Pasibaigus vasaros atostogoms ir įsisukus į rudenišką rutiną, į saulėtus kraštus bent jau mintimis ir skonių pojūčiais gali lengvai nukelti maistas. Kai norisi sotaus, spalvingo ir lengvai bei pigiai paruošiamo egzotiško maisto, dažnuose namuose nuskamba Meksikos virtuvės vardas. Tą pastebi ir prekybininkai – pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, auga tiek jau pagamintų pasaulio virtuvių įkvėptų patiekalų, tiek ir jiems reikalingų ingredientų paklausa. Pavyzdžiui, nuo Meksikos virtuvės neatsiejami avokadai jau tapę kasdieniu pirkiniu.
„Lietuviai noriai eksperimentuoja virtuvėje, tą rodo ir nuolat besistiebianti pasaulio virtuvių produktų paklausa. Vien šiemet įvairių meksikietiškų, japoniškų ar kiniškų produktų nupirkta jau pusantro karto daugiau nei pernai – akivaizdu, kad pirkėjai labai domisi pasaulio skoniais. Tai paskatino šį rudenį pristatyti keliolika visiškai naujų jau pagamintų kulinarijos patiekalų, įkvėptų pasaulio virtuvių: nuo turkiškų kebabų iki austriškų šnicelių ir įvairaus meksikietiško maisto. Jau pirmosiomis savaitėmis jie patraukė dėmesį tų, kurie ne visada turi noro, laiko gamintis patys arba tiesiog nori sutaupyti dienos pietums ar skaniai vakarienei“, – sako G. Kitovė.
Neabejotina egzotiškų virtuvių žvaigždė yra spalvomis ir ryškiais skoniais viliojanti Meksikos virtuvė. O vienas iš pagrindinių jos herojų, be kurio neapsieina dažnas patiekalas – populiarusis avokadas. Vienas Meksikos gyventojas suvalgo net apie 10 kilogramų. Tad kas gali būti geresni ekspertai, kaip šį ir sveikos mitybos simboliu tapusį vaisių skaniai panaudoti virtuvėje?
„Avokadas jau ir daugeliui lietuvių tapęs neatsiejama pusryčių skrebučio ar glotnučio, salotų dalimi. Besiplečiant avokadų rūšių pasiūlai ir esant geroms kainoms, vis daugiau žmonių atranda jų vertę. Matome, kad jie stabiliai populiarėja kasdieniame meniu – per pastaruosius 3 metus avokadų pardavimai yra išaugę jau beveik trečdaliu. Universalumas, patraukli kaina ir nauda sveikatai lemia, kad jie tampa įprasto raciono dalimi daugeliui pirkėjų. Juolab – per akcijas, kai gali rinktis iš plataus rūšių asortimento ir sutaupyti“, – sako G. Kitovė.
Kaip apsaugoti avokadą nuo parudavimo? Paprasčiausias būdas
Žaliasis auksas – taip avokadus vadina jau ne tik meksikiečiai, tačiau ir didelė dalis likusio pasaulio, tikriausiai ir nemaža juos taip pamėgusių Lietuvos pirkėjų dalis. Pasak tinklo atstovės, rinkdamiesi avokadus klientai pirmiausiai dairosi nuolaidų, akcijų, tačiau turi ir savo favoritus. Iš įvairių „Iki“ siūlomų veislių populiariausi yra „Hass“ avokadai, kurie mėgstami dėl intensyvesnio skonio ir kreminės tekstūros.
Taip pat vis labiau populiarėja jau sunokinti avokadai, kurie tinkami naudoti iškart, pastebi G. Kitovė. Tuomet nereikia sukti galvos dėl tokių jiems namuose greičiau optimalią konsistenciją pasiekti padėsiančių gudrybių, kaip pakepimas orkaitėje, mikrobangų krosnelėje ar įdėjimas į popierinį maišelį su obuoliu ar bananu.
„Avokadų mėgėjai dažnai ieško ir būdų, kaip šį greitai santykyje su oru paruduojantį vaisių kuo ilgiau išlaikyti šviežią. Efektyvu gausiai apšlakstyti citrinos ar laimo sultimis, kruopščiai suvynioti į maistinę plėvelę ar patepti alyvuogių aliejumi“, – pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Tačiau kone kiekvienas meksikietis pasakys, kad geriausias patarimas – tobulai sunokusį avokadą tiesiog valgykite iš karto! „Tiesiog negalime tikėtis, kad švieži, juo labiau perpjauti maisto produktai lentynoje ar net šaldytuve išsilaikys amžinai. Jeigu atliko avokadų – iš jų greitai galite pasigaminti padažą, kuris bus skanus prie pačių įvairiausių patiekalų. Meksikiečiai labai mėgsta avokadus ir įdaryti, pavyzdžiui, tunu, kiaušiniu ar sūriu. Daugelis jau atradę gvakamolę, tačiau tai toli gražu ne vienintelis meksikietiškas gardumynas iš naudingųjų avokadų“, – sako J. Sabaitienė.
Autentiška gvakamolė, tiksianti prie visko
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 3 prinokusių avokadų, 1 žaliosios citrinos, 1 raudonojo svogūno, 2 čili pipirų (mažiau, jeigu nemėgstate aštriai), šviežios kalendros, 2 pomidorų, 1 skiltelės česnako, druskos pagal skonį.
Gaminame:
Tunu įdarytas avokadas: paprasta, pigu ir greita
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 5 min.
Reikės: 4 prinokusių avokadų, 1 raudonojo svogūno, 1 žaliosios citrinos, 1 skardinės kukurūzų, 2 skardinių tuno aliejuje, šviežiai maltų pipirų, druskos, šviežios kalendros arba šviežių petražolių.
Gaminame:
Soti meksikietiška avokadų ir vištienos sriuba
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 45 min. (15 min. ruošti ir 30 min. virti)
Reikės: 1 didelio avokado, 1 žaliosios citrinos, 8 kukurūzų tortilijų, 500 g šviežios viščiukų broilerių filė, 600 g konservuotų smulkintų pomidorų, 1 l vištienos sultinio, 400 g konservuotų juodųjų pupelių, 400 g konservuotų kukurūzų, 1 svogūno, 1 Chalapos paprikos, 3 česnako skiltelių, 1 šaukštelio malto kumino, 1 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių, šviežios kalendros, druskos, pipirų, aliejaus.
Gaminame: