Joninės – pati ryškiausia vasaros šventė ir jos išvakarėse daugelis suka galvą, kokiais ypatingais patiekalais nustebinti artimuosius, ypač atėjus neįprastiems karščiams. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad Joninės įprastai yra neatsiejamos nuo ant grilio keptos mėsos ar žuvies, todėl kepimui ant žarijų skirtų produktų paklausa išauga.
„Nors tarp kepimui ant žarijų skirtų produktų vis dar populiariausi yra mėsos gaminiai, tokie kaip tradicija jau tapę šašlykai, dešrelės arba vištienos sparneliai, pastaruoju metu kepsninėse vis dažniau kepama ne tik mėsa, bet ir žuvis, įvairiausios jūros gėrybės, sūriai, sparčiai populiarėja ir įvairiausios grilintos daržovės ir vaisiai“, – pasakoja komunikacijos vadovė.
Pasak jos, karštomis dienomis šokteli ir vandens, gaiviųjų gėrimų bei ledų pardavimai. Taip pat prieš šventines dienas padidėja išskirtinesnių kokybiškų užkandžių paklausa. Pirkėjai ieško gurmaniškų sūrių, vytintų kumpių. Gausiai perkami ir vaisiai bei uogos: ypač per karščius padidėja arbūzų pardavimai, perkamos ir trešnės, persikai, nektarinai.
Ką per Jonines valgydavo mūsų protėviai?
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad Joninės, kaip ir kitos šventės, neapsieidavo be skanaus maisto, o senoviniai Joninių patiekalai, visai kaip ir dabar, dažniausiai būdavo ruošiami lauke, ant ugnies.
Ant laužo buvo spirginami lašiniai, pelenuose kepamos bulvės, mėsa, pyragai, taip pat sūriai ir kiaušiniai. Pats populiariausias Joninių nakties valgis – lauže keptos bulvės su rūgpieniu ar įvairiais padažais, o kiekvienas patiekalas turėjo dar ir magišką galią. Tačiau V. Juodkazienė pastebi, kad šiais laikais žmonės dažniau renkasi ant laužo kepti ne bulves, o įvairesnius patiekalus: šiuo metu ant žarijų verdamos ir įvairios sriubos, troškiniai, gaminamas plovas, kepami mėsainiai, dešrainiai, netgi gaminami desertai.
Maistas – vienas pagrindinių šventės akcentų
Tuo tarpu prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė, maisto tinklaraščio „Ant medinės“ lentelės autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad jai Joninės svarbios dėl su artimaisiais leidžiamo laiko: K. Pišniukaitės-Šimkienės vyro Vytauto tėtis yra vardu Jonas, tad tinklaraštininkė kiekvienais metais per Jonines stengiasi jį aplankyti, pasveikinti ir gražiai šią progą paminėti.
„Jei tik galime, trumpiausią metų naktį sutinkame pas vyro tėvus, tradiciškai švenčiame gamtoje su vainikais ir dainomis. Taip pat skanaujame išskirtinių, šiai šventei ruošiamų patiekalų. O ypač mėgstame maistą ruošti lauke – čia verda ne ką prastesnis skonių gyvenimas nei namų virtuvėje“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.
K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad ant grotelių su vyru kaskart kepa įvairiausius patiekalus: nuo sparnelių ir šonkauliukų iki varškės sūrio, troškinių, picų ir pyragų. Šį kartą K. Pišniukaitė-Šimkienė su šeima išbandė išsikepti plokščią viščiuką.
„Angliškai šis metodas vadinasi butterflied chicken – gaminant tokiu būdu pašalinamas viščiuko stuburas, jis kepa plokščias, todėl iškepa greičiau ir tolygiau. O kad būtų dar skaniau ir maistingiau, garnyrui kepėme visą daržovių vaivorykštę: prie viščiuko iškepėme česnakiniu sviestu gardintus kukurūzus, cukiniją, smidrus, paprikas ir pomidorus, o visą skonių derinį tobulai užbaigė česnakinis jogurto padažas“, – pasakoja K. Pišniukaitė-Šimkienė ir dalijasi ypatingai paruoštos vištienos receptu, kuris puikiai tiks ir Joninių stalui.
Plokščias viščiukas su daržovėmis
Viščiukui reikės:
Daržovėms reikės:
Česnakiniam padažui reikės:
Gaminame: