Bulvės – tikros herojės virtuvėje, kai norisi ko nors sotaus ir skanaus, taupant tiek laiką, tiek pinigus. Iš jų galima paruošti įmantriausių šedevrų, tačiau kasdienybėje dažniausiai praverčia paprasti ir greiti receptai. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, bulvės yra ir daržovių skyriaus žvaigždės – lietuviai jas, ypač per akcijas, perka tūkstančiais kilogramų per dieną.
„Kad bulvės – viena mėgstamiausių lietuvių daržovių, puikiai iliustruoja jų asortimento gausa: šiandien parduotuvėse siūlome pasirinkti įvairiausių bulvių rūšių ir veislių, kurių populiariausių sąraše puikuojosi tokios kaip „Soraya“, „Concordia“ ar „Gala“. Kalbant apie tendencijas pastebime, kad labiausiai pirkėjai mėgsta lietuviškas bulves, be to, dažna jas perka dideliais kiekiais įsigydami po maišą ar net kelis.Vis labiau populiarėja ir saldžiosios bulvės – jų pardavimai spalį išaugo net 40 %, palyginti su praėjusiais metais“, – pirkėjų įpročius apžvelgia G. Kitovė.
Juokaujama, kad studentų maisto piramidėje bulvės užima svarbiausią ir didžiausią vietą. Tačiau tiesos čia nemažai: kilogramas bulvių tekainuoja keliasdešimt centų, o patiekalas iš jų greitai pasotins po ilgos mokslų dienos.
Kaip greičiau išvirti bulves ir kada berti druskos?
Nors, regis, nėra nieko paprasčiau nei išsivirti bulvių, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi keliais patarimais, kurie neabejotinai pravers tiek studentiškoje, tiek bet kurioje kitoje virtuvėje. Bus ir skaniau, ir greičiau, ir taupiau.
Dėkite į verdantį, o ne šaltą vandenį. Dažna klaida yra ta, kad pirmiausia bulves užpilame šaltu vandeniu. Dėl to jose stipriai sumažėja visų vertingų maistinių medžiagų, o krakmolo lieka labai daug.
Nepadauginkite vandens. Bulves dėkite į nedidelį kiekį verdančio vandens. Jo pilkite tiek, kad bulves vos apsemtų – visai nereikia be reikalo gaišti verdant žymiai daugiau skysčio.
Pabadykite arba supjaustykite. Kita naudinga gudrybė, ypač bulvėms su lupena, yra prieš dedant į vandenį jas subadyti šakute. Taip skystis greičiau patenka į daržoves, ir jos išverda daug greičiau nei įprastai. Paprastai bulvės verda apie 20 minučių, tačiau tai priklausys nuo jų rūšies ir dydžio. Kad bulvės išvirtų tolygiai, jas galite supjaustyti vienodo dydžio mažesniais gabalėliais.
Druskos neįdėkite per anksti. „Jei užkaitę puodą su vandeniu iš karto dedate druskos, darote klaidą dėl dviejų priežasčių. Vanduo su įdėta druska verda daug ilgiau, o tai turi tiesioginės įtakos ne tik bulvių paruošimo laikui, bet ir sąskaitoms. Be to, druskos dėjimas į šaltą vandenį gali pažeisti nerūdijančio plieno puodų vidinę dangą. Todėl bulvių vandenį reikėtų sūdyti tik tada, kai jis pradeda virti ir burbuliuoti“, – pataria J. Sabaitienė.
Uždenkite puodą. Kiekvieną kartą nepamirškite naudoti dangčio – garai taip pat pagreitina virimą.
Kiek laiko paruoštas bulves galima laikyti šaldytuve?
Taupant laiką, gera idėja yra vieną dieną išsivirti ar išsikepti didesnį kiekį bulvių, kad liktų ir kitam patiekalui. Dažnai jos atsiduria keptuvėje antrą ar trečią dieną, nes apkeptos būna dar skanesnės. Tačiau reikia prisiminti, kad daržovės turi tam tikrą galiojimo laiką, ir jo nereikėtų viršyti. Virtų bulvių laikymo šaldytuve laikas priklauso nuo kelių veiksnių, lemiančių jų šviežumą.
„Tinkamai laikomos šaldytuve, sandariuose induose, jos nesunkiai gali palaukti kelias dienas, kol bus suvalgytos. Tačiau kiek ilgai jos išliks šviežios, priklauso nuo to, kokiu pavidalu jos laikomos. Kiekvienai iš keturių rūšių – žaliai, virtai, keptai ar trintai – reikia atsiminti šiek tiek skirtingus dalykus“, – sako „Iki“ šviežių daržovių žinovė.
Pasak J. Sabaitienės, ir žalios, nuluptos bulvės gali išlaukti kitos dienos. Tokias jas reikia laikyti dubenyje su šaltu vandeniu ir suvartoti per daugiausiai 24 valandas, tačiau geriausia – kuo greičiau, nes ilgiau laikomos jos praranda tvirtumą ir skonį.
Tuo tarpu bulvių košė šaldytuve išsilaikys 3-4 dienas, jei bus laikoma sandariai uždarytame inde – geriausia stikliniame. Verta prisiminti, kad bulvių košė laikui bėgant gali šiek tiek sutirštėti, tačiau ją galima lengvai atnaujinti. Tereikia kaitinant įdėti šiek tiek sviesto arba pieno, ir ji vėl taps kreminė.
„Išvirtos bulvės šaldytuve lengvai išsilaiko iki 4 dienų. Svarbu jas laikyti inde, kuris neleistų joms išdžiūti ir sugerti kvapų iš išorės. Norėdami prailginti jų galiojimo laiką, kuo greičiau po virimo padėkite į šaldytuvą, nepalikite ilgam ant spintelės – tik tiek, kad atvėstų. Keptos bulvės taip pat gerai laikosi šaldytuve. Kaip ir virtas, jas geriausia laikyti sandariame inde. Jos gali išlikti šviežios iki 3 dienų, nors laikui bėgant praranda traškumą“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Ką dar skanaus pasigaminti bulvėmis? „Iki“ kulinarai dalijasi trimis idėjomis, kurioms neprireiks nei įmantrių ingredientų, nei daug laiko – bus sotu, o sutaupysite ir laiko, ir pinigų.
Vokiškos bulvės su kopūstais
Tai yra klasikinis Lenkijos Silezijos ir Vokietijos virtuvės patiekalas. Jis gali būti savarankiškas patiekalas arba priedas prie mėsos gabalėlio. Šis kopūstų ir bulvių derinys iš pradžių gali pasirodyti keistai, tačiau kartą paragavę jo – užkibsite.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas:
Reikės: 1 kg šviežių bulvių, 500-700 g raugintų kopūstų, 1 svogūno, druskos, pipirų, lauro lapų, kvapiųjų pipirų, šaukšto riebalų, pasirinktinai: 100 g rūkytos šoninės.
Gaminame:
Bulvinis blynas su sūriu ir kiaušiniu
Pietūs bus gardūs ir sotūs, jei gaminsite bulvinius blynus su kiaušiniu. Kepkite ir valgykite iškart, kol patiekalas dar karštas. Neabejotinai – ši bulvinių blynų su kiaušiniu versija jūsų virtuvėje įsitvirtins ilgam. Receptu su „Iki“ dalijasi Paulius Lenkšas ir Pavels Matveks.
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 300 g šviežių bulvių, 2 kiaušinių, 1/2 svogūno, 40 g kvietinių miltų, druskos, pipirų, 10 g kietojo sūrio, šviežių krapų, aliejaus.
Gaminame:
Pusryčiai vakarienei – ispaniškas omletas su bulvėmis
Tortilla de patatas, arba ispaniškas omletas, ne vieną nustebins. Bulvės vos su keliais priedais suskambs naujai, ir vienos porcijos pakaks ilgam.
Porcijos: 2-3
Gaminimo laikas: ½ kg šviežių bulvių, 6 kiaušinių, ½ didesnio svogūno arba 1 mažo, 60 ml aliejaus, 50 ml pieno, druskos, pipirų.
Gaminame: