Vasarą gaivumo norisi ir savo lėkštėje. Besimėgaujant šiltais orais vasariškiems pietums puikiai tinka įvairiausios salotos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žmonės vasarą nori valgyti lengviau, pradeda vartoti daugiau daržovių, įvairiausių žalumynų ir salotos dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose.
„Pastaruoju metu lietuviai lavina gurmanišką skonį, ieško maisto įvairovės. Taip pat pirkėjai ėmė derinti maisto produktus, populiarėja sveikesnė, vegetariška mityba. Pastebime, kad šiltąjį sezoną itin populiarios tampa įvairios salotos. Jas pirkėjai valgo kaip sveiką patiekalą ar mėgstamą garnyrą, o mes esame paruošę įvairų jų pasirinkimą: nuo Cezario, su falafeliais iki taip pirkėjų pamėgtų graikiškų salotų“, – sako V. Budrienė.
Skanus, bet lengvas patiekalas
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, jog remiantis Sveikatos ministerijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, žmogui per dieną suvartoti reikėtų bent 400 gramų, apie 3–5 porcijas daržovių.
„Reguliarus daržovių ir vaisių vartojimas yra itin svarbus ir daržovės turėtų sudaryti didesnę dalį lėkštės. Siekiant laikytis subalansuotos mitybos principų ir kasdien suvartoti tinkamą daržovių kiekį – jas vertėtų valgyti ne tik kaip garnyrą, bet ir kaip lengvą užkandį. O tam puikiai tinka įvairiausi šviežių daržovių patiekalai, pavyzdžiui, visame pasaulyje taip pamėgtos graikiškos salotos“, – teigia ekspertė.
Šios salotos, anot ekspertės, yra vienas iš populiariausių ir žinomiausių graikiškų patiekalų ne tik Graikijoje, tačiau ir už jos ribų. Graikiškai šios salotos vadinasi horiatiki – šis žodis išvertus reiškia kaimą.
„Graikiškos salotos – bene autentiškiausias graikiškas patiekalas. Jį pamėgo ne tik vietiniai graikai, bet ir viso pasaulio valgytojai. Tai – ypatingas lengvas ir sveikas patiekalas, kuris suteiks energijos ir jėgų, organizmui naudingų medžiagų, tačiau neapsunkins skrandžio ir virškinimo“, – sako maisto ekspertė.
Graikiškų salotų paslaptis
Graikiškų salotų sudėtis ganėtinai paprasta, tačiau itin svarbu kokybiški ingredientai. Jos susideda iš šviežių pomidorų, agurkų, svogūnų, alyvuogių, ir žinoma, didžiulio gabalo graikų pamėgto fetos sūrio.
Graikiškos salotos ypač mėgstamos šiltuoju metų laiku, nes šis patiekalas yra tikrai gaivus, o jį paruošti itin paprasta.
Manoma, kad valgyti šias salotas pietų pradžioje pradėjo garsusis senovės graikų gydytojas Hipokratas. Jis teigė, kad žalių daržovių valgymas prieš pietus yra sveikos mitybos pagrindas. Mat žalios daržovės lengvai virškinamos, be to, jose gausu vitaminų.
Graikiškos salotos labiausiai išpopuliarėjo apie septintąjį dešimtmetį, kai į Graikiją dideliais srautais pradėjo plūsti turistai. Kaip pasakoja maisto ekspertė, apsukrūs restoranų savininkai rado būdą „apeiti“ vyriausybės nustatytas paprastų salotų su pomidorais, agurkais, svogūnais kainas ant viršaus uždėdami didelį fetos sūrio gabalą. Taigi, šis paprastų salotų patobulinimas leido jiems už salotas paprašyti kur kas daugiau nei iki tol buvo priimta.
Naujos graikiškų salotų variacijos
V. Juodkazienė sako, kad pastaruoju metu populiarėja pačios įvairiausios šių salotų variacijos. Ji pataria nebijoti eksperimentuoti su padažais ir naudojamais produktais.
„Pastaruoju metu dažnai galima sutikti ir pačių originaliausių graikiškų salotų variacijų: jos patiekiamos ir su mėsa, žuvimi ar kruopomis, o norint paįvairinti racioną net mažučiai pakeitimai gali į gerai pažįstamus graikiškos virtuvės patiekalus atnešti naujų skonių bei aromatų“, – pabrėžia ekspertė.
Pasak ekspertės, graikiškas salotas patobulinus keliais priedais, jos galėtų tapti ir dar didesniu vitaminų bei gerųjų medžiagų užtaisu. Graikiškas salotas galima papildyti vištiena, jautiena, kalakutiena, lašiša ar kita mėgstama žuvimi. Nustebsite, tačiau prie šių salotų puikiai tinka ir įvairios kruopos, kurios pasižymi itin aukšta maistinė verte. Jose yra gausu B grupės vitaminų, geležies ir baltymų.
V. Juodkazienė siūlo išbandyti ir kelis originalius graikiškų salotų receptus. Joms pagardinti tereikės trupučio avokado, miežių kruopų ir lašišos.
Graikiškos salotos su miežiais ir avokadu
Jums reikės:
• 120 g miežių kruopų
• 1 a. š. druskos
• 100 g griežinėliais pjaustytų agurkų
• 250 g ketvirčiais supjaustytų slyvinių pomidorų
• 80 g smulkintų raudonųjų svogūnų
• 10–12 juodųjų alyvuogių
• 1 plonais griežinėliais supjaustyto avokado
• 150 g kubeliais smulkinto feta sūrio
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• ¼ a. š. druskos
• 1 a. š. džiovintų raudonėlių
• 2 v. š. smulkintų petražolių
• 1 v. š. citrinų sulčių
Pagaminimas:
Sudėkite miežių kruopas į puodą, įpilkite vandens (miežių kruopų ir vandens santykis turėtų būti 1:3) ir kaitinkite, kol vanduo užvirs. Jam užvirus, sumažinkite ugnį ir virkite kruopas, kol šios sugers visą vandenį. Jei verdant pasirodys putų, nugriebkite jas. Virimo pabaigoje kruopas pasūdykite. Svarbu
proceso metu stebėti miežių kruopų konsistenciją ir nepervirti. Nusausintas kruopas palikite atvėsti. Į kitą indą sudėkite visus kitus graikiškų salotų ingredientus, galiausiai – atvėsusias miežių kruopas ir viską išmaišykite. Štai ir viskas – galite mėgautis kitokiu, bet neabejotinai gardžiu graikiškų salotų skoniu.
Graikiškos salotos su ant grilio kepta lašiša
Jums reikės:
• 300 g lašišos filė
• ¼ a. š. druskos
• 2–3 v. š. alyvuogių aliejaus
• 100 g griežinėliais pjaustytų agurkų
• 250 g ketvirčiais supjaustytų slyvinių pomidorų
• 80 g smulkintų raudonųjų svogūnų
• 10–12 juodųjų alyvuogių
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus
• 1 v. š. citrinų sulčių
• ¼ a. š. druskos
• ¼ a. š. maltų pipirų
• 1 a. š. smulkintų šviežių raudonėlių lapelių
• 2 v. š. smulkintų petražolių
Pagaminimas:
Įkaitinkite aliejumi išteptą grilio keptuvę, sudėkite lašišą ir kepkite 6–8 minutes vieną pusę ir 2–3 minutes kitą pusę. Tada atsargiai išimkite lašišą iš keptuvės, apibarstykite druska ir palikite atvėsti. Salotoms skirtus ingredientus sudėkite į salotinę, išmaišykite ir galiausiai sudėkite mažais gabalėliais susmulkintą lašišą. Skanaus!