Mitas, kad žiema šykšti šviežių gėrybių. Nuo lietuviškų obuolių, morkų – iki iš šiltųjų kraštų atkeliavusių arbūzų, ananasų ir visos gausybės citrusinių vaisių. Būtent pastarieji, o visų pirma – mandarinai, tampa gruodžio žvaigždėmis, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Sezoninės gėrybės džiugina ne tik skoniu: derliaus piko metu jos būna ir naudingiausios sveikatai bei pigiausios.
„Nors už lango sniegas, iš Lietuvos ūkių tebekeliauja obuoliai, įvairios šakninės daržovės: burokėliai, morkos, svogūnai ir kt. Pas mus žiema reiškia šaltus orus, tačiau taip yra ne visur – dėl šiltesnių orų Pietų Europoje, Pietų Amerikoje galime mėgautis citrusiniais vaisiais. Gruodį taip pat pirkėjų pasirinkimą vaisių ir daržovių skyriuje lemia žiemos šventės. Pirkinių krepšeliuose karaliauja mandarinai, be to, dažniau dairomasi egzotiškesnių variantų, kurie papuoštų šventinį stalą, tokių kaip ananasai, didieji greipfrutai, granatai, figos“, – tendencijas apžvelgia V. Budrienė.
Į kokias šviežias gėrybes gruodį ypač verta atkreipti dėmesį? „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė rekomenduoja 5 jų, kurios žiemos pradžioje bus ir skanios, ir padės stiprinti imunitetą. Tuo tarpu tinklo kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi originaliais bei paprastais receptais, kaip visai lengvai ir nebrangiai iš jų pasiruošti.
Mandarinai, apelsinai ir greipfrutai. Mandarinai kartu su eglute, puansetija ir advento vainiku yra neatsiejami Kalėdų simboliai. Ir kiti citrusai dažnam siejasi būtent su šaltuoju metų laiku, kai į Lietuvą jie atkeliauja iš šiltųjų kraštų. Jie pirmiausia vertinami už didelį kiekį vitamino C, kuris ne tik palaiko imunitetą, bet ir teigiamai veikia odos būklę bei regėjimą. Citrusiniai vaisiai padeda palaikyti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, šalinti toksinus, todėl jų neturėtų trūkti mityboje, ypač žiemą.
Išbandykite: keptą viščiuką su mandarinais. Reikės: 1 viščiuko, 2 šaukštų aliejaus, 2 mandarinų, ½ galvutės česnako, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukšto mairūno, pipirų pagal skonį.
„Viščiuką nuplaukite, nusausinkite ir kruopščiai įtrinkite iš vidaus ir išorės druska, pipirais, mairūnu. Į vidų įdėkite pusę česnako galvutės (su odele). Iš mandarinų išspauskite sultis, sumaišykite su aliejumi ir apliekite viščiuką, įtrinkite. Padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms, geriausiai per naktį. Likus 2 valandoms iki kepimo mėsą išimkite. Dėkite ant kepimo skardos su grotelėmis ir šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 20 min., tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar apie 1 val. 10 min (laikas gali skirtis, prsiklausomai nuo paukščio dydžio). Prieš pjaustydami palikite mėsą pailsėti 15 minučių“, – paprastu receptu dalijasi G. Urbonavičiūtė.
Salierai. Sveikatai ypač naudingų salierų sezonas, prasidėjęs dar vidurvasarį, trunka maždaug iki vasario pabaigos. „Šios daržovės gali būti švelnaus arba kartaus skonio – kuo tamsesnė salierų spalva, tuo stipresnis jų skonis, – kaip išsirinkti, pataria J. Sabaitienė. – Galite naudoti visas salierų dalis – ir šaknis, ir stiebą, ir lapus, ir sėklas.“ Salieras gali būti valgomas žalias (stiebus skanu tiesiog traškinti), jis dera troškiniuose, padažuose ar netgi kaip pagrindinis ingredientas sriuboje.
Išbandykite: trintą saliero šaknies sriubą. Reikės: 700 g salierų šaknies, šiek tiek aliejaus, 1 litro daržovių arba vištienos sultinio, druskos, pipirų pagal skonį, 12 lapelių šalavijo, graikinių riešutų.
„Salierą nulupkite, supjaustykite kubeliais ir 5 min. apkepkite alyvuogių aliejuje. Sudėkite juos į karštą sultinį ir virkite 20 minučių. Šiek tiek pravėsinkite ir sutrinkite ją trintuvu iki vientisos kreminės konsistencijos, pagardinkite druska ir pipirais. Aliejuje apkepkite šalavijų lapelius – vos kelias sekundes. Išpilstytą sriubą papuoškite šalavijais, smulkintais graikiniais riešutais ir keliais lašais alyvuogių aliejaus. Patiekite su šviežios duonos riekele“, – siūlo kulinarijos technologė.
Česnakai. Ne tik citrusai, bet ir česnakas žiemą yra puikus ginklas organizmui gintis nuo ligų. Česnakas vadinamas natūraliu antibiotiku dėl jame esančių sieros junginių ir eterinių aliejų, padedančių kovoti su kvėpavimo takų virusinėmis infekcijomis. Be to, česnakuose yra flavonoidinių junginių, B grupės vitaminų, kalio, vario ir mangano, vardija J. Sabaitienė. Jais gardiname padažus, troškinius, sriubas, mėsą, salotas – aromatingas česnakas yra nepakeičiamas prieskonis virtuvėje. Jie pagilina ir sustiprina kitų ingredientų skonį, suteikia patiekalams išskirtinį skonį ir kvapą.
Išbandykite: alyvuogių ir česnako sviestą. Reikės: 7 juodųjų ir 7 žaliųjų alyvuogių, 1-2 skiltelių česnako, 200 g sviesto, 1 šaukštelio citrinos sulčių, druskos, juodųjų pipirų, maltų aitriųjų paprikų.
„Alyvuoges ir česnakus labai smulkiai supjaustykite ir sudėkite į indą su visais likusiais ingredientais. Labai gerai viską išmaišykite – tam galite panaudoti ir rankinį trintuvą. Padėkite sviestą ant folijos arba kepimo popieriaus ir suformuokite iš jo ritinėlį. Taip pat jį galite sudėti į mažą stiklainį, sufromuoti kamuoliuką. Dėkite į šaldytuvą, kad sukietėtų, o skoniai sustiprėtų“, – paprastą receptą siūlo G. Urbonavičiūtė.
Kopūstai. Ši daržovė lietuvių virtuvėje užima ypatingą vietą ir yra įvairių tradicinių patiekalų pagrindas. Mėgstami ištisus metus, žiemą jie taip pat labai naudingi – iš jų galima pasigaminti sveikų ir visiškai nebrangių patiekalų: nuo traškių salotų iki puodo balandėlių ar šildančios sriubos. Baltieji kopūstai turi daug vitamino C, tad gerai veiks ir organizmo imunitetą.
Išbandykite: kopūstų ir maltos mėsos apkepą. 500 g kopūsto, 1 litro sultinio, 300 g maltos mėsos, sviesto, druskos, pipirų, 150 g fermentinio sūrio, 2 skiltelių česnako, 3 kiaušinių.
„Supjaustykite kopūstus, sudėkite į puodą ir užpilkite karštu sultiniu. Uždenkite ir atidėkite į šalį 15 minučių. Tada nukoškite rėčiu ir palikite, kol kopūstai nuvarvės. Per tą laiką apkepkite maltą mėsą su šiek tiek sviesto. Pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite smulkintą česnaką. Įmaišykite kopūstus ir viską sudėkite į kepimo indą, išteptą sviestu. Ant viršaus pabarstykite tarkuotu sūriu, apliekite plaktais kiaušiniais. Uždenkite dangčiu arba folija ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 min. Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos, atidenkite“, – gamybos eiga dalijasi maisto žinovė.
Kiviai. Skanūs, gaivūs kiviai yra vitaminų ir mineralų kasykla. Juose daug vitamino C, taip pat yra kalio, folio rūgšties ir vario. O juose esantys zeaksantinas ir liuteinas būtini gerai regai. Kivių panaudojimų būdų – apstu. Jeigu nemėgstate valgyti vienų, iš jų gaminkite dekoratyvius ir spalvingus desertus, dėkite į kokteilius, su jais minkštinkite mėsą ar pjaustykite į salotas.
Išbandykite: kivių džemą. Reikės: 500 g kivių, 150 g cukraus, šaukštelio citrinos sulčių, druskos.
„Kivius nulupkite, supjaustykite ir dėkite į puodą su cukrumi, citrinos sultimis ir žiupsneliu druskos. Kaitinkite ant didelės ugnies nuolat maišant, o kai pradės burbuliuoti, sumažinkite ugnį iki vidutinės. Virkite dar 10-15 minučių nuolat maišant, kol mišinys taps tirštas ir klampus. Sudėkite džemą į karščiui atsparų indą. Leiskite uogienei visiškai atvėsti kambario temperatūroje, tada įdėkite į šaldytuvą. Sandariame inde šaldytuve, šis džemas išsilaikys du mėnesius“, – dalijasi G. Urbonavičiūtė.