Geriausiai įvertintos salotos pasaulyje – kaip nebrangiai pasigaminti skaniąsias „dakos“

Recipe

Seniai jau praėjo laikai, kai salotos buvo laikomos tik sveiku, bet nuobodžiu maistu. Kūrybingai panaudoti net ir paprasčiausi produktai gali virsti maistingu, skaniu ir genialiu patiekalu. Šių metų „hitas“ – kretietiškos salotos „dakos“. Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė atskleidžia, kad jų visai nesunkiai galima pasigaminti ir namuose, o prireiks vos kelių tarp pirkėjų populiarių ir nebrangių produktų.

Neseniai „Taste Atlas“, vietinį maistą ir tradicinius patiekalus populiarinti siekiantis kelionių vadovas, paskelbė tradicinį geriausiai vertinamų salotų TOP 50. Garbingiausias titulas skirtas Kretos „dakos“ – pomidorų ir sūrio salotoms ant džiūvėsio.

Iš viso sąraše yra net 6 graikų gaminamos salotos. „Maisto mėgėjų tai nenustebins, mat dažnas jau žino, jog graikiškos salotos yra vienos sveikiausių ir skaniausių pasaulyje. Tą lemia ne tik itin kokybiški, švieži produktai, bet ir Viduržemio jūros regiono mitybos tradicijos, kuriomis žavisi sveiko gyvenimo būdo šalininkai“, – pastebi V. Juodkazienė.

Svarbiausia – produktų kokybė

Kadaise „dakos“ buvo laikomos vargšų maistu, tačiau dabar jų rasite kone kiekvienoje tavernoje Kretoje, o dažnas turistas šias salotas įvardys tarp skaniausių didžiausioje Graikijos saloje ragautų valgių.

„Dakos“ sudaro sausas miežinis džiūvėsėlis „paximadi“, smulkiai pjaustyti prinokę pomidorai ir trupintas fetos arba kretietiškas „Myzithra“ sūris. Viskas gausiai apšlakstoma alyvuogių aliejumi, kartais paskaninama kaparėliais, alyvuogėmis, raudonėliu, žalumynais.

Kadangi produktų – vos keli, visa paslaptis slypi jų kokybėje. Pomidorai turėtų būti prinokę, tiesiog kvepiantys saule, o alyvuogių aliejus – aukščiausios rūšies. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai kelia ypač aukštus reikalavimus produkcijai, taip pat noriai išbando naujoves – dar neragautas jau pažintų vaisių, daržovių veisles.

„Pomidorai – viena populiariausių daržovių, tačiau jokiu būdu ne nuobodi, mat rūšių įvairovė plati. Pavyzdžiui, šiemet pirkėjai noriai perka „Coeur de boeuf“ rūšies pomidorus, kurių minkštimas yra kvapnus, saldus, juose yra nedaug sėklų. Pastebime, kad pirmenybę lietuviai teikia būtent mūsų šalyje užaugintoms daržovėms, tad pagal mūsų užsakymą Lietuvos ūkininkai augina įvairių pomidorų rūšių – kad kiekvienas galėtų atrasti savo favoritą“, – sako V. Budrienė.

10 minučių – ir „dakos“ bus paruoštos

Geriausiomis išrinktas „dakos“ salotas paruošti ypač paprasta ir greita. Unikalų salotų skonį suteikia miežinės duonos derinys su saldžiais pomidorais, sūrios fetos natos ir išraiškingo skonio alyvuogių aliejus. Salotos puikiai tiks ir prie ant grotelių keptų patiekalų, kurių sezonas jau įgavęs pagreitį.

„Kretoje šios salotos visuomet gaminamos su Graikijoje mėgstamais miežiniais džiūvėsiais, tačiau jų neturint – galima juos pakeisti ruginės arba avižinės duonos skrebučiais arba viso grūdo bandelėmis, šiek tiek pakeptomis orkaitėje ar ant grilio. Jeigu naudojate džiūvėsius, juos reikėtų šiek tiek apšlakstyti vandeniu, kad suminkštėtų. Jeigu ruošiate su duonos skrebučiais, vandens naudoti nereikia. Tačiau tiek vienus, tiek kitus galima švelniai patrinti česnako gabalėliu – tai suteiks dar daugiau skoninių potyrių“, – apie pirmąjį žingsnį pasakoja V. Juodkazienė.

Pomidorus svarbu naudoti kuo saldesnius ir būtinai gerai išnokusius. Juos galima supjaustyti nedideliais kubeliais, nors Kretoje paprastai jie net sutarkuojami ar pertrinami sieteliu. Populiaru ir naudoti mišinį – dalį pomidorų sutarkuoti, o dalį supjaustyti nedideliais kubeliais, kad suteiktų tekstūros.

„Sutarkuotą pomidorą sudėkite į sietelį virš dubenio ir leiskite sultims nuvarvėti, o tuomet paskaninkite šiek tiek druskos. Beje, iš pomidorų tyrės ištekėjusių sulčių neišliekite – jos puikiai tiks gaminant gaspačio sriubą, sveikuolišką kokteilį ar padažą“, – pataria „Iki“ atstovė.

Duoną apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir ant viršaus uždėkite kelis šaukštus pomidorų minkštimo. Sūrį sulaužykite mažais gabalėliais ir uždėkite ant pomidorų. Pabarstykite džiovintu arba šviežiu raudonėliu, taip pat galima pagardinti šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

„Papuoškite kaparėliais, nepjaustytomis juodosiomis alyvuogėmis, galite – ir šviežiomis žolelėmis. Pabaigoje užpilkite dar alyvuogių aliejaus – Kretoje jo naudojama gausiai. Ir viskas – patiekite ir patys įsitikinkite, ar tai iš tikrųjų yra skaniausios salotos pasaulyje“, – kviečia V. Juodkazienė.