Rytoj, sausio 6-ąją, pasaulyje bus minima Trijų Karalių diena, žyminti didžiųjų žiemos švenčių pabaigą. Skirtingose šalyse skiriasi šios šventės tradicijos, tačiau daugelį jų sieja pyragai su paslaptimi. Desertų šią dieną nevengia ir lietuviai, tačiau renkasi jau iškeptus, su minima proga tiesiogiai nesusijusius pyragus ar tortus. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjai įvairiomis progomis ieško dar nebandytų konditerijos gaminių ir kepinių, visada laukia naujienų.
„Pastebime, kad mūsų klientams ypač svarbi konditerinių gaminių įvairovė – jie drąsiai išbando naujus desertus, todėl norint pasiūlyti kuo didesnį ir platesnį jų pasirinkimą, asortimentą atnaujiname net kelis kartus per metus. Taip pat didelį dėmesį skiriame kepinių sudėčiai. Siūlome ir sveikesnes desertų alternatyvas, pavyzdžiui, kepinius be laktozės, pridėtinio cukraus ar kvietinių miltų. Be to, lojaliems klientams įvairius konditerijos gaminius siūlome už specialias kainas. Tai ypač aktualu minint įvairias šventes, kai norisi ir sutaupyti, ir pavaišinti svečius gardžiais desertais“, – teigia V. Budrienė.
Pyragai ir kitos tradicijos: kaip skirtingos šalys mini Tris Karalius?
Italija. Trijų Karalių šventė yra itin svarbi visoje Italijoje, tačiau kiekviename regione jos minėjimo tradicijos skiriasi. Venecijos kanaluose šią dieną rengiamos specialios valčių lenktynės, o Florencijoje, Sinjorijos aikštėje, vyksta tradicinis vėliavų mėtymas į viršų. Tačiau visoje šalyje sausio 6-osios naktį vaikai sulaukia dovanų ir tiki, kad jas atnešė senoji La Befana. Ši tradicija, pagrįsta pasaka, kad karaliai, eidami aplankyti kūdikėlio Kristaus, sustojo paklausti senos moters kelio. Šie paprašė jos prisijungti, o ji atsisakė. Vėliau senolė persigalvojo, tačiau karalių neberado, pasiklydo ir iki šiol lanko vaikus su dovanomis.
Paklydėlės vardą gavo ir tradicinis, Trijų karalių šventei gaminamas pyragas. Prieš kepant „Befana“, į jo tešlą įdedama didelė džiovinta pupelė – kas ją randa savo gabalėlyje, tampa tos dienos karaliumi arba karaliene.
Vokietija. Trijų Karalių dieną Vokietijoje vaikai arba jaunuoliai persirengia išminčiais ir beldžiasi į kaimynų duris bei gieda giesmes arba meldžiasi. Keliaudami po apylinkes, jie prašo aukoti jų bažnyčių organizacijų labdaringoms akcijoms, o bendruomenės nariai juos paprastai vaišina riešutais ir obuoliais. Jie dažnai kartu su savimi nešasi žvaigždę, simbolizuojančią tą, kuri kelią iki kūdikėlio Kristaus rodė dovanų jam nešusiems karaliams. Šių giesmininkų grupes paprastai sudaro keturios mergaitės arba du berniukai ir dvi mergaitės.
„Dreikönigskuchen“ – dar žinomas kaip Trijų karalių pyragas. Tai tradicinis, pietų Vokietijoje ir Šveicarijoje populiarus kepinys iš mielių. Šio puraus ir saldaus pyrago viduje slepiasi migdolas, lazdyno riešutas arba net maža karaliaus figūrėlė. Kas randa ją ar riešutą – tampa dienos karaliumi arba karaliene, gauna karūną, kartais ir mažą dovanėlę.
Puerto Rikas. Šventės dieną visame Puerto Rike rengiami įvairūs paradai, tačiau griausmingiausiai Tris Karalius mini šalies sostinė. Joje visą dieną vyksta festivalis su gyva muzika, tradiciniu maistu ir gėrimais bei nemokamomis dovanomis vaikams. Pagrindinio festivalio akcentu tampa persirengėliai karaliais, įspūdingai įžingsniuojantys į miesto centrą.
„Rosca de Reyes“ – tai apvalios arba ovalios formos pyragas, kurio viduje yra saldus kreminis įdaras, o viršų puošia cukruoti vaisiai arba saldi plakta grietinėlė. Vieni jį vadina keksu, kiti – saldžia duona. Įdaras gali būti įvairus, tačiau į pyrago tešlą būtina įmaišyti karaliaus figūrėlę. Kas ją randa, gauna popierinę karūną, kuri dažniausiai būna įdėta į pyrago dėžutę.
Jei norite paragauti šio šventinio pyrago, nebūtina vykti iki Puerto Riko – jį pagal „Iki“ receptą galite išsikepti patys.
Pyragas „Rosca de Reyes“
Jums reikės:
7 g sausų mielių
¼ puodelio šilto vandens
1 v. š cukraus
1/3 puodelio šilto pieno
200 g tirpinto sviesto
3 puodelių miltų
5 kiaušinių
¼ v. š cinamono
½ a. š druskos
½ puodelio cukraus pudros
Cukruotų džiovintų vaisių (vyšnių, figų, apelsinų, citrinų, mangų)
Žiupsnelio skiltelėmis supjaustytų migdolų
Gaminimas:
Į nedidelį dubenį suberkite sausas mieles ir užpilkite jas šiltu vandeniu. Įmaišykite cukraus. Palikite pastovėti 5–10 minučių. Į kitą dubenį supilkite šiltą pieną, tirpintą sviestą ir gerai išmaišykite. Trečiame, jau didesniame dubenyje, sumaišykite 2/3 miltų, 3 kiaušinius, cinamoną ir druską. Tuomet supilkite mielių bei pieno ir sviesto mišinius – viską maišykite bent kelias minutes. Palaipsniui įmaišykite likusį puodelį miltų – tešla turi gautis minkšta ir šiek tiek lipni. Išverskite ją ant miltais pabarstyto paviršiaus. Minkykite tešlą, kol ji taps lygi ir elastinga. Tešlą sudėkite į sviestu arba aliejumi pateptą dubenį (geriausia, kad ji būtų apvali). Palikite šiltai 1–2 valandoms arba kol tešla iškils.
Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Suplakite likusį kiaušinį ir juo patepkite tešlos kraštą. Pyragą puoškite cukruotų vaisių gabalėliais ir migdolų griežinėliais. Kepkite 25–35 minutes arba kol tešla taps auksinės spalvos. Apiberkite cukraus pudra. Visiškai atvėsinkite ir mėgaukitės!