Krevečių patiekalai Velykoms: derinkite su kiaušiniais, gaminkite kokteilius, salotas

Recipe

Kas gali labiau papuošti šventinį stalą nei jūros gėrybės? Ypač krevetės, kurios pasižymi ne tik nepaprastu skoniu, bet ir puikiai atrodo lėkštėje. Be to, jos greitai pagaminamos bei dera tiek su įvairiausiomis daržovėmis, tiek pavasario šventės Velykų simboliu – kiaušiniu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai puoselėja tradicijas, tačiau nebijo ir naujų skonių, todėl jūros gėrybės dažnai pasirodo šventiniuose pirkinių krepšeliuose.

Greitai paruošiamos, atrodo puošniai

„Silkė, karpis, lašiša – tradicinės žuvys, kurios populiarios kasdien, bet taip pat dažnai puikuojasi ir ant šventinio stalo. Visgi, pastebime, kad pastaruoju metu pirkėjai linkę labiau eksperimentuoti su receptais, ypač įvairiausiomis progomis, renkasi gurmaniškesnius ingredientus, midijas ar virtas krevetes su kiautu“, – teigia „Iki“ komunikacijos vadovė.

Žuvis ir jūros gėrybės – tikras kulinarų malonumas. Tai, ko gero, paprasčiausiai ir greičiausiai paruošiamas maistas – sveiki ir maistingi jūros gelmių patiekalai gali būti patiekiami vos per 20 minučių. Taip pat nereikia pamiršti, kad jūros gėrybės ne tik taupys laiką, bet ir stiprins sveikatą. Be to, įvairiausios jūros gėrybės, tokios kaip krevetės, puošniai atrodo ir ant šventinio stalo.

Universaliai panaudojamos

Krevetėmis galima gardinti įvairiausias salotas – jos ypač tinka su pomidorais, agurkais, smidrais, įvairiausiais žalumynais, netgi su mangais. Jeigu norite greitai ir lengvai pagaminamo patiekalo Velykoms, galite paruošti grietinėlėje arba tiesiog česnakiniame svieste troškintų krevečių ir patiekti jas su paprasčiausia paskrudinta duona. Be to, jas drąsiai galima derinti ir su svarbiausiu Velykų simboliu – kiaušiniais. Tereikia išskobti virtų kiaušinių trynius, juos sumaišyti su majonezu, druska, pipirais, citrinos sultimis, mėgstamais prieskoniais ar šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Tuomet gauta mase įdaryti kiaušinius, o ant viršaus viską papuošti kepintomis krevetėmis.

Krevečių skonis atsiskleidžia pagardinus jas česnaku, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, petražolėmis, kalendra, krapais, citrinos sultimis ar aštresniais prieskoniais. Be to, jas galima valgyti ir visai žalias, vos pamarinavus citrinų sultyse.

Jeigu mėgstate lengvesnį maistą – iš krevečių galite pasigaminti ir sriubą. Pavyzdžiui, tailandietišką tom yum sriubą. Jai prireiks specialios tailandietiškos kario pastos, krevečių, vištienos, sultinio, kokosų pieno, įvairiausių pagardų: čili pipiro, svogūnų, česnakų, žuvies padažo, žaliosios citrinos sulčių, šviežios kalendros. Jeigu mėgstate, tokią sriubą galite pagardinti ir grybais, azijietiškais makaronais. Na, o jeigu įsigijote virtų krevečių su kiautu – jas išlukštenę kiautų neišmeskite, pataria „Iki“. Iš jų galite išvirti nepaprasto skonio sultinį, kurį panaudoti galėsite virdami įvairiausias žuvienes, ramenus ar kitas mėgstamas sriubas.

Visgi, nors krevetės dera prie daugelio patiekalų ir išties yra labai lengvai paruošiamos, kelias taisykles jas ruošiant žinoti pravartu. Gaminant krevetes svarbiausia jų neperkepti. Mat netinkamai jas paruošus – tekstūra gali tapti tarsi guminė. Krevečių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio: mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie  3–4, didesnes – 5–8 minutes. Kad krevetės yra paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus rausvesnės spalvos.

Patiekalų su krevetėmis „Iki“ siūlo pasigaminti ir Velykoms bei dalijasi trimis nepaprasto skonio receptais.

Kiaušiniai su krevetėmis

Jums reikės:

5 kiaušinių

10 krevečių

1 skiltelės česnako

½ žaliosios citrinos

2 v. š. majonezo

1 v. š. sviesto

žiupsnelio druskos, pipirų

Gaminame:

Kiaušinius kietai išvirkite, nulupkite, perpjovę pusiau, išimkite trynius ir sudėkite juos į dubenį. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite smulkiai pjaustytą česnako skiltelę. Pakepinkite 2 minutes ir sudėkite krevetes – kepkite jas tol, kol uodegėlės pradės riestis į vidų. Į dubenį su tryniais įdėkite majonezo, įspauskite citrinos sulčių, užberkite prieskonių ir viską išmaišykite. Paruoštą masę dėkite į kiaušinio puseles ir papuoškite kepta krevete.

Krevečių kokteilis

Jums reikės:

200 g išlukštentų krevečių

120 g majonezo

2 v. š. kečupo

4 v. š. citrinų sulčių

1 a. š. Vorčesterio padažo

1⁄4 a. š. druskos

1⁄4 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų

50 g raudonųjų svogūnų

100 g salierų stiebų

100 g salotų lapų

1 citrinos

Gaminame:

Į indą sudėkite majonezą, kečupą, Vorčesterio padažą, supilkite citrinų sultis, įberkite druskos ir pipirų ir viską gerai išmaišykite. Krevetes suberkite į verdantį vandenį ir porą minučių pavirkite, tuomet nupilkite vandenį ir leiskite krevetėms atvėsti. Kelias krevetes atidėkite, o likusias susmulkinkite. Salotas suplėšykite nedideliais gabalėliais (pasilikite porą stambesnių lapų), salierus supjaustykite plonomis juostelėmis, o svogūną – kubeliais. Salotas, salierus, svogūnus ir krevetes sumaišykite, sudėkite į traures ir užpilkite paruoštu padažų. Kokteilius papuoškite salotų lapais, krevetėmis ir citrinos griežinėliais.

Smidrų salotos su krevetėmis ir dumblių traškučiais

Jums reikės:

300 g smidrų

2 laiškinių svogūnų

150 g  krevečių

1 jūrų dumblių lapelio

30 ml alyvuogių aliejaus

žiupsnio rupios jūros druskos

150 ml saulėgrąžų aliejaus kepimui

1 citrinos sulčių

Gaminame:

Pašalinkite krevečių galvas ir kietus smidrų galus. Į puodą verdančio vandens įberkite žiupsnį druskos ir apie 2 minutes virkite nuplautus smidrus. Nupilkite likusį vandenį ir nusausinkite smidrus. Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite krevetes. Kepkite 8 minutes. Giliame puode įkaitinkite saulėgrąžų aliejų ir trumpai pakepinkite suplėšytus dumblių gabaliukus. Kai dumbliai iškils į vandens paviršių, perkelkite juos ant popierinio rankšluosčio. Laiškinius svogūnus susmulkinkite. Salotų inde sumaišykite visus paruoštus ingredientus, įmaišykite dar žiupsnelį druskos, apšlakstykite citrinos sultimis ir patiekite.