Kvapni, tinkanti tiek pusryčiams, tiek desertui – lengvai vos iš kelių nebrangių ingredientų paruošiama bananų duona yra vienas populiariausių kepinių pasaulyje. Galima įtarti, kad taip yra ir Lietuvoje, nes pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, bananai apskritai yra dažniausiai perkama prekė šalyje.
„Bananai yra vienas mėgstamiausių lietuvių vaisių ne veltui – jie ne tik saldūs, bet ir naudingi sveikatai, o kaina yra patraukli. Be to, jais mėgautis galima pačiais įvairiausiais būdais: nuo skanaus užkandžio, pusryčių košės pagardinimo iki kepimo ant grilio ar įvairiuose desertuose. Tad nieko nuostabaus, kad ar žiema, ar vasara – pirkėjai savo įprasto pirkinių krepšelio be bananų neįsivaizduoja. Tą geriausiai iliustruoja faktas, kad bananai apskritai yra perkamiausia prekė „Iki“ parduotuvėse. Kasdien visoje šalyje jų parduodama bent po keliolika tonų, o visi pernai parduoti bananai kone užpildytų tipinį devynaukštį“, – sako G. Kitovė.
„Iki“ konditeris Thierry Lauvray pasakoja, kad bananų duonos populiarumo priežastis nuspėti nesunku. Ji yra gana paprastai iškepama, tad pavyksta net pradedantiesiems virtuvėje. O gardžiam kepiniui reikia vos kelių nebrangių ingredientų, kurie lengvai pasiduoda interpretacijoms.
„Bananų duona pasižymi puikiu drėgnumo, saldumo ir skonio deriniu, ji skani visokia – klasikinė, su riešutais arba be jų, su šokolado gabalėliais. Visgi, yra didelis skirtumas tarp paprastos ir išskirtinės bananų duonos. Norint, kad skonio receptorius džiugintų puikiai iškepta duona, reikėtų atsiminti kelis patarimus“, – pažymi Lietuvoje įsikūręs prancūzas konditeris Th. Lauvray.
Rinkitės tinkamus bananus. Viskas prasideda nuo labai prinokusių, geriausia – jau šiek tiek dėmėtų bananų. Kuo bananas labiau prinokęs, tuo jis saldesnis. Tai padės sumažinti pridėtinio cukraus ir kalorijų kiekį. Neturite pernokusių bananų? Yra keli triukai.
„Jei turite kelias dienas, bananus įdėkite į rudą popierinį maišelį, kad pagreitintumėte nokimo procesą. Jeigu kepti duoną norite šiandien, įdėkite bananus (su žieve) į orkaitę ir 150 °C temperatūroje pakepkite 30-40 minučių, kol bananai pasidarys tamsiai rudi, tuomet atvėsinkite. O jeigu bananų reikia čia ir dabar, į tešlą įmaišykite šiek tiek daugiau klevų sirupo arba medaus, kad išgautumėte tokį saldumą, kokį paprastai gaunate iš itin prinokusių bananų. Tik skystų priedų nepadauginkite, kad neišbalansuotumėte recepto“, – gudrybėmis dalijasi Th. Lauvray.
Naudokite svarstykles. Jeigu mišrainę ar sriubą galima gaminti naudojant produktus „iš akies“, tai konditerija – menas, reikalaujantis tikslumo, pabrėžia Th. Lauvray. Kad receptas pavyktų taip, kaip reikia, sausus bananų duonos ingredientus, pavyzdžiui, miltus, cukrų ir šokolado drožles, reikia tiksliai išmatuoti.
Nepermaišykite tešlos. Šis patarimas labai svarbus norint išvengti „guminės“ bananų duonos. Pasak Th. Lauvray, pernelyg įnirtingas maišymas leis susidaryti per dideliam glitimo kiekiui, kuris lems tankią kepinio struktūrą. Taigi kepant bananų duoną svarbu tiesiog sumaišyti ingredientus, kol jie susijungs. Be to, nepamirškite, kad paprastai sausus ingredientus rekomenduojama maišyti atskirai nuo drėgnų ingredientų ir tada greitai juos sumaišyti.
Persijokite sausus ingredientus. Tai tikrai nėra laiko švaistymas, akcentuoja konditeris. Iš tiesų miltų, cukraus ir prieskonių sijojimas neleidžia susidaryti gumulėliams. Be to, pagrindiniai ingredientai geriau pasiskirsto ir labiau „išsivėdina“, todėl tešla bus puresė ir tobulai vientisa.
Įkaitinkite orkaitę. „Paprastas, bet kartais pamirštamas žingsnis. Įkaitusi orkaitė padeda kepiniui greičiau išsiplėsti ir iškepti. Dedant duoną į neįkaitintą orkaitę, dažnai kepinys taip neiškyla, būna mažesnis, o tada sunku tinkamai sureguliuoti kepimo laiką“, – pažymi „Iki“ konditeris.
Orkaitės durelių neatidarinėkite. Pasak Th. Lauvray, atidarius orkaitės dureles kepimo pradžioje, duona gali sukristi, t. y. pasikeisti jos forma. Taigi, norėdami turėti gerai iškepusį kepinį, venkite atidaryti dureles ir tiesiog kepiniu pasigrožėkite per stiklą.
Leiskite duonai pailsėti. Prieš išimdami bananų duoną iš kepimo formos, leiskite jai atvėsti 30 minučių. Kai ji vos ištraukta iš orkaitės, duona bus trapi ir gali įtrūkti, jei bus išimta per anksti. Tuomet rekomenduojama iš kepimo formos išimtą kepinį palikti kambario temperatūroje, kad jis tolygiai atvėstų, o tik tada pjaustyti.
Eksperimentuokite su priedais. Pati paprasčiausia bananų duona jau yra puikus skanėstas, bet ją lengva kaskart iškepti vis naujai. Th. Lauvray pasakoja, kad galima įdėti imbiero, puikiai tiks riešutai, šokolado gabaliukai, kai kurie mėgsta tešlą paskaninti ir šokoladiniu kremu. Bus skanu įmaišyti ir kokoso drožlių, džiovintų vaisių, sėklų ar net šviežių uogų.
Th. Lauvray siūlo išbandyti naują variantą nuodėmingai skaniai duonai, kurioje duetą sušoks bananai su braškėmis.
Bananų duona su braškėmis
Porcijos: 2 maždaug 23X13 cm dydžio kepimo formos
Gaminimo laikas: 1 val. (15 min. ruošti ir 45 min. kepti)
Reikės: 3 prinokusių bananų, 300 g šviežių braškių, 115 g minkšto sviesto, 240 g miltų, 200 g cukraus (arba mažiau), 2 didelių kiaušinių, 1 arbatinio šaukštelio kepimo sodos, 1/2 šaukštelio druskos.
Gaminame: