
1 a. š. druskos
2 a. š. alyvuogių aliejaus
Padažui:
200 ml graikiško jogurto
1 a. š. garstyčių
1 a. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. citrinų sulčių
1 skiltelės česnako
Gaminame:
Į dubenį supilkite jogurtą, alyvuogių aliejų, citrinų sultis, įdėkite garstyčias ir sutrintą česnaką. Viską gerai išmaišykite. Nukoštus avinžirnius ir baltąsias pupeles sudėkite į trintuvą ir lengvai sumalkite. Į šią masę dėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, česnakus, petražoles, kalendras, sezamų sėklas, ciberžoles ir druską. Viską trinkite rankiniu trintuvu po truputį pildami alyvuogių aliejų, kol masė taps vientisa. Iš masės suformuokite 4 paplotėlius. Keptuvėje įkaitinkite saulėgrąžų aliejų ir kepkite paplotėlius po 5–7 minutes iš abiejų pusių. Perpjaukite bandeles ir ant kiekvienos apatinės bandelės išdėliokite salotų lapus bei pomidorų riekeles. Ant viršaus išdėliokite iškeptus paplotėlius ir padenkite juos padažu. Ant padažo išdėliokite plonai pjaustytų agurkų skilteles ir uždenkite viršutine bandelės dalimi. Kiekvieną suvožtinį galite sutvirtinti perverdami mediniu pagaliuku.
Halumio sumuštinis
Jums reikės:
mėsainių bandelių
150 g halumio sūrio
1 v. š. alyvuogių aliejaus
80 g avokadų
1 a. š. citrinų sulčių
30 g šviežių agurkų
20 g svogūnų
10 g gražgarsčių
žiupsnio druskos
Gaminame:
Perpjaukite sūrį pusiau į dvi riekeles, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir po 1–2 minutes apkepkite iš abiejų pusių įkaitintoje grilio keptuvėje. Sūris turėtų truputį parusti bei įgauti rudus dryžius nuo grilio pagrindo. Avokadus nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Supjaustykite agurkus ir svogūnus. Pastaruosius pagardinki- te druska. Perpjaukite bandelę perpus ir trumpai paskrudinkite įkaitintoje keptuvėje be aliejaus. Apatinę bandelės dalį padenkite svogūnais, toliau dėkite gražgarstes, agurkus, avokadus, sūrį ir viską uždenkite viršutine bandelės dalimi.