Norite palepinti savo artimuosius? Ant vakarienės stalo patiekite audringa jūra ir beribiu vandenynu kvepiančias jūros gėrybes, pavyzdžiui, egzotiškuosius skraidkalmarių čiuptuvus. Juk jie ne tik gurmaniško skonio, prabangos jausmą suteikiantys, bet ir itin naudingi sveikatai. Skraidkalmarių čiuptuvuose gausu vitaminų, mineralų bei maistinių medžiagų, kurios itin svarbios sveikam organizmo vystymuisi. Todėl žuvį ir jūros gėrybes valgyti rekomenduoja bent tris kartus per savaitę. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tiek žuvies, tiek jūros gėrybių pardavimai nuosekliai didėja, o ypač šios kategorijos prekės populiarios tampa per šventes.
Jaunystės šaltinis
„Nors tiek žuvies, tiek įvairiausių jūros gėrybių pardavimai nuolat auga, pastebime, kad didžiausias susidomėjimas šios kategorijos prekėmis yra šventinėmis dienomis arba savaitgaliais, kai gyventojai būna linkę labiau pasilepinti. Matome, kad tinklo pirkėjų krepšeliuose dažnai randasi ne tik tradicinės silkės ar lašišos, bet ir krevetės, midijos, skraidkalmarių čiuptuvai“, – teigia „Iki“ komunikacijos vadovė.
Vilma Juodkazienė, „Iki“ kulinarijos vadovė, sako, kad žuvis ir jūros gėrybės nuo seno buvo laikomos išminties, stiprybės ir jaunystės šaltiniu.
„Žuvis daro teigiamą įtaką smegenų veiklai, nesvarbu kokio amžiaus bebūtumėte, o ypač senyvo amžiaus žmonėms padeda išsaugoti šviesų protą, jūros gėrybės mažina širdies ligų riziką. Ir tai tik nedidelė dalis naudų, kurias mums suteikia tiesiai iš gelmių atkeliavusios gėrybės“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi dar keliomis priežastimis, kodėl į kasdienį racioną reikėtų įtraukti žuvies ir jūros gėrybių.
Kodėl reikėtų valgyti žuvį ir jūros gėrybes
Omega-3 riebalų rūgštys. Šis elementas užtikrina tinkamą širdies ir kraujagyslių bei žarnyno veiklą, stiprina imuninę sistemą ir palaiko hormonų pusiausvyrą. Deja, šių riebalų rūgščių mūsų organizmas pats negamina, todėl privalome jų gauti su maistu. Jei norite būti ir išlikti sveiki, mėgaukitės mėgstamų žuvų patiekalais – valgykite ešerius, menkes, lašišas, gardžiuokitės sardinėmis bei ančiuviais.
Baltymų dozė. Baltymai yra pagrindinis kūno energijos šaltinis. Tiesa, baltymų gauname ir iš mėsos, tačiau žuvyje esančių baltymų ir riebalų balansas kur kas harmoningesnis nei mėsoje, todėl žuvį ir jūros gėrybes turėtumėte rinktis dažniau ir valgyti bent tris kartus per savaitę.
Ilgaamžiškumas. Žuvies patiekaluose esančios naudingosios maistinės medžiagos glaudžiai susijusios ne tik su mūsų sveikata, bet ir gyvenimo trukme. Žuvies ir jūros gėrybių patiekalai, deja, nėra dažni svečiai ant mūsų stalo, tačiau neįkainojama šių maisto produktų nauda akcentuojama vis dažniau. Įtraukite juos į savo mitybą ir patikėkite – sulauksite teigiamų rezultatų.
Gardu. Vaikystėje greičiausiai nebuvote žuvies gerbėjai ir tai visiškai suprantama. Tačiau, pasak „Iki“ atstovės, bėgant laikui trauka konkrečiam maistui kinta. Dauguma žmonių, paragavę žuvies patiekalų po daug metų pertraukos, lieka maloniai nustebinti. Jūros gėrybių sriuba, gaivios skraidkalmarių čiuptuvų salotos, austrių patiekalai bei gardi grilyje kepta žuvis – gausybė unikalių, vienas už kitą gardesnių jūros skonių neabejotinai pamalonins net ir didžiausius skeptikus.
Greitai ir paprastai. Žuvis ir jūros gėrybės – tikras kulinarų malonumas. Kodėl? Nes tai, ko gero, paprasčiausiai ir greičiausiai paruošiamas maistas – sveiki ir maistingi jūros gelmių patiekalai gali būti patiekiami vos per 20 minučių. Nesvarbu, ar gaminsite tuno salotas, ar virsite makaronus su krevetėmis, ar kepsite lašišą – jūros gėrybės ne tik taupys jūsų laiką, bet ir stiprins sveikatą.
Taigi, V. Juodkazienė, daugiau žuvies ir jūros gėrybių rekomenduoja tiekti ant savo pietų ar vakarienės stalo ir dalijasi net trimis ypatingo skonio receptais su skraidkalmarių čiuptuvais.
Skraidkalmarių čiuptuvų karpačas
Jums reikės:
Virtų skraidkalmarių čiuptuvų
Padažui:
2 česnako skiltelių
1 citrinos
1 svogūno
3 v. š. alyvuogių aliejaus
½ a š. druskos
Šviežiai maltų pipirų
Saujos baziliko lapelių
Gaminame:
Pailgą indą padenkite folija. Čiuptuvus įdėkite į paruoštą formą ir uždenkite folija. Dviem dienoms palikite juos šaldiklyje. Kai skraidkalmario čiuptuvus išimsite, nuimkite foliją ir palikite kambario temperatūroje apie 10 minučių. Tuo metu galite paruošti padažą. Į dubenėlį įpilkite alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, įdėkite sutraiškytą česnaką ir smulkiai supjaustytą svogūną. Viską pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais ir gerai išmaišykite. Atsargiai supjaustykite čiuptuvus kuo plonesniais griežinėliais, užliekite jį paruoštu padažu, papuoškite baziliko lapeliais ir patiekite su skrudinta duona.
Skraidkalmarių čiuptuvai su bulvėmis
Jums reikės:
Skraidkalmarių čiuptuvų (~1 kg)
700 g nedidelių bulvių
4 skiltelių česnako
1 svogūno
1 citrinos
5 g šviežių petražolių
6 v. š. alyvuogių aliejaus
3 v. š. ryžių acto
1 a. š. dižono garstyčių
2 a. š. džiovintų bazilikų
2 a. š. džiovintų raudonėlių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Į didelį puodą su vandeniu dėkite čiuptuvus, vandenį pasūdykite, užkaiskite ir, kai vanduo užvirs, virkite lygiai 45 minutes – nei daugiau, nei mažiau. Kitame puode pasūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupenomis. Į dubenėlį suberkite prieskonius, sudėkite garstyčias, įspauskite citrinos sulčių, supilkite ryžių actą ir viską išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintus česnakus bei kubeliais supjaustytus svogūnus, sudėkite pusiau perpjautas virtas bulves ir viską kelias minutes pakepinkite. Išvirusius čiuptuvus supjaustykite ir suberkite į keptuvę su bulvėmis. Viską apliekite paruoštu padažu ir kepkite dar 10 minučių. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir smulkiai pjaustytomis petražolėmis.
Ant grilio kepti skraidlamarių čiuptuvai
Jums reikės:
1 kg skraidkalmarių čiuptuvų
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 citrinų
2 šaukštelių maltų juodųjų pipirų
1 šaukšto džiovinto raudonėlio
Žiupsnelio druskos
Gaminame:
Išvirkite čiuptuvus. Tuomet įkaitinkite grilį bent iki 230 laipsnių temperatūros, o kol įkais – apšlakstykite čiuptuvus alyvuogių aliejumi ir apibarstykite druska. Likusį alyvuogių aliejų sumaišykite atskirame inde su šiek tiek druskos, raudonėliu ir juodaisiais pipirais, įspauskite vienos citrinos sulčių. Kitą citriną supjaustykite griežinėliais. Griliui įkaitus, kepkite čiuptuvus iš kiekvienos pusės po 2–3 minutes. Patiekdami apšlakstykite paruoštu padažu ir patiekite su citrinos skiltelėmis. Skanaus!