Miltai – vienas dažniausiai virtuvėje naudojamų ingredientų, ypatingai pyragų gamyboje. Be miltų – šio, visų pamėgto, gardėsio paruošti apskritai būtų neįmanoma. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad miltai – vienas tų produktų, be kurio neįsivaizduojamas kasdienis pirkėjų krepšelis. Visgi, pasak jos, pastaruoju metu žmonės dairosi ne tik tradicinių kvietinių, bet ir retesnių miltų rūšių.
Dairosi įmantresnių ingredientų
„Nagrinėdami pardavimų duomenis tikrai pastebime, kad lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos taisyklėmis. Į savo mitybą stengiasi įtraukti ne tik daugiau vaisių ir daržovių, bet ir domisi sveikesnėmis įvairiausiomis, kasdien naudojamų ingredientų, alternatyvomis. Pavyzdžiui, grikių ar migdolų miltais, įprastą pieną kai kurių pirkėjų krepšeliuose keičia jo augalinės alternatyvos“, – teigia V. Budrienė.
Thierry Lauvray, „Iki“ konditerijos ekspertas sako, kad nors įvairiausiems kepiniams: duonai, keksiukams, tortams ar pyragams esame įpratę naudoti baltuosius kvietinius miltus – juos drąsiai galime keisti sveikesniais: viso grūdo, grikių, migdolų, kokosų, žemės riešutų, kukurūzų ar kitais miltais.
Pasak eksperto, nors visų šių miltų paskirtis ta pati, jie yra gana skirtingi, todėl tam, kad mokėtume geriausiai juos pritaikyti savo virtuvėje, kelias maisto gaminimo taisykles žinoti pravartu. Pavyzdžiui, pasak jo, paprastieji kvietiniai miltai virtuvės spintelėse stovėti gali ilgiau, o iš jų pagaminti kepiniai – paprastai yra lengvesnės tekstūros. Pilno grūdo miltai – yra išraiškingesnio skonio, tačiau jų galiojimo laikas baigiasi greičiau, todėl spintelėse ilgam jų reikėtų nepamiršti.
„Lyginant su įprastais baltaisiais, viso grūdo miltai yra puikus baltymų, skaidulų ir įvairių vitaminų bei mineralų šaltinis. Visgi, turėkite omenyje, kad iš viso grūdo miltų gaminami kepiniai bus intensyvesnio skonio, sunkesnės konsistencijos, todėl viso grūdo miltai dažnai maišomi su baltais, siekiant puresnės kepinio tekstūros, minkštesnės duonos, keksiukų ar pyrago“, – teigia T. Lauvray.
Pasak jo, pilno grūdo miltai puikiai tinka įvairiausiems sveikesniems desertams: morkų, šokoladiniams pyragams, pilno grūdo miltų sausainiams su džiovintais vaisiais ar uogomis ar brauniams su šokoladu, kurios gaminant galima pagardinti net ir sezoninėmis daržovėmis, tokiomis kaip moliūgais ar cukinijomis.
Kepiniai – ir glitimo netoleruojantiems
Pasak konditerijos eksperto, žmonėms, kurie netoleruoja glitimo arba stengiasi jo vartoti mažiau, geriausia rinktis ne tradicinius ar pilno grūdo, bet migdolų, kokosų, žemės riešutų miltus, kuriuose nėra glitimo.
Kaip teigia T. Lauvray, šie miltai pasižymi ne tik organizmui naudingomis savybėmis, bet ir turi savitą skonį. Pavyzdžiui, migdolų miltuose jaučiamas migdolų prieskonis, kuris kartais šiek tiek primena marcipanus. Juose daug baltymų, taip pat randama vitaminų B2, B3, vitamino E, kalcio ir magnio.
Kokosų miltuose daug skaidulų, baltymų ir kalio. Žemės riešutų miltams, anot konditerijos eksperto, būdingas savitas riešutų skonis. Žemės riešutų miltai turi daug baltymų, seleno ir cinko.
„Žemės riešutų miltai puikiai tinka konditerijos kepiniams, pyragaičiams. Jie desertams suteikia puikų kvapą ir poskonį. Kokosų miltai puikiai tinka blynams, pyragams ar keksiukams kepti. Kokosų miltai kepiniams suteikia ne tik kokosų ataskonio, bet ir natūralaus saldumo. O migdolų miltai puikiai tiks migdolų ar imbierinių sausainių gamyboje, iš jų taip pat kepami ir blynai, vafliai ar kiti mėgstami kepiniai“, – teigia T. Lauvray.
Eksperto teigimu, kepinius gaminant iš miltų be glitimo rezultatas nebus toks pat kaip naudojant kvietinius miltus. Iš miltų be glitimo pagaminta tešla bus trapios ir gan kietos konsistencijos, todėl rekomenduojama į ją įmaišyti hidrokoloidų, pavyzdžiui, pektino, atliekančio rišamosios medžiagos vaidmenį, kaip glitimas baltuose miltuose.
Konditerijos ekspertas dalijasi ir apelsinų, kurių šviežias ispaniškas derlius jau pasiekė „Iki“ parduotuves, pyrago su rozmarinais receptu.
Apelsinų pyragas su rozmarinais
Jums reikės:
Pagaminimas:
Orkaitę iš anksto įkaitinkite iki 160 laipsnių. Minkštą kambario temperatūros sviestą plakite su agavų sirupu iki purios masės. Po vieną įmuškite ir gerai išmaišykite kiaušinius. Suberkite miltus, pasmulkintus rozmarinus, supilkite 1/3 puodelio sulčių bei pieną ir gerai išmaišykite. Tešlą supilkite į apvalią kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite apie 40–45 minutes. Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti. Glajui cukraus pudrą sumaišykite su apelsinų sultimis iki vientisos konsistencijos. Apliekite juo atvėsusį pyragą. Pyragą dekoruokite karštame vandenyje pamirkytomis ir cukraus pudroje apvoliotomis rozmarinų šakelėmis. Skanaus!