Dabar – pats šviežių cukinijų įkarštis, kai jos skanios, tvirtos ir traškios. Kartais mėgstama pasišaipyti iš šios daržovės pertekliaus, tačiau visai be reikalo – kukli, bet kokybiška cukinija gali tapti stalo žvaigžde, nors tekainuoja centus, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Juk pripažinkime – kai norisi valgyti net ir akimis, tuomet žymiai lengviau į savo kasdienį racioną įtraukti taip būtinų daržovių.
Pasitikrinkite – ar suvalgote pakankamai daržovių?
Daugelio pamirštama tiesa – nors lietuviai parduotuvių šviežių daržovių skyriuose praleidžia vis daugiau laiko ir gali mėgautis itin plačiu asortimentu, daržovių vis dar suvalgome per mažai.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja daržoves ir vaisius valgyti ne mažiau kaip 5 kartus per dieną, iš viso suvartojant bent 400 gramus jų. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos tyrimai rodo, kad tokios rekomendacijos laikosi tik kas dešimtas gyventojas.
„Norime prisidėti prie sveikesnių mitybos įpročių formavimosi, todėl šviežių vaisių ir daržovių įvairovei bei kokybei skiriame ypač didelį dėmesį. Lietuviai tikrai smalsūs ir mėgsta savo racioną paįvairinti naujovėmis – pavyzdžiui, saldžiosiomis bulvėmis, saulėgrąžų galvomis ar tokia egzotika kaip raguotieji melionai. Tačiau, žinoma, paklausiausios išlieka tradicinės, universalios ir daugelio mėgstamos gėrybės – kopūstai, bulvės, morkos, obuoliai, taip pat ir cukinijos. Juk tokios daržovės, kurias kasdien net ir po kelis kartus galima lengvai įtraukti į meniu, yra ne tik sveikos mitybos pagrindas, bet ir vieni pigiausių maisto produktų“, – sako G. Kitovė.
Cukinijų valgykite į sveikatą
Cukinijos, „Iki“ duomenimis, nuolat patenka į perkamiausių šviežių daržovių dešimtuką. Jų populiarumą lemia ne tik maža kaina, bet ir tai, kad jas panaudoti galima visaip: dėti į įvairiausius troškinius, salotas, jas galima kepti keptuvėje, orkaitėje, ant kepsninės, gaminti cukinijų traškučius ar farširuoti, netgi ruošti keksiukus, taip pat saldžius ar pikantiškus pyragus.
Be to, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė atkreipia dėmesį, kad jos tinka praktiškai visiems: „Cukinija – nekaloringa, net virš 90 proc. jos sudaro vanduo. Todėl šią daržovę valgyti puikiai tinka orams vis dar primenant, kad ruduo – dar tik kalendoriuje. Be to, valgant cukinijas organizmas pasipildo vitamino C, kuris yra būtinas gerai imuninei sistemai užtikrinti, atsargomis. Šiose daržovėse randama ir daug kitų vitaminų, taip pat cukinijose yra mažai cukraus, todėl labai tinka tiems, kurie jo vengia – ar sergantiems diabetu, ar vaikams“.
Jai antrina „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška – cukinijas labai lengva pamėgti, nes dar vienas jų privalumas – šioms daržovėms termiškai apdoroti reikia visai nedaug lauko, todėl yra dažnas pasirinkimas net ir skubantiems.
„Iš tiesų jų net nebūtina kepti, virti ar troškinti – cukinijas galima valgyti ir žalias. Ypač, kai jos jaunutės, traškios, pasižymi švelniu skoniu ir malonios tekstūros žievele. Tiesiog supjaustykite jas plonais griežinėliais arba daržovių skustuku suformuokite ilgas juosteles – ir naudokite salotoms, karpačams, garnyrui. O storesni griežinėliai gali atstoti net ir krekerius ar sausainius užkandžiuose – nekaprizingo skonio cukinija derės ir su humusu ar užtepėlėmis“, – idėja dalijasi E. Semaška.
Jeigu tarp bičiulių ar šeimos narių turite dvejojančių cukinijos potencialu, „Iki“ kulinarijos šefė kviečia lengvai pakeisti jų nuomonę. Cukinijų skonis – švelnus, todėl jos lengvai papildo kitus ingredientus. Tačiau išvaizda gali juos net pranokti – tereikės šiek tiek fantazijos virtuvėje.
Skaniai grilio sezono pabaigai – keptų cukinijų suktinukai su lašiša
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 3 cukinijų, 100 g šviežio tepamo sūrio, 100 g rūkytos lašišos, druskos, pipirų, aliejaus, šviežių krapų.
Gaminame:
Įspūdingai atrodantys cukinijų „lizdeliai“ pusryčių kiaušiniams
Porcijos: 6 „lizdeliai“
Gaminimo laikas: 20 min. (+20 min. kepti)
Reikės: 3-4 cukinijų, druskos, pipirų, granuliuotų česnakų, svogūnų miltelių, alyvuogių aliejaus kepimui, 5 kiaušinių, šviežių petražolių.
Gaminame:
Spalvingas cukinijų ir morkų „rožių“ pyragas
Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 30 min. ruošti (+ 60 min. kepti)
Reikės: 1 didelio lakšto šaldytos sluoksniuotos tešlos, 3 mažų cukinijų, 2 morkų, 250 g rikotos, 250 g fetos, 2 šaukštų smulkintų šviežių mėtų, druskos, pipirų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, papildomai aliejaus kepimui (nebūtina).
Gaminame: