Pusryčiai – neatsiejama dienos dalis, visgi, kad ją pradėtume ne tik sočiai, subalansuotai, bet ir taupiai verta pasinaudoti įvairiausiomis kulinarinėmis gudrybėmis: gaminti iš likučių, nepamiršti rudeniškų sodo ir daržo gėrybių. Tam pritaria ir maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kuri sako, kad sumanaus ryto paslaptis – sezoniškumas ir balansas lėkštėje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė pastebi, kad pirkėjai išties tampa vis atsakingesni ir atidžiau planuoja savo pirkinius. Be to, naudojasi ir patrauklių kainų pasiūlymais.
„Atsakingas pirkinių planavimas – daugelio pirkėjų siekiamybė. Pastebime, kad jų krepšeliuose vis dažniau vyrauja sezoniškumas: pirkėjai gausiai perka vietinių ūkininkų užaugintas daržoves ir vaisius: obuolius, moliūgus, bulves, svogūnus, kurių šiuo metų laiku tikrai gausus pasirinkimas. O, norėdami, kad pirkėjai kuo mažiau pajustų kainų pokyčius, ruošiame patrauklias akcijas tiek būtiniausių bei populiariausių prekių kategorijoms, tiek pavienėms prekėms ar prekių ženklams. Matome, kad įvairiausi patrauklių kainų pasiūlymai sulaukia didelio klientų susidomėjimo“, – teigia V. Budrienė.
Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė ir populiaraus maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, sako, kad norint pasigaminti sočius, skanius, tačiau nebrangius pusryčius – daug fantazijos nereikia. Gamindama pusryčius ji pati dažnai panaudoja įvairiausius nuo pietų ar vakarienės likusius likučius, o jos pusryčių lėkštė neįsivaizduojama be bene kiekviename šaldytuve randamų produktų: kiaušinių, duonos, įvairiausių daržovių, kuriomis ji stengiasi mėgautis pagal sezoniškumą.
„Jeigu vasarą pusryčiams renkatės sumuštinius, jogurtą su uogomis ar granolą, tai rudenį ir žiemą racione turėtų atsirasti daugiau šildančio maisto: kruopų, košių, keptų daržovių“, – teigia ji ir dalijasi keliomis gudrybės, kuriomis ji vadovaujasi gamindama skanius ir taupius pusryčius.
Naudingi tinklaraštininkės patarimai
Svarbiausia – balansas. Pasak G. Žutautaitės, sveikiems pusryčiams turėtų galioti tos pačios taisyklės, kaip ir likusiam dienos meniu. Jeigu valgome net ir paprasčiausią sumuštinį, prie jo nepamirškime ir daržovių ar daugiau baltymų – žuvies, mėsos, kiaušinio ar tiesiog saujos riešutų.
Nepamirškite sezoniškumo. Tiek gamindama pietus, tiek vakarienę, tiek ruošdama pusryčius tinklaraštininkė į racioną stengiasi įtraukti kuo daugiau daržovių. Jas ji renkasi pagal sezoniškumą. Mat, tokiu būdu ne tik valgome daugiau vietinių augintojų užaugintų sodo bei daržo gėrybių, bet ir sutaupome – sezoniniai vaisiai ir daržovės siūlomi už geriausią kainą. Todėl smidrus ji pataria valgyti pavasarį, o keptą moliūgą – rudenį.
Norite sutaupyti laiko – pasiruoškite iš vakaro. Nors pusryčius laiko vienu svarbiausių dienos malonumų, taisyklėmis jų tinklaraštininkė neapriboja – dažniausiai valgo tada, kada norisi, o skubantiems, pusryčius pataria pasiruošti iš vakaro. Užsipilti avižų košės arba išsivirti grikių. Jas G. Žutautaitė taip pat gardina įvairiausiomis daržovėmis, kiaušiniais arba pačios pasigamintomis moliūgų tyrėmis.
Pusryčiai – puikus metas sunaudoti likučius. Žuvies, mėsos, daržovių ar sūrio, pavyzdžiui, mocarelos likučiai – puikus priedas prie įvairiausių pusryčių patiekalų. Pilno grūdo sumuštinių, tortilijų suktinukų. Na, ir žinoma, kiaušinių. Visgi, netgi kepant paprasčiausią kiaušinienę galima pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, papildyti ją pievagrybiais ar kitais mėgstamais grybais, kuriuos randate šaldytuve. Taip pat ir sūriais, jau minėta mocarela, įvairiausiais žalumynais. Jeigu tradicinė kiaušinienė ar omletas kiek pabodo – visuomet galite išsikepti fritatą ar išsivirti kiaušinių be lukšto. „Iki“ ambasadorė dalijasi ir keliais paprastai paruošiamų pusryčių receptais.
Sumuštinis su šprotais
Jums reikės:
Gaminame:
Ant duonos tepame majonezą, dedame šprotus, pomidorus, svogūnus – viską papuošiame žalumynais ir apibarstome citrinos žievele ir aitriosios paprikos dribsniais. Skanaus!
Lapiniame kopūste kepti kiaušiniai
Jums reikės:
Gaminame:
Nupjauname kietuosius lapinio kopūsto kotus, nuplikome juos verdančiu vandeniu. Nusunkiame vandens perteklių ir kiek pasmulkiname kopūstą. Dedame į keptuvę, kurioje jau čirška svogūnas ir česnakas. Įmušame kiaušinius, pagardiname mėgstamais prieskoniais, uždengiame keptuvę dangčiu ir kepame iki pageidaujamos kiaušinio konsistencijos.
Moliūgų košė
Vienai porcijai reikės:
Po žiupsnelį:
Gaminame:
Puode įkaitiname migdolų pieną, jam užvirus, suberiame avižinius dribsnius. Po 3 minučių virimo, į verdančią košę sudedame moliūgų tyrę ir visus prieskonius. Košę gerai išmaišome ir leidžiame dar kelias minutes pavirti. Serviruojame su mėgstamais riešutais, moliūgo sėklomis, apšlakstome klevų sirupu.