Geras padažas – pusė darbo: šį naminį užpilą naudosit visoms salotoms, o ingredientams išleisit visai mažai

Recipe

Gaminate salotas iš šviežių ir traškių salotų lapų? O gal sočiai vakarienei pasirinkote lengvą variantą – salotas su grilinta vištiena? Galbūt ieškote, kuo pagardinti keptas šviežias bulves? Arba ką užtepti ant sumuštinio? Visiems šiems variantams idealiai tiks nebrangus naminis bazilikų padažas, tiesiog kvepiantis vasara. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą įvairūs žalumynai ir prieskoninės žolelės yra tikras hitas – pirkėjai juos naudoja tiek patiekalų gardinimui, tiek atsargoms žiemai ruošti. 

„Akivaizdu, kad vasaros mėnesiai į gerąją pusę keičia lietuvių mitybos įpročius. Dar pavasarį, vos pradėjus kilti temperatūrai, pastebimai išauga salotų, žalumynų, prieskoninių žolelių paklausa. Šiluma tarsi įkvepia norą rinktis lengvesnius, šviežesnius ir sveikesnius produktus. Lietuviai į pirkinių krepšelius dedasi ne tik įprastas lapines ar romanines, bet drąsiai išbando ir mažiau tradicinius variantus – nuo lapinių kopūstų iki salotų mišinių su gėlių žiedais“, – pastebi V. Budrienė. 

Vieni salotų lapai, kad ir kokie švieži bei traškūs būtų, retai griežia pirmuoju smuiku. Tačiau viską pakeisti gali naminis padažas, kuris salotomis sugundytų net ir tuos, kurie paprastai į jas šnairuoja. 

Kaip sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė, su gardžiu padažu vienu šūviu nušausit du zuikius: pakutensit skonio receptorius ir paskatinsit valgyti daugiau šviežių salotų ir daržovių, kurios tokios būtinos subalansuotai mitybai.

„Jei ieškote ryškaus ir gaivaus naminio padažo, kuris tiktų su viskuo, rinkitės užpilus su aliejumi ir rūgštele. Jie paprastai ir lengvai pagaminami vos iš keleto pagrindinių ingredientų, kurių dažnas jau turi virtuvėje. Jie bus lengvesni ir išraiškingesnio skonio nei, pavyzdžiui, majonezo ar grietinės pagrindu pagaminti padažai. Be to, tiks įvairiems patiekalams: ne tik salotoms, bet ir dubenėliams „poke bowls“ ar kaip pagardas prie mėsos, vištienos ar žuvies“, – sako J. Sabaitienė.

Patarimai tobulam užpilui

Daržovių žinovė dalijasi keliomis pagrindinėmis taisyklėmis, kaip pasiruošti tobulą užpilą salotoms, ir vienu receptu, kuris tiks kone visiems vasariškiems patiekalams.

Proporcijos. Ruošiant aliejaus ir rūgštaus ingrediento užpilą dažniausiai rekomenduojama 3:1 taisyklė. T. y., aliejaus turėtų būti triskart daugiau nei pasirinkto rūgštaus ingrediento. Jeigu esate pradedantysis, ši auksinė taisyklė pravers. Tačiau nesilaikykite jos aklai – jeigu mėgstate ryškesnius, išraiškingesnius skonius, daugiau aromato, tuomet nebijokite įpilti daugiau acto ar laimo sulčių. Virtuvėje pagrindinė galiojanti taisyklė – kad būtų skanu. 

Geriausi rūgštūs ingredientai. Dvi dažniausiai užpilams naudojamos rūgštys yra citrusinių vaisių sultys ir actas. Citrusų sultys suteikia ryškumo ir šiek tiek saldumo. Citrinų, žaliųjų citrinų, apelsinų ar greipfrutų sultys yra puikus pasirinkimas – kiekvienos jų suteikia savą skonį, tad rinkitės pagal savo preferencijas. Be to, nebijokite maišyti ir derinti sultis, kad sukurtumėte dar įdomesnį skonį.

Kita vertus, actas padažą gali pakelti į naują lygį. Balzaminis actas suteiks sodresnį, o raudonojo vyno actas – gaivesnį, vaisišką skonį. Užpilui tinka iš esmės bet koks actas, todėl drąsiai naudokite savo mėgstamą. 

Tinkamiausi aliejai. Alyvuogių aliejus yra populiariausias pasirinkimas, o jo malonus skonis puikiai tinka daugumai salotų padažų. Tačiau nebūtina apsiriboti tik juo: išbandykite sezamų, graikinių riešutų arba pistacijų aliejų, kurie suteiks įdomesnį poskonį. Jei ieškote neutralesnio, pabandykite vynuogių sėklų arba saulėgrąžų aliejų. Taip pat nebijokite jų maišyti – jeigu norite išbandyti sezamų aliejų, bet baiminatės, kad jo skonis bus per stiprus, sumaišykite jį su, pavyzdžiui, vynuogių sėklų. 

Nepamirškite saldumo. Skanaus užpilo paslaptis – balansas. Jam reikia ne tik rūgšties, bet ir šiek tiek sūrumo bei saldumo. Paprasčiausia naudoti skystus saldžius priedus, pavyzdžiui, medų, klevų sirupą ar agavų nektarą. Eksperimentuokite – jeigu esate smaližius, galite įdėti šiek tiek daugiau saldaus ingrediento. Galbūt tai sumažins potraukį saldumynams po vakarienės.  

Kiek laiko užpilą galima laikyti. Visų pirma, jo vieta – šaldytuve. Tinkamai laikomas šaldytuve, sandariame inde, užpilas gali išsilaikyti iki savaitės, nors skaniausias, žinomas, dar pačią pirmą dieną. Ilgiau laikant, gali atsiskirti aliejus, tačiau neišsigąskite – tai užpilui nekenkia, tiesiog prieš naudodami jį gerai suplakite. 

Kvapnaus ir ryškaus bazilikų užpilo receptas

„Šiam ypač aromatingam ir gražia ryškia žalia spalva išsiskiriančiam padažui tereikės 10 minučių laiko ir 7 ingredientų. Kad skonis būtų pats geriausias, atkreipkite dėmesį į visų produktų kokybę: rinkitės gerą aliejų, šviežutėlius bazilikus ir česnaką. Tikrai pajusite skirtumą“, – sako J. Sabaitienė.

Reikės: 1 didelio ryšulėlio šviežių bazilikų (suspausti turėtų sudaryti maždaug puodelį), 1 skiltelės česnako, 1,5 šaukšto raudonojo arba baltojo vyno acto, 0,5 arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių, 0,5 arbatinio šaukštelio medaus, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos, 0,5 puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminame: Į maišytuvą ar virtuvinį kombainą dėkite visus ingredientus, išskyrus aliejų. Pulsuodami šiek tiek pasmulkinkite bazilikų lapus. Tuomet, tebemaišant, lėtai pilkite aliejų. Maišykite 30-60 sekundžių, kol tekstūra bus vientisa ir glotni.